Asgari ücrete yapılan zam ile birlikte, özel güvenlik maaşları 2024’te de değişiklik gösterdi. Özel güvenlik görevlisi olarak çalışan kişilerin maaşı deneyim süresi, çalıştığı firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir.

Kamuda ya da özel sektörde çalışmasından tutun, silahlı ya da silahsız görev yapmasına kadar birçok koşul maaşlar üzerinde etkili olmaktadır. Peki, özel güvenlik maaşı ne kadar oldu? İşte bu meslek grubuna dair tüm merak edilenler...

Özel Güvenlik Maaşları 2024 | Güncel Ücretler!

Özel güvenlik maaşı 2024 verilerine göre ortalama 19.000 TL ile 20.000 TL civarındadır. Fakat kısaca bahsettiğimiz koşullar nedeniyle sıkça farklılık gösterebildiği için faklı sektörlerdeki maaşları daha detaylıca açıklayacağız.

Özel güvenlik maaşları 2024 yılında ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

Belediye Güvenlik Maaşı 2024  30.000 TL - 35.000 TL
Banka Güvenlik Maaşları 18.000 TL - 25.000 TL
Hastane Özel Güvenlik Maaşları 30.000 TL - 32.000 TL
Havaalanı Özel Güvenlik 17.500 TL - 25.000 TL
Okul Güvenlik Maaşı 20.000 TL - 25.000 TL
Kadrolu Güvenlik Görevlisi Maaşı 39.100 TL

1- Belediye Güvenlik Görevlisi Maaşları 2024

Belediye güvenlik görevlisi maaşları kadrolara göre farklılık taşımaktadır. Taşeron kadrosundan olan görevlilerin veya özel şirketlere bağlı görevlilerin maaşları değişkenlik göstermektedir.

Belediye özel güvenlik maaşları 2024 yılında aşağıdaki gibidir:

  • Belediyede çalışan güvenlik görevlileri ortalama olarak 30.000 TL ile 35.000 TL arasında maaş almaktadır.

NOT: Belediye bünyesinde görev yapan ve güvenlik şirketlerine bağlı çalışanlar ise daha düşük ücretlendirilebilmektedir. 17.002 TL ile başlayıp 25.000 TL'ye kadar alabilirler.

Özel Güvenlik Maaşı

2- Banka Özel Güvenlik Maaşları 2024

Banka güvenlik maaşları, özel sektör bankalarına göre değişiklik göstermektedir. Havaalanlarından sonra özel güvenliklerin en çok istihdam alanı olan yerler arasında bankalar bulunmaktadır. Bankalar, silah ile korunması gereken alanlar arasında yer aldığı için silahlı güvenlik görevlileri çalıştırılmaktadır.

Banka özel güvenlik maaşları ortalama olarak şu şekildedir:

  • Banka'da özel güvenlik olarak çalışan kişiler 18.000 TL ile 25.000 TL arasında değişen maaşlara sahiptir.

PTT şubelerinde çalışan özel güvenliklerin maaşlarıını İş Sendikası belirlemektedir. Bankada çalışan güvenlik görevlilerine genel olarak bakıldığında en çok maaşı PTT şubelerinde çalışanlar kazanmaktadır.

3- Hastane Güvenlik Görevlisi Maaşları 

Hastaneler de özel güvenlik görevlisi bulundurmanın mecburi olduğu kurumlardan biridir. Diğer yerlerde olduğu gibi hastanedeki nizam ve güzenliği sağlamak görevi ile bulunmaktadırlar.

Hastane güvenlik görevlisi maaşları şu şekildedir:

  • Hastane güvenlik görevlisi maaşları devlet ya da özel hastane olmasına göre değişkenlik göstermektedir. Devlet hastanesinde kadrolu olarak çalışan güvenlik görevlisi maaşları ortalama olarak 30.000 TL - 32.000 TL arasında değişmektedir.

4- Havaalanı Güvenlik Görevlisi Maaşları

2024 havaalanı güvenlik görevlisi maaşları genellikle özel sektöre bağlı olarak verilmektedir. Havaalanlarında yetkili görevliler, genellikle özel güvenlik firmalarına bağlı olarak çalışmaktadır.

Havaalanı özel güvenlik maaşları 2024 yılında şu şekildedir:

  • Havaalanlarının özel kadrosunda çalışan güvenlik görevlilerinin aldıkları maaş, 17.500 TL - 25.000 TL arasında değişmektedir.

Havaalanlarında çalışan güvenliklerin aldıkları maaşlar, işletme politikalarına ya da devlet kadrosunda görev yapıp yapmadıklarına göre farklılık gösterebilmektedir.

5- Okul Güvenlik Görevlisi Maaşları

Okul güvenlik maaşları iki farklı şekilde hesaplanmaktadır. Bazı okullar kendi bünyesinde bulunan elemanları çalıştırmayı tercih ederken, bazı okullar İŞKUR programlarından tercih etmektedir.

Okulda çalışan özel güvenlik maaşları aşağıdaki gibidir:

  • Okulda çalışan güvenlik görevlileri 20.000 TL - 25.000 TL arasında maaş alırlar.

Kadrolu olarak görev yapan elemanlar veya okul dışından İŞKUR programları kapsamında görev yapan elemanlar olarak değişiklik gösterebilmektedir.

6- AVM Güvenlik Görevlisi Maaşları

Güvenlik Görevlisi Maaşları

Özel güvenlik görevlileri yaygın olarak AVM’de çalışmayı tercih etmektedir. AVM özel güvenlik görevinde risk faktörünün, banka ve havaalanlarına oranla daha az olması nedeniyle daha çok tercih edilmektedir.

