Bu yazımda, Salihli’nin değerli tarım arazilerinin ve Salihli Havasının nasıl bir tehlike içinde olduğunu anlatmaya çalışacağım.

Salihli Ovası, daha doğrusu Gediz Ovası ülkemizin en verimli tarım arazileri arasında yer almaktadır. Nitekim, bu konunun uzmanı bilirkişiler de Salihli Havzasını “mutlak tarım arazisi” olarak nitelemektedir. Bu şekilde nitelenen arazi sayısı dünyada oldukça azdır. Kısaca toprağımız oldukça bereketlidir.

Burada 4 mevsimde de tarımsal üretim yapılmaktadır. Yine ovamızda gayri safi hasılatın %35'i tarımdan elde edilir. İlçemizin tamamına yakını tarımla uğraşmaktadır. Salihli üzüm, şeftali ve kayısı üretimi oldukça yüksektir. Yine, kiraz, zeytin, badem, armut, ceviz, kestane ve nar üretimi de oldukça fazla yapılmaktadır. Ayrıca ilçemizde bulunan organize Sanayi Bölgesinde işletmeler çoğunluklar tarım ürünleri üzerine faaliyet göstermektedir.

Özetle, ilçemiz tarımsal üretimde oldukça önemli bir rol oynamakta, kazancının önemli bir bölümünü tarımdan sağlamaktadır. Dolayısıyla Salihli Ovasına paha biçilmesi mümkün değildir ve ovanın en iyi şekilde korunması gerekmektedir.

Bu paha biçilemez ovamız, özellikle son yıllarda büyük bir saldırı altındadır. Sürekli olarak Jeotermal Elektrik Santralları, Hidroelektrik Santralları, Biyogaz Tesisleri gibi son derece kirletici tesisler kurulmaya çalışılmaktadır. Vatandaşlar bu tesislere karşı dava açmakta ve çoğunlukla bu davalarda bu tesislerin işlemleri mahkemelerce hukuka aykırı bulunmaktadır.

Mahkemelerde bu tesislerin toprağa ve tarıma zarar vereceği bilirkişilerce tespit edilmesine ve mahkemelerce çoğunlukla vatandaşlar lehine karar vermesine rağmen, bu şirketler asla vazgeçmemekte sürekli olarak herhangi bir çevresel etki değerlendirmesi olmadan toprağı kirleten bu tesisleri açmaya çalışmaktadır.

Burada tüm ilçe halkına önemi bir görev düşmektedir. Anayasamızın 56. Maddesinde “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” hükmü bulunmaktadır. Bu hükümden de anlaşılacağı gibi çevreyi korumak sadece devletin değil aynı zamanda vatandaşların da görevidir.

Elbette, doğal kaynaklardan hiç yararlanmayalım demiyorum. Sadece, kaynaklardan yararlanırken kâr amacı ile hareket etmek yerine, toprağımızı ve ovamızı koruyacak yöntemler kullanılmasını sağlayalım.

Buna göre ilçe halkımızın da ovamızı koruması ve buna ilişkin mücadele vermesi gerektiğini düşünüyorum. Gelin hep birlikte Salihli Ovasını koruyalım, yaşatalım, rant şirketlerinin ovamızı talan etmesine izin vermeyelim, çocuklarımıza tıpkı önceden olduğu gibi güzel ve sağlıklı bir Salihli bırakalım, ovamızı öldürmeyelim.