“Bir milletvekilinin yasama görevini yapması engellenirse, temelde halkın iradesi engellenmiş olur.”

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçimler sonucunda Avukat Şerafettin Can Atalay, Hatay’dan milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisinde milleti temsil etmeye hak kazanmıştı. Hatta tbmm.gov.tr internet sitesinde Hatay milletvekilleri arasında Atalay’ın bulunduğunu da görebilirsiniz.

Atalay milletvekili seçildiğinde cezaevinde tutuklu olarak bulunmaktaydı. Anayasaya göre milletvekili seçilenlerin tutukluluk hallerinin milletvekilliği dönemi boyunca sona erdirilmesi gerekmektedir. Buna karşılık, Yargıtay Can Atalay’ın tahliyesi için yapılan başvuruyu reddetti ve milletvekili seçilen Atalay hala tutuklu olarak cezaevinde bulunmaktadır. Dolayısıyla milletvekilliği görevini yerine getirememektedir.

Bunun üzerine birçok sivil toplum örgütü, siyasi partiler ve diğer kuruluşlar seçimlerde halkın iradesine saygı gösterilmesi ve Can Atalay’ın milletvekilliği görevini yerine getirebilmesi için serbest bırakılması gerektiğini belirterek açıklamalar yapmış, partisi TİP birtakım protestolar düzenlemiştir.

Ayrıca Atalay için ülkemizdeki en üst yargı kurumu olan Anayasa Mahkemesine de başvuru yapılmıştır. Anayasa Mahkemesi 25 Ekim’de verdiği kararla, Can Atalay’ın “seçilme hakkı”nın ve “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkının ihlal edildiğine hükmetmiştir.

Buna göre en üst yargı kurumu olan Anayasa Mahkemesine göre de Can Atalay’ın tutuklu kalmaması gerekmektedir.

Kararın üzerinden yaklaşık 1 hafta geçmiş olmasına rağmen, Can Atalay Yargıtay tarafından hala tahliye edilmemiştir.

Politik sistemimize göre milletvekili, yasama organın halkın iradesini yansıtmak ve temsil etmek amacıyla seçilir. Dolayısıyla bir milletvekilinin yasama görevini yapması engellenirse, temelde halkın iradesi engellenmiş olur. Bu nedenle, yine birçok siyasi parti, kuruluş ve sivil toplum örgütleri Yargıtay’ın en üst yargı organı olan Anayasa Mahkemesinin kararını uygulamaya davet ediyor.

Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ da konuya ilişkin Yargıtay’ın kararını bekleyip göreceklerine dair kısa bir açıklama yaptı.

Buradan ben de halkın iradesinin eksiksiz olarak yasama organına yansıma için Can Atalay’ın seçilme hakkının ihlalinin sona erdirilmesini ve meslektaşım Can Atalay’ın bir an önce tahliye edilmesini talep ediyorum.

Saygılarımla.

Yıldıray ÇIVGIN