Belediyelerde stratejik plan nedir? Halkın katılımı gerçekleşebilir mi? Halk kendi yönetiminde ne kadar söz sahibi. Şeffaf ve hesap verebilir belediyecilikte vergilerimiz nerelere gidiyor ve şehriminiz için yararlı faaliyetler gerçekleşiyor mu? Sende yönetime katıl unutma oy hakkı senin…

5018 sayılı Kanun’da stratejik plan, “kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren plan” olarak tanımlanmıştır. Bu durum belediyeler içinde aynıdır. Bu stratejik planlar ise seçim tarihleri sonrasında 6 ay içerisinde hazırlanıp belediye meclisine sunulurlar. Bu durumda baktığımızda her belediye 31 Ağustos’a kadar stratejik planını oluşturacaktır.

Peki, bizler şehrimiz için hazırlanan bu planlara ne kadar dâhil olabiliyoruz? Aslında her vatandaşın katılım hakkı olan bu plan belediye kanununun 14’üncü maddesine göre ‘’kent sakinleri, belediyenin karar alma sürecine katılma ve belediye faaliyetleri hakkında bilgilendirme hakkına sahiptirler’’ denilerek resmileştirilmiştir. Belediyenin web sitesinden bu plan döneminin başlayıp başlamadığı kontrol edilebilir. Belediye ziyaret edilebilir (strateji geliştirme dairesi) ve stratejik planlamanın ne aşamada olduğu bilgisi halk tarafından özgürce öğrenilebilir, vatandaş bu plana katılma talebinde bulunabilir. Bu planlama döneminde olmasını islediğiniz konu ve başlıkları, ilkeleri vatandaş olarak belediye başkanına ya da Stratejik Planlama Müdürlüğüne iletebilirsiniz.

Sizleri nasıl bir belediyecilik bekliyor, mahallenizde uzun- orta vadede kaynaklar nerelere kullanılacak, bu sizin ve mahalle sakinlerinin yararına olacak mı? Şehrinizde yapılandırılacak park, yeşil alan, altyapı düzenlemesi, konut vb. imar planından tutunda, belediyelerin yetki, görev ve sorumluluklarını belirleyen bu önemli plana sizlerde kolaylıkla dâhil olup istek ve önerilerinizi iletebilir, semt yararına olmayan maddeler hakkında fikrinizi beyan edebilirsiniz.

Böylelikle vergilerinizin ve belediye bütçesinin nerelere ne sebeplerle harcandığını bilinçli bir vatandaş olarak görür, oy hakkınızı ve tercihinizi nasıl değerlendireceğinize daha doğru karar verebilirsiniz. Bizler şehrimiz, yaşam alanımız için öneme sahip olan bu plana katılmalı ya da yakında takip etmeliyiz. Unutmayın ki bu bilinçli birer vatandaş olarak her birimizin ödevi ve kazanılmış özlük haklarından biridir.

Şöyle ki; 

Başkan Zeyrek’ in dediği gibi “Bu Plan Manisa’mızın Geleceğini Şekillendirecek Önemli Bir Yol Haritası Olacak”. Bu önemli yol haritasına halkını davet eden belediyeciliğe sizlerde katılmalı yahut planlamayı okuyarak şehrinize kazandırdıklarınızı görmelisiniz.