İlkokul, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim veren binlerce okulda akıllı tahta kullanılıyor. Derslerin daha etkin işlenebilmesinde aktif rol oynayan akıllı tahtalarda internet bağlantısı desteği bulunuyor. Öğretmenler ve öğrencilerin bu girişimi interaktif olarak kullanabilmesi için Fatih okul internet şifresine ihtiyaç duyuluyor.

Akıllı tahta şifresi Fatih Projesi için oldukça önemli. Böylelikle projenin dijital içerik tabanı olan EBA (Eğitim Bilişim Ağı) ile derslerde görüntülü ve sesli kaynak da kullanılabiliyor. Bu yazıda en güncel Fatih okul internet şifreleri hakkında bilgilendirmeyi bulabilirsiniz.

fatih-okul-internet-sifresi (2)

Fatih Okul İnternet Şifresi 2024 Nedir?

Akıllı tahtalar son yıllarda öğrenciler ve öğretmenler tarafından sıklıkla kullanılıyor. 2024-2025 eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte Fatih okul tahtası şifresi en çok sorulan sorular arasında yer alıyor.

Fatih güncel wifi şifresi ile öğretmenler ve öğrenciler sınıflarındaki tahtalardan dijital içeriklere ulaşabiliyor. Fatih akıllı tahta şifresi özellikle de öğrenciler tarafından merak ediliyor. Fakat proje kapsamında sistemin güvenliğini saplamak ve akıllı tahtaları olası tehlikelerden korumak için bazı kısıtlamalar bulunuyor.

Not: Okul Fatih ağına bağlanma konusunda projenin ilk yıllarında erişim sınırsız olsa da sonraki yıllarda güvenlik açığı doğurduğu sebebiyle birçok çevrimiