Ülkemizin ve dünyanın en büyük lideri hiç kuşkusuz Atatürk’tür. Büyük önder, büyük devlet adamı Mustafa Kemal inkılaplarıyla, kişilik özellikleriyle, her yönüyle dünyaya örnek olan tek lider diyebiliriz. Onun her sözü binlerce sayfa kitaplara bedel.
Toplum olarak biz Atatürk’e gereken saygı ve sevgiyi gösteriyor muyuz? Atatürk sevgisini çocuklarımıza, gençlere çevremizde yaşayan insanlara anlatıyor muyuz?
Atatürk ülkemizi milli mücadeleyle düşmanlardan kurtardı ve yeni bir devlet kurdu. Türkiye Cumhuriyeti devleti. Biz bugün rahat, huzur ve güven içinde yaşıyorsak bunu Atatürk ‘e ve inkılaplarına borçluyuz.
Bütün dünya Atatürk’ü tanıyor. Atatürk cephelerde ve milli mücadelede gösterdiği başarılarla ismini tüm dünyaya duyurdu. Dünya onun büyük bir önder, büyük bir devlet adamı olduğunu öğrendi. Atatürk bilgisiyle, zekâsıyla, konuşmalarıyla insanları etkiliyordu her zaman bilimden yanaydı.” Hayatta en hakiki mürşit (yol gösterici) bilimdir. ”diyen Mustafa Kemaldir.
Atatürk yüzyılımızın lideri onun gibi bir lider dünyaya gelmedi, inkılaplarıyla, sözleriyle, davranışlarıyla dünyanın tek dünya Lideri. Mustafa Kemali anlayabilmemiz için onun yazdığı Nutuk kitabını okumayı, yaptığı yenilikleri ve konuşmalarındaki sözleri iyi değerlendirmeliyiz. Her sözü bizim ülkemizin günümüze ve geleceğimize ışık olmaktadır. Atatürk’ün gençliğe hitabesini okuduğumuzda onun ne kadar zeki, ileri görüşlü bir kişi olduğunu anlayabiliriz.
Vatandaşlarımız “Biz bugün özgürce konuşuyorsak Atatürk’ün sayesinde konuşuyoruz. Atatürk’ü seviyorum. İyiki Atatürk vardı. Atatürk ilke ve inkılaplarıyla özgürce yaşıyoruz. Atatürk’ün Nutuk kitabını ve sözlerini konuşmalarını okumalıyız. Onu okuduğumuzda onun değerini daha iyi anlayabiliriz.”
“Atatürk Cumhuriyeti kurdu. Ne mutlu Türkiye’nin böyle çağdaş, uygar bir lideri var. Keşke daha fazla yaşasaydı ülkesini, devletini, milletini seven birisiydi. Ömrünü Türk milletine adadı. Türkiye cumhuriyetinin gelişmesi için elinden geleni yaptı. Onu daima sevgiyle anıyoruz.”
Atatürk inkılapları:
Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922) .
Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923) ...
Halifeliğin Kaldırılması (3 Mart 1924) ...
Medeni Kanunun Kabulü (17 Şubat 1926) ...
Tarikatların Kaldırılması, Tekke ve Zaviyelerin
Kapatılması (30 Kasım 1925)
Laikliğin Kabulü (1928-1937) ...
Kadın Haklarının Tanınması (1930-1933 ve 1934)
Şapka ve kıyafet kanunu (25 Kasım 1925)
Takvim, saat ve ölçülerde değişiklik (1925 ve 1931)
Soyadı kanununu kabul edilmesi (21 Haziran 1934)
Eğitim ve öğretim inkılabı (3 Mart 1924)
Dil inkılabı (12 Temmuz 1932)
Büyük önder, büyük devlet adamı ülkemizin gelişmesi ve uygar ülkeler arasında yerini alması için gerekli olan yenilikleri yaptı. Türkiye Cumhuriyetini gençliğe emanet etti.
Yazımızı Atatürk’ün gençliğe hitabesinin bir ve ikinci cümlesindeki sözleriyle bitirelim.
“Ey Türk gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyet'ini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir.“