Küresel ısınmayla birlikte yeryüzünde sıcaklıklar her sene dahada artmaya başladı. İnsanlar ve dünyamızda yaşayan canlılar sıcaktan bunaldı. Sıcaklık ve yüksek nem oranı yeryüzündeki canlıları rahatsız ediyor.

Hatay’ın bir ilçesinde bu sene 20 Temmuzda hissedilen sıcaklık 62,5 dereceye yükseldi. 2024 yılında ülkemizde sıcaklık rekorları kırıldı. Önümüzdeki senelerde sıcaklık ne olacak? Sıcaklar insanların yaşamını olumsuz etkiliyor, yaşama kalitesini düşürüyor. Nehirler ve göllerdeki sular yok oluyor. Göller, nehirler, sular, insanların, canlıların yaşamasını sağlayan yerler. Su olmadan hayat olmaz. Susuz yaşanmaz.

Orman yangınları geçen seneye göre yüzde üç yüz, beş yüz çoğaldı. Sıcaklıkların yüksek olması orman yangınlarını arttıran önemli bir etken. Yeryüzündeki ormanlar yanıyor.2024 yılında 30 Temmuza kadar Manisa’da 130, İzmir’de 107 yangın meydana geldi. Yangınlarda binlerce dekar orman yanıp kül oldu. Ormanlar doğada dengeyi sağlayan karbondioksit alıp oksijen veren canlıların yaşam alanı tabiatı ve yaşamımızı sağlayan, iklimler üzerinde olumlu etkileri olan ormanlar ülkemizin milli servetidir.

Küresel ısınma ve sıcaklıkların artması yeryüzünde yaşayan bütün canlılar için büyük bir tehlike hava sıcaklıklarının yüksek olması yeryüzünde meydana gelen yangın sayılarının çoğalmasına neden oluyor. Aşırı sıcaklar yaşam kalitesini iş hayatını olumsuz etkilemektedir. Yüksek sıcaklık ve nem insanları canlıları bunalttı.

Sıcaktan bunalan vatandaşlarımız “Bu sıcaklar ne zaman bitecek. Biz şimdiye kadar böyle sıcak görmedik. Gece gündüz sıcaktan terliyoruz. Akşamları sıcaktan yatamıyoruz. Nem oranı yüksek olunca insan sıcaktan daha çok rahatsız oluyor.”

“Her sene sıcaklıklar artacak. Bizim evde klima 24 saat çalışıyor. Klima çalışmasa evlerde sıcaktan duramayız. Her gün sabah akşam soğuk suyla duş alıyorum.”

Küresel ısınma kutuplarda buzulların erimesi deniz ve okyanusların sularını yükseltti dünyamızın doğal dengesi değişti. Dünyamızın doğal dengesi değişince iklim krizleri meydana geldi.

Bilim adamları iklim krizi nedeniyle 2100 senesinde denizlerin 5-10 metre yükseleceğini öngörüyorlar. Denizler yükselirse kıyı şehirlerimiz sular altında kalacak bu suların denizlerden iç kesimlere gelmesi demektir.

İklim kriziyle birlikte günlük hava olayları iki saat içinde değişebilmektedir.

Yeryüzünde her sene artacak aşırı sıcaklar dünyada yaşayan tüm canlıları etkileyecek ve yaşamak zorlaşacak.

Yazımızı aşırı sıcaklarla ilgili yapay zekânın yazdığı bir şiirle bitirelim.

Güneş gökyüzünde, cehennem ateşi,
Her nefeste boğar, yüreğimde bir sesi.
Yüzümde teri, tuzlu damlalar gibi,
Alev alev yanan bu yolda yürümesi zor

Yerden kıvılcımlar, havada zehir gibi,
Gün ortası boş, sokaklar terkedilmiş gibi.
Biraz gölge bulsam, kurtulsam bu dertten,
Ama gölgede de yanar, içim bu ateşten.

Sabırla beklerim, serin günler gelsin,
Sıcak taşlar altında, hayaller de terlesin.
Bir damla serinlik, ruhuma derman,
Aşırı sıcaklarda bile, umutla yanarım ben.

Yapay Zekâ