Merhaba Sektör Medya Grubu’nun değerli okurları. Bugünkü yazımda görme engelli bireylerimizi kaleme almak istedim. “Dünya Görme Günü” önlenebilir körlük ve görme kusurları konusuna, küresel anlamda dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için her yıl Ekim ayının ikinci perşembe günü düzenlenmektedir.

Görme engelli vatandaşlarımız her insan gibi değer görmek isterken ne yazık ki, birçok sorunlarla boğuşmak zorunda kalıyorlar. Görme engellilerin toplumsal hayatta karşı karşıya kaldıkları sorunlar bir hayli fazla ama aklıma gelenleri yazmak istedim. Bu insanların en temel sorunları üretimin dışında kalmalarıdır. İş başvurularında engelli gruplar başlı başına dezavantajlı gruplardır. Kısıtlılıkları nedeniyle onlara “iş yapamaz” gözüyle bakılmasıdır. Buda istihdam dışında kalmalarına ve onları psikolojik olarak çökelten konuların başında gelmektedir. Evet görme yetisini kaybetmiş olabilir ama bu başaramayacak anlamına gelmemelidir. Onların bizden istedikleri bana göre bu.   Dediğim gibi bu durum aynı zamanda engelli bireyin toplumsal hayattan kopmasına, sosyal izolasyona yol açmaktadır. İhtiyaçlarını yeterince karşılayamayan engelli birey, toplumsal ilişkilere zaman ayıramadığı gibi kendisini toplumun bir parçası olarak da hissedememekte ve yalnızlaşmaktadır.
Görme engellilerde düşme, çarpma ve yaralanma gibi riskler daha fazladır. Çünkü yollar ve sosyal yaşam alanları yeterli uygunluktan uzaktır. Cadde ve sokaklarda ki biçimsiz kaldırımlar, rampalar, üstü açık bırakılmış kuyular onların yaralanmasına hatta ölümüne sebep olabilmektedir. Bununla birlikte kaldırımların orta alanlarına dikilen elektrik, aydınlatma direkleri, beton mantarlar, ağaçlar ve esnaf tezgâhları da aynı soruna sebep olabilmektedir. Önemli diğer bir sorun da yoldan karşıdan karşıya geçmedir. Trafik ışıklarında renklerin durumuna göre sinyal veren sesli sistemler çok az olmakla birlikte genelde büyük şehirlerde bulunmaktadır. Sürücüler geçiş önceliği hakkını engellilere göstermemekte, bu da kazalara yol açmaktadır.
Bunlar aklıma gelen başlıca sorunlardır. Unutmayalım her sağlıklı birey aslında bir engelli adayıdır. Onları yalnızlaştırmayalım ve başarabileceklerine inanalım…