AVM'lerde çalışan özel güvenlik maaşları şu şekildedir:

  • AVM güvenlik maaşları ortalama olarak 17.002 TL - 22.000 TL arasında değişmektedir.
  • 2024 AVM güvenlik görevlisi maaşları çalışılan kuruma göre değişim göstermektedir.

Özetlemek gerekirse özel güvenlik maaşları 2024 yılında en düşük 17.002 TL ile ücretlendirilmekte. Başlıca birkaç koşula bağlı olarak da bu ücretlendirmelerde artışlar olmaktadır. 2024 yılında en yüksek özel güvenlik maaşının da ortalama 32.000 TL’nin üzerine kadar çıktığını söyleyebiliriz.

Özel Güvenlik Maaşları

Özel Güvenlik Maaşlarını Etkileyen Faktörler

Özel güvenlik maaşı temelde 3 ana faktör üzerinden şekillemektedir. Güvenliik görevlisi maaşlarını etkileyen faktörleri gelin detaylıca inceleyelim...

1- Özel Güvenlik Maaşı (Silahlı veya Silahsız)

Bu faktörlerden ilki kişinin silahlı veya silahsız özel güvenlik görevlisi olarak çalışıyor olmasıdır. Silahlı özel güvenlik görevlisi olabilmek için ekstradan eğitim almak ve bu sayede silah taşıma sertifikasına sahip olmak gerekmektedir.

Bu eğitime harcanan zaman/emek unsurları ve silahlı iş yapmanın tehlike oluşturması gibi nedenlerle silahlı özel güvenlik görevlileri, silahsız özel güvenlik görevlileriyle kıyaslandığında daha yüksek maaş almaktadırlar.

  • Örneğin; silahsız güvenlik görevlisi maaşları minimum 17.500 TL olurken silahlı özel güvenlik maaşları 20.000 TL ile başlamaktadır.

2- Kamu ya da Özel Sektörde Çalışmak

Özel güvenlik maaşlarını etkileyen bir diğer faktör de çalıştıkları kurum veya kuruluştur. Özel Güvenlik Görevlileri belediyelerden bankalara, hastanelerden havaalanlarına kadar pek çok farklı yerde çalışabilmektedir.

Bu yerlerin bazıları daha yüksek riskli ve sorumluluk gerektiren alanlar olduğu için daha yüksek maaşlar ödemektedir. Örneğin; havaalanında çalışan bir güvenlik görevlisinin maaşı 2024 yılında ortalama olarak 25.000 TL civarındadır.

3- Özel Güvenlik Maaşları: Mezuniyet Derecesi...

Özel güvenlik maaşında değişime sebep olan son faktör ise bireylerin eğitim durumudur. Özel güvenlik görevlisi olmak için en az ortaokul mezunu olmak gerekmektedir.

Ancak maaşı daha yüksek olan silahlı özel güvenlik görevlisi olunması için en az lise mezunu olmak gerekmektedir. Bu nedenle de lise ya da üniversite mezunu olan özel güvenlik görevlileri daha fazla tercih edilmekte, daha yüksek maaşlar almaktadır.

NOT: Bu 3 ana faktörün yanı sıra kişinin sertifikaları, kişisel beceri ve yatkınlıkları gibi faktörler de maaşını etkileyebilmektedir. Ayrıca kamuda çalışanlar medeni durum ve çocuk sayılarına göre ek ödeme almaktadırlar.

Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Özel güvenlik maaşları bilgilerinden sonra kısaca mesleğe nasıl adım atabileceğinize dair bilgiler paylaşalım. Öncelikle sektörü belirlemeniz gerekiyor. Yani kamu ya da özel sektöre göre şartlar değişebilmektedir. Özel sektörde güvenlik olabilmek için ilgili yasa uyarında sertifika sahibi olmanız gerekiyor. Kamuda ise bu şarta ek olarak yeterli KPSS puanı almanız gerekmektedir.

Daha fazla bilgi için: Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Asgari ücret zammı için 5 hesaplı formül! Taban rakamlar belli oldu… Asgari ücret zammı için 5 hesaplı formül! Taban rakamlar belli oldu…

Özel Güvenlik Olma Şartları

Özel güvenlik olmak için karşılanması gereken birtakım şartlar bulunmaktadır. Silahlı özel güvenlik olma şartları aşağıdaki gibidir:

  • T.C. vatandaşı olmak
  • En az lise mezunu ya da dengi okullardan mezun olmak
  • En az 21 yaşında olmak
  • Zihnen ve bedenen sağlıklı olmak
  • Sicil almaya uygunluk
  • Herhangi bir engeli bulunmamak
  • Kamu haklarından mahrum olmamak
  • Herhangi bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olmak

Sık Sorulan Sorular

Özel güvenlik maaşlarına dair sık sorulan soruları yanıtladık!

Özel güvenlik görevlisi günde kaç saat çalışır?

Özel güvenlik görevlilerinin günlük çalışma süresi azami olarak 11 saattir. Bu saatler şirketlere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Özel güvenlik iş imkanı var mı?

Özel güvenlik iş imkanları sektöre göre değişiklik gösterebilmketedir. Alışveriş merkezleri, hastaneler, okullar, oteller, havalimanları ve daha birçok farklı alanda çalışma imkanı bulunmaktadır.

Kaynak: Özlem Sucu