Merhaba Sektör Medya Grubu’nun değerli okurları. Bu haftanın ilk köşe yazısıyla sizlerleyim. İşçinin ve emekçinin gözü kulağı asgari ücret haberlerinde. Asgari ücret tespit komisyonu ay başından itibaren çalışmalarını sürdürüyor.

Bir basın emekçisi olarak istediğimiz enflasyon rakamları ve sonrasında gelecek zamlar göz önünde bulundurulacak şekilde bir rakam tespit edilsin. Ev kiraları, fatura giderleri, market giderleri hesaba katılmalı. Çünkü işçiler aldıkları asgari ücreti ev kirasına, mutfak masraflarına ve fatura giderlerine harcayarak bitiriyor. Özelliklede ev kiraları işçinin cebini yakan en büyük unsurlardan birisi. İşçi aylığını almadan aylığı eriyip bitiyor.

Asgari ücretle alakalı son düzlükteyiz, rakamlar ne gelecek bilmiyoruz ama bildiğimiz ve az öncede vurguladığım bir şey var, yeni yılla birlikte gelecek zamlar. Geçtiğimiz günlerde muhabir arkadaşlarımızın yaptığı bir haber vardı. Temel ihtiyaç malzemesi olan gıda ürünlerinin yeni yılla birlikte yüzde 30 zamlanacağı yönündeydi. Firmalar, ‘üretim maliyetlerinin arttığını’ işaret ederek imalatta yer alan ürünleri kalem kalem zamlandıracak. Bu nedenle asgari ücretlerin bu zamlar hesap edilerek yapılması çalışan işçi olarak talebimiz.

Önemli bir diğer ayrıntı ise, işletmelerin devamlılığı... Bir işletmenin varlığını idame ettirebilmesi için devlet tarafından daha fazla desteklenmesi gerekiyor. İşveren yeteri kadar destek görürse çalışanında işten çıkarılma korkusu azalacaktır. Çalışan bu anlamda sürekli tedirgin durumda, bu tedirginliğin desteklerle yenilebileceğine inanıyorum. Burada ‘ne bağcı zarar görsün, nede bağdan üzüm yiyen’ diyebiliriz.

Yazımın sonlarına gelirken, temennimiz herkesi memnun edecek bir rakamın açıklanması, yeni yılla birlikte fırsatçılara karşı daha fazla denetim olması ve işçinin parası cebinde kalsın, eriyip gitmesin; işverende rakamlar altında ezilmesin.