Merhaba Sektör Medya Grubu’nun değerli okurları. Yeni bir köşe yazımla yeniden sizlerleyim. Yarın Yani 26 Haziran günü, Uyuşturucu Kullanımı ve Trafiği ile Mücadele Günü olarak belirlenen bir gün. Evet bu gün belirlenmiş ama gerek aileler, gerekse kolluk kuvvetlerimizin aslında her günü diyebiliriz.

Haberlerde duyuyor ve görüyoruz, uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile alakalı artışlara hep birlikte tanık oluyoruz. Bu anlamda sadece bir gün değil aslında her gün bu konu ile alakalı mücadele var. Alkol, sigaradan daha tehlikelisi uyuşturucu madde kullanımıdır. Çocuklarımızı, özelliklede gençlerimizi bu bağımlılığa sürüklemek isteyen bazı kötü insanlar var. İşte bu noktada özellikle ailelere önemli görevler düşüyor. Aileler çocuklarını özellikle okula giden lise çağlarında olan çocukları daha fazla bu tehlikelere karşı uyarmalıdır. Okul müdürleri ve öğretmenler bu konuda eğitimleri ve paylaşımları yapıyorlar ama takip noktasında dediğim gibi ailelere önemli görevler düşüyor.

Her gün bu uyuşturucu yüzünden ocaklar kararıyor, ocaklar sönüyor. Emniyet güçlerimiz, uyuşturucu satıcıları ve uyuşturucu trafiğine karşı yoğun mesai içinde. Bu tür kişilere aman vermeden görevlerini ifa ediyorlar. Bu anlamda tüm emniyet ve jandarma birimlerimize yürekten teşekkür ediyoruz.

 Buradan gençlerimize bende seslenmek istiyorum, birçok kez bu çağrıyı başkalarından duydunuz ama bu konu o kadar önemli ki sizler için yeniden ve sürekli olarak tekrar etmekte yarar var diye düşünerek, tanımadığınız kişilere güvenmeyin, tanımadığınız kişilerden her ne olursa olsun bir şey almayın, şüphelendiğiniz durumlara mutlaka ve mutlaka durumu emniyet güçlerinize, yada büyüklerinize iletin. Bu anlamda hem siz bu kişilerin size yönelik zararlarından kurtulmuş olacaksınız, hem de uyuşturucu ile mücadeleye sizlerin de katkısı olacak.

Uyuşturucu ile neden mücadele etmeliyiz? Bu sorunun cevabı ise şöyle:

Uyuşturucu bağımlısı kişinin beden ve ruh sağlığının bozulmasının yanında aile ve sosyal ilişkilerinin de bozulmasıyla beraber iş ve okul hayatının da olumsuz etkilenmesi şeklinde ifade uyuşturucunun zararları nelerdir sorusuna yanıt olabilir. Uyuşturucu bağımlılığının kişi üzerinde etkisi ölümcüldür.

Uyuşturucunun zararları şu şekilde açıklanabilir:

Konuşma ve yürüyüş bozuklukları, Vücutta titreme, Uykusuzluk, Huzursuzluk ve kaygı hissi, Saldırganlık, Depresyon, Koma, Duyma ve koku kayıpları, Hafıza kaybı, Beyin kanaması, Böbreklerde ve karaciğerde hasar, Hayal görme, Ölüm.