Enflasyon düşüşte(!) milletin refahı yerinde. Açlık sınırı asgari ücreti geçerken vatandaş zam almayı bekliyor. Türkiye’nin gri listeden çıkarılması, yoksulluk bıçağının kemiği zorlaması derken bir de kira tavan zammı oranı ise 65,07 belirlendi. EYT’liler yine cevapsız kaldı…

Sizlerinde bildiği gibi bugün Haziran ayı enflasyon oranları açıklandı. Bu durumda resmi verilere göre Haziran enflasyonunu: TÜİK: aylık %1,64 yıllık %71,60 olarak açıklarken ENAG: aylık %4,27 yıllık %113,08 olarak açıkladı.

TÜİK verilerine göre enflasyon düşüşte(!) evet bize bakılırsa enflasyon yine düştü tabii halkın kafasına… Tüm bunların yanı sıra açlık sınırı Türk-İş’e göre 18bin 978 TL ile asgari ücretin üzerinde kalırken, yoksulluk sınırı 61 bin 820 TL olarak açıklandı. Bu rakamlara rağmen asgari ücretliye ne olacağı maalesef gündemde bile değil. Açıklanan enflasyon verilerinden sonra emekli, memur ve memur emeklisinin alacağı enflasyon farkı da belirlendi. Memur ve memur emeklisine enflasyon farkı %19,31 olarak yansırken SGK emeklisine ise %24,73 olarak yansıtılacak.

Konuşmaktan bizlerin usandığı ama devlet büyüklerimizin ısrarla haklarını vermediği EYT’li vatandaşlar ise yine olumlu bir cevap alamadı. Zamanında SSK’lılardan fazlasıyla topladığınız primlerin geri ödenmesinin neden bu kadar zor olduğunu anlayamamaktayız. Siz devlet büyükleri bu paraları topladıktan sonra lüzumsuz harcamalara yönelmemiş olsaydınız şimdi bunlar yaşanıyor olmayacaktı. Ülkemizde bürokrasinin aşınması hantallaşması ve yetki ile sorumluluk arası bağlantının kopması tüm bunları tetikliyor. Sorumlular hesap vermezken istediği her türlü eylemi özgürce yerine getirebiliyor.

Çürümüş bir kamu sistemi içerisinde EYT’li bana yük oluyor demek tabi ki bu kadar kolay! Geçtiğimiz günlerde Türkiye gri listeden çıkarıldı haberlerini okumuştuk. Gri liste kabaca tanımlamak gerekirse FATF ( Mali Eylem Görev Gücü) tarafından kara para aklama ve terörizm finansmanıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri belirlemek amacıyla oluşturulmuş bir liste niteliği taşır. Türkiye bu listeden çıkmak için çaba sarf ederken sonunda başardı. Peki, bunun bize ekonomik ve sosyal olarak artıları neler oldu; sözde finansal gücümüze olan güven daha da arttı, bankacılık ve reel sektörlerde ilişkilerimiz güçlendi ve kredi notlarımız arttı, uluslararası piyasalarda kaynak bulabilirliğimiz arttı ve uzun vadede enerjiden imalata ve diğer tüm sektörlere kadar olumlu etiklerin görülmesi bekleniyor.

Basına yansıyan pozitif haberlerin gerçeği yansıtarak yük denilen EYT sorunundan asgari ücretin açlık sınırı üzerine taşınmasına kadar tüm olumlu ilerleyişin bizlere kısa sürede ulaştırılmasını isteriz. Şöyle ki; Tüm bunları sağlayamıyorsak ister gri listeden çıkalım ister enflasyonumuz %1,64 olsun yararı yok. Sizlere bu yazıyı yazarken aklıma gelen minik bir karikatür alıntısı ile sözlerimi tamamlamak isterim keyfine bakanın halk olması dileğimle...

X; Konuşan kim?

Y; Bakan

X; Hangi bakan?

Y; Keyfine bakan…