Merhaba Sektör Medya Grubunun değerli okurları. Dijitalin zirveye tırmandığı bir çağda yaşıyoruz.
Bundan 30 ya da 40 yıl geriye doğru gittiğimizde evlerde televizyon bile bulamazdın. Mahallede bir kişi siyah beyaz televizyon alsa bütün mahalle o komşusuna gider televizyon izlerdi. Evlerde kablolu ev telefonu almak için senelerce insanlar sırada beklerdi. Yılbaşı kartlarını yaşı 40-50 arasında olan birçok insan iyi bilir. Eskiden en çok kullanılan ve iyi temellilerde bulunmak için kullanılan kartpostallar vardı. Posta yoluyla gönderilen bu kartpostallar bir hafta da mı, bir ayda mı ulaşırdı kişilere. Yavaş yavaş ilerleyecek olursak ısınmak için kömür sobaları, evleri süpürmek için sarı süpürgeler gibi birçok örneklerle eski araç gereçleri örneklendirebiliriz. Bazıları halen kullanılsa da onlarda teknolojiyle artık unutulmaya yüz tutuyor.
İlk cep telefonları tuşlu ve küçücük ekranı olan cihazlardı. Zaman ilerledikçe, tuşlularda da özellik arttı, zaman daha çok ilerledikçe akıllı telefonları kullanmaya başladık. Bir telefon alsak diğer gün model bakımından eskimiş duruma geldi. Tüplü televizyonlar tarihe karıştı yerini LCD televizyonlara bıraktı, süpürgeler artık robot ve telefonla programlanıp komutla evi süpürüyor, klimalar bile artık mobil uygulama ile istediğin an açılıp kapatılabiliyor. Eskiden her evde saat her kolda saat vardı şimdi ise tüm telefonlar saat işini görürken, artık saatlerden telefon konuşması yapılabiliyor. Bu örnekler daha da arttırılabilir.
Yapay zeka zaten git gide gelişim gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde Marketing Meet up etkinliğine katılmak için İstanbul'a gelen yapay zeka robotu Sophia, etkinlikte kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Bu yapay zekaya sahip bir robot ve kendisine ne sorulduysa aynen cevapladı. Hatta çoğu soruda kendi yorumlarını da ekleyerek cevapladı. Elon Musk’u hepimiz duymuşuzdur. Birçok teknolojiyi ve dijitalleşmeyi çok iyi kullanan bir isim. Musk’un bir çok projesi var bunlardan en önemlisi de Musk, 2016 yılında insan beynini yapay zekâ ile entegre etmek için bir nöroteknoloji şirketi olan Neuralink'i kurdu. Şirket, insanların yazılımla birleşmesine ve yapay zekâ alanındaki gelişmelere ayak uydurmasına yardımcı olmak amacıyla insan beynine yerleştirilebilecek cihazlar yaratmaya odaklanmıştır. Bu geliştirmeler belleği geliştirebilir veya bilgi işlem cihazlarıyla daha doğrudan arayüz oluşturmaya izin verebilir bir proje üzerinde yoğunlaşmış durumda. Gördüğünüz gibi değişen teknolojiye artık yetişemiyor durumdayız. 30-40 yılda hayal edilemeyecek şeyler insanlığın hayatına girdi.
Yarına hangi gelişmişlik bizi bekliyor merak içerisindeyiz….