Ülkemiz dünya deprem risk sıralamasında beşinci sırada bulunuyor.1999 Gölcük depreminden sonra yirmi dört yıl geçti.6 Şubat 2023 tarihinde Maraş depremi oldu.
Depremde binlerce insan hayatını kaybetti, sağ kalanların bir kısmı sakat kaldı, depremleri yaşayanlar depremin acısını unutmadılar.
Büyük depremler çevre illerde de yıkıma neden oldu. Binlerce bina yıkıldı. Enkazın altında kalanların bir kısmı kurtarıldı. Deprem yeryüzünün en büyük afetlerinden birisidir. Depremler gece meydana gelirse can kayıpları artıyor.
1999 öncesi yapılan binaların kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Binlerce eski depreme dayanıksız binalar kentsel dönüşümle yıkılıp yeni binalar yapılmaktadır. Kentsel dönüşüm yapılırken birinci derecede depreme dayanıksız binaların öncelikle kentsel dönüşümünün yapılması gerekir. Bunun için acilen “Deprem ve Afet bakanlığı ”kurulmalı. Bu bakanlık yirmi yıl içinde ülkemizdeki birinci ve ikinci derece depreme dayanıksız binaların kentsel dönüşümle yapılmasını sağlayabilir.
Çevre ve şehircilik bakanlığı kentsel dönüşüm proje çalışmalarını yürütmekte ve gerçekleştirmektedir. Şehirlerimizde müteahhitler tarafından binalar yenilenmektedir. Kentsel dönüşümü kabul eden bina sahiplerine kira yardımı da yapılmaktadır.
Seçimlerden önce çevre şehircilik bakanlığının “ konutunuzun yarısı bizden” kampanyasına sadece İstanbul’dan binlerce kişi başvurdu. Ancak evlerin maliyeti yükselince bir evin maliyetinin yarısını ödemek zorlaştı. Bir sene önce konut yapım maliyetleri çok düşüktü. Bu kampanyaya müracaat edenlerin çoğu ödeyemeyiz diyorlar.
Deprem bilimcileri beklenen İstanbul depreminde zamanın dolduğunu depremin her an olabileceğini söylüyorlar. İstanbul depremi olursa kentin birçok yeri yerle bir olacak yıkılacak. Ülkemizin ekonomisi zor durumda kalacak. İstanbul depreminde binlerce vatandaşımız hayatını kaybedecek. Deprem acılarını yeniden yaşayacağız.
Yeni çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanı Mehmet Özhaseki durumun ciddiyetini bildiği için İstanbul’da belediye ve deprem bilim insanlarıyla toplantılar yaptı. İstanbul depremi öncesi kentsel dönüşümü hızlandırmak için yeni bir proje, yasa ve yönetmenlik değişikliği çalışmasını başlattı. Çevre şehircilik bakanlığının önemli projelerinden birisi “Yerinde dönüşüm ”projesidir.
Depremler ülkemizin gerçeği “Deprem öldürmez binalar öldürür” sözü boşuna söylenmemiş. Binalarınız sağlamsa deprem yönetmeliğine uygun yapılmışsa binalarınız yıkılmaz depremden korkmazsınız. Deprem oluyor bir süre sonra unutuluyor. Depremi yaşayanlar depremin acılarını asla unutmazlar.
1999 depreminden sonra deprem ve afet bakanlığı kurulsaydı ve birinci derecede depreme dayanıksız binalar kentsel dönüşümle yenilenseydi ve gerekli önlemler alınsaydı bugün deprem korkusuyla yaşamazdık.
Bir an önce deprem ve afet bakanlığı kurulmalı ve zorunlu deprem sigortası zorunlu hale getirilmeli. Konutlara deprem sigortası zorunlu olarak yapılırsa bir deprem olduğunda yıkılan binaların ödemelerini sigorta karşılar. Deprem sigortası zorunlu olmazsa İstanbul depremi olduğunda ülkemiz ekonomisi zor durumda kalır.
Depremlere karşı Japonya gerekli önlemleri aldı. 8-9-10 şiddetindeki depremlere dayanıklı binalar yapıldı. Japonya bir deprem ülkesi büyük depremlerde sadece birkaç kişi yaralanıyor ve bir iki kişi kazayla hayatını kaybediyor.
Ülkemizde İstanbul, İzmir, Manisa, Bingöl, Malatya ve birçok şehrimizde 7 ve 7’nin üstünde şiddetli ve yıkıcı depremler bekleniyor.
Depremler için gerekli önlemleri almalıyız. Yarın çok geç olabilir. Depremlerde anne, baba ve çocuklarımızın, vatandaşlarımızın hayatlarını kaybetmelerini istemiyoruz.