Merhabalar Sektör Medya Grubu’nun siz değerli okurları yeni bir yazımla sizlerleyim. 19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı coşku içerisinde kutluyoruz. O kadar güzel ve özel bir memlekete ve değerlere sahibiz ki, vatan ve millet ve bayrak aşkıyla atalarımızın kanlarıyla suladığı ve bize bu yurdu armağan ettiği bir vatan parçasındayız. Ve yine onların armağan ettiği günlere sıkı sıkıya bağlıyız. Bu beni çok gururlandırıyor ve çok duygulandırıyor.

19 Mayıs Türkiye Cumhuriyeti Tarihi açısında önemli bir gündür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluş mücadelesinin fitilini 19 Mayıs 1919’da Samsuna çıkarak ateşlemiştir. Düşman devletleriyle mücadele edilerek kurtuluş savaşı ile birlikte düşman askerlerinden temizlenmiş ve Cumhuriyet ilan edilmiştir.

Bu anlamda 19 Mayıs Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önemli bir tarihtir. Peki 19 Mayıs Atatürk’ü anma ve Gençlik Bayramının doğuşu nasıl olmuştur? Sorusunun cevabı ise şöyle, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun'da kutlanmış, 24 Mayıs 1935'te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü hâline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk'ün de onayıyla yasalaşmıştır. 19 Mayıs, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır. Uzun yıllar "Gençlik ve Spor Bayramı" adıyla kutlanan bayram, Atatürk Yılı kabul ve ilan edilen 1981'de yapılan değişiklikle "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adını almıştır.

Okul dönemlerimizde bu özel bayrama hazırlanırdık. Haftalarca bu özel gün için sportif hazırlıkları yapar ve 19 Mayıs coşkusu için gün sayardık. Artık eğitim, öğretim hayatımızı tamamladık ama 19 Mayıs coşkusunu halen içimizde yaşarız ve bu hisle yine kutlama alanlarını doldururuz. Eminin 80 yaşına gelsem içimdeki bu coşku asla dinmez. Yine yaşlı halime bakmam ve bayram kutlamalarına katılırım.

Dedim ya biz özel bir ülkeyiz. İyi ki böyle bir özel ülkede doğmuşum Atalarımın bana teslim ettiği bayrağı göğüslemişim. İyi ki Bu ülke de doğmuşum ve iyi ki Cumhuriyet çocuğuyum…