İlçemiz bütünüyle 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlere odaklanmış durumda. Ben de köşemde özellikle seçim hukuka ilişkin kısa bilgiler vermeye çalışmaktayım.
Ülkemizde seçimlere katılım oranı, birçok ülkeye göre oldukça yüksek. Bu da vatandaşların demokrasiye olan ilgisini ve seçmen olarak görevini yerine getirdiğini göstermektedir. Gerçekten de her seçim dönemi oldukça hareketli geçmektedir.
Buna karşılık, geçersiz olan oy kullanımı da ne yazık ki yüksektir. Bu nedenle ilçemizde yaşayan vatandaşların oy kullanırken 10 maddede nelere dikkat etmesi gerektiğine değineceğim.
1- Nerede Oy Kullanacağınızı Öğrenin
İstisnaları olmakla birlikte yasa gereği sadece sizin adınızın olduğu sandıkta oy kullanabilirsiniz. Bu nedenle oy kullanmadan önce seçmen kâğıdından ya da e-devlet uygulaması üzerinden nerede oy kullanacağınızı öğrendiğinizden mutlaka emin olun. Tekrar etmek gerekirse, adınızın yazıldığı sandıktan başka sandıkta oy kullanamazsınız.
2- Kimlik Belgenizi Unutmayın
Oy kullanırken, gerçekten kimin oy kullandığının tespiti için kimlik belgeniz ile sandığa gitmeniz zorunlu. Bu nedenle mutlaka kimlik belgenizi götürün. Aksi durumda oy kullanamayacaksınız. Ayrıca kimlik belgenizin güncel, yıpranmamış olmasına da dikkat edin. Bunun yanında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgeler de geçerli olacaktır.
3- Cep Telefonu ile Oy Kullanma Kabinine Girmeyin
Bu, seçmenlerce çok yapılır. Ancak yasamız gereği cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır. Oy kullanırken cep telefonunuzu sandık görevlilerine teslim ediniz. Aksi durum sandık görevlilerince tespit edildiğinde kullandığınız oy tehlikeye girecektir.
4- Pusulaya Mühür Dışında İşaret Koymayın
Oyun geçerli sayılması için “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması, birleşik oy pusulalarının düzgün bir şekilde katlanıp zarfa koyulması gerekmektedir. Zarfa pusulalar dışında bir şey kesinlikle konulmamalıdır. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecektir. Bu nedenle oy pusulasına mühür dışında herhangi bir işaret bırakılmaması çok önemlidir.
5- Mührü Taşırmamaya ve Birden Fazla Mühür Vurmamaya Dikkat Edin
Oy pusulası üzerinde, hangi adaya verildiği net olarak anlaşılamayan oy pusulaları geçersiz olacaktır. Bu nedenle oy pusulasına mühür vurulurken mümkün olduğu kadar tek seferde vurmaya çalışın.
6- Oy Pusulalarını Tek Zarfa Koyun
Manisa Büyükşehir olduğu için seçmenler, “büyükşehir belediye başkanı”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy kullanacak. Bu oy pusularının tek bir zarfa konulması gerekmektedir. Aksi durumda oy geçersiz sayılacaktır.
7- Zarfa Aynı Konuda Birden Fazla Mühür Koymayın
Örneğin, aynı zarfa birden fazla belediye başkanı pusulası koymayın (aynı adaya oy verilmiş olsa bile). Bu durumda o oy pusulası geçersiz olacaktır.
8- Oy Pusulalarının ve Zarfın Üzerinde Sandık Kurulu Mührü Olup Olmadığına Dikkat Edin
Kullanacağınız her oy pusulasının ve vereceğiniz zarfın arkasında sandık kurulu mührü olduğundan mutlaka emin olun.
9- Oy Pusulalarının Bütünlüğü Bozacak Şekilde Yırtık Olmadığından Emin Olun
Eğer oy pusulası bütünlüğünü bozacak şekilde yırtılmışsa, hangi adaya verildiği belli olsa dahi geçerli bir oydan söz etmek mümkün olmayacaktır. Bu nedenle pusulaları yırtmamaya özen gösterin.
10- Oy Kullandıktan Sonra İmza Atmayı Unutmayın
Oyunuzu kullandıktan sonra sandık kurulu tarafından size oy kullandığınıza dair imza attırılacaktır. Bu imzayı atmayı kesinlikle unutmayın.
Şimdilik dikkat edilmesi gereken hususları elimden geldiğince yalın bir şekilde açıklamaya çalıştım. Demokrasi toplumumuzun vazgeçilmez değerlerinden biridir. Bu nedenle kullandığımız oya sahip çıkmak her seçmenin görevidir.
Sandığa gittiğimizde kullanacağımız oya özen göstermemiz dileğiyle.
Saygılarımla.
Yıldıray ÇIVGIN