İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KENTSELLEŞMENİN ETKİLERİ

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Entomolojisi ve Koruma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Ayberk, büyükşehirlerde kentselleşme ve iklim değişikliğine bağlı olarak artan sıcaklıkların böcek popülasyonlarındaki artışı etkilediğini belirtti.

Manisa Boceklere Dikkat

Manisa da kentselleşme hızla arttıyor bu nedenle de artan böcek popülasyonundan daha çok etkilenebileceği düşünülüyor. Prof. Dr. Ayberk, bu durumun ekosistem, ekonomi ve halk sağlığı üzerindeki ciddi etkilerine dikkat çekti.

Korkutan virüs Türkiye'de | İstanbul'da maymun çiçeği paniği! Bir kişi karantinaya alındı Korkutan virüs Türkiye'de | İstanbul'da maymun çiçeği paniği! Bir kişi karantinaya alındı

SICAKLIK ARTIŞI İLE BÖCEKLERİN ÜREMESİ

Prof. Dr. Ayberk, büyük şehirlerdeki binaların ve altyapı unsurlarının güneş enerjisini emerek çevresel sıcaklıkları artırdığını ifade etti. Bu "ısı adası" etkisinin, kent içindeki sıcaklıkları kırsal alanlardan birkaç derece daha yüksek hale getirdiğini belirten Ayberk, sıcaklık artışının böceklerin metabolizmasını hızlandırarak daha hızlı üremelerine neden olduğunu söyledi.

Iklim Degisikligi 2112527

Özellikle sıcak ortamlarda sivrisineklerin daha hızlı ürediğini ve popülasyonlarının genişlediğini vurguladı. Türkiye’de küresel iklim değişikliğinin böcekler ve ekosistemler üzerindeki önemli etkilerini aktardı.

ZARARLI TÜRLER SIKLAŞABİLİR: KAPI PENCERELERİNİZİ KAPATIN

Türkiye’deki sıcaklık artışlarının, böceklerin yaşam döngülerini hızlandırabileceğini ve bazı zararlı türlerin daha sık ve geniş popülasyonlara ulaşabileceğini belirtti. Ayrıca, kışların daha ılıman geçmesinin, normalde kış aylarında ölen böceklerin hayatta kalmasına olanak sağladığını ve bu durumun zararlı böceklerin artışına neden olabileceğini ifade etti.

Sicaklar Nedeniyle Bocek Istilasi

Artan böcek popülasyonlarına karşı alınabilecek önlemler arasında zararlı türlerin evlere girmemesi için kapı pencerelerin kontrollü açılması, küresel ısınmaya karşı yeşil alanların korunması ve artırılması, durgun su birikintilerinin oluşumunu önlemek için etkili drenaj sistemlerinin kurulması ve mevcut sistemlerin düzenli bakımının yapılması gibi tavsiyelerde bulundu.

DİKKAT! VAMPİR KELEBEK, KAHVERENGİ KOKARCA...

Vampir Kelebege Dikkat.jpg

Prof. Dr. Ayberk, bazı böcek türlerinin artan sıcaklıklarla birlikte daha kuzeye veya yüksek rakımlara yayılabileceğini, bu durumun Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yeni böcek türlerinin ortaya çıkmasına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, iklim değişikliği yalnızca böcekleri değil, onların doğal yırtıcılarını da etkiliyor.

Uzun Antenli Teke Bocegi.jpg

Uzakdoğu’dan Türkiye’ye gelen istilacı yabancı türler arasında turuncgil uzun antenli teke böceği, vampir kelebek ve kahverengi kokarca gibi böceklerin yerleştiğini belirten Ayberk, bu durumun tarım ve ekosistemler için kritik olan tozlaşma süreçlerinde aksamalara yol açabileceğini söyledi.

Vampi Kelebek

Kaynak: ÖZLEM SUCU