Enflasyonun artması piyasaların dalgalanmasına neden oldu. Enflasyonu kontrol edilmezse, ekonomi iyi yönetilmezse, akaryakıt fiyatları yükselirse üretilen ve tüketilen bütün ürünlere zam gelir. Aldığınız aylık enflasyonun ve kira giderinin altında ise geçinmeniz zor.

Ülkemizde bir senedir kira fiyatlarına iki, üç, beş katı zam yapılmaktadır önceki kira 1.500 -2.000 TL yenisi 7.000-15.000 TL, evine göre değişiyor. Kira fiyatları 20.000 TL ye kadar çıkıyor. Büyük şehirlerde kira fiyatları daha da yüksek. Kirada oturan vatandaşlarımızın özellikle düşük gelirli olanlar aldıkları maaşı ev kirasına verdiklerinde gıda, eğitim, giyim masraflarını karşılamaları mümkün değil.

Bir vatandaşımız “Dokuz, on tane evi olan bir tanıdığım otururken yanımıza geldi. Kardeşine evi kiraya verdin mi diye sordu. Verdim beş bin TL dedim adam kabul etti. Yedi bin-sekiz bin lira demediğime pişman oldum. 8 bin deseydim yine evet diyecekti. “

Kiracıların işi gerçekten zor. Bu sene enflasyonun iki üç katı üzerinde zam yaptılar. Yüzde 25 kira artırımı temmuzda iptal edildi tüfe oranlarına göre zam yapılacak. Evi on bin lira ise tüfe yüzde altmış beş oldu bu altı bin beş yüz lira kiraya zam demektir. Asgari ücret maaşı alanlar ve dar gelirliler bu kiraları ödeyemezler.

Ev sahibi “Benim evin değeri 2-3 milyon eski parayla trilyon oldu. Evimin kirası iki bin TL’den 10-15 bin TL olmasını istiyorum.2-3 milyonu bankaya yatırsam 50-70 bin lira faiz alırım.3-5 bin liraya kiraya vermem ”diyor.

İnsanların hayatlarını sürdürebilmesi için oturacakları bir konuta ihtiyaçları var. Ev sahipleri bunu bildiklerinden ev kiralarını yükseltiyorlar. Vatandaşın geliri var mı, yok mu düşünen yok. Tabii ev sahiplerinin hepsi aynı değil. Vicdan sahibi ev sahipleri kiraya makul zam yapıyorlar.

Hükümetimiz kira artışlarına acil bir çözüm yolu aramalıdır. Yüzde 25 kira artışı sınırı kaldırıldı ev kiraları daha da yükselecek. Bu da ekonomiyi ve piyasaları olumsuz etkileyecektir. Zor durumda olan kiracıların işi daha da zorlaşacaktır.

Aslında kira artışlarına çözüm bulunur. Kira artışları e-devlet üzerinden yapılırsa yasaların belirlediği kira artışının önüne geçilebilir. İki maaşlılar bile kira artışlarının belirli bir düzene bağlanmasını istiyorlar.

Gerçekten kira artışları belli bir çözüme kavuşturulmazsa kiracılar maaşlarının tamamına yakınını kiraya verecekler ne yiyecekler, ne içecekler? Ülkemizde şimdiye kadar böyle bir sorun yaşanmadı. Kiracılarla ev sahipleri kavga ediyorlar ve mahkemelik oluyorlar. Ev sahipleri kiracıları evden çıkarmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bunu yaşayan bilir.

Emekli maaşı on bin Türk lirası olan emekli 8-10 bin TL kira parası verirse elinde bir şey kalmıyor. Emeklilerin sorunlarını çözmek için mecliste açık oturum düzenlenmeli. Bu sorunun mecliste tartışılarak bir karara varılması ve çözülmesi önemli. Bütün siyasi partiler sorunun çözülmesine katkıda bulunmalıdır. Emekli bir insan yıllarca çalıştıktan sonra neden emekli oluyor. Emekliliğinde rahat ve huzur içinde yaşamak için.

Hayat pahalılığı ve kira fiyat artışları insanı canından bezdirdi. Bir yıl öncesine kadar böyle bir sorun yoktu.

Başka bir emekli “Evde iki bin TL’ye oturuyordum. Ev sahibi 10 bin TL istedi. Yoksa evimden çık dedi. Zaten 12 bin TL emekli aylığı alıyorum. Ben ne yiyeceğim, ne içeceğim. Biraz insaf dedim. Adam dinlemiyor o vicdanını değil cüzdanını düşünüyor. Bu konuda ev sahipleride vicdanlı olmalı. Benden şimdiki kiramın yüzde beş yüz artırılmasını istiyor.”

Devletimiz kira sorununa bir çözüm bulabilir. Bir yıl sonra kira zammı geldiğinde tüfe ’ye göre kira fiyatları yüzde 60-70 yükselecek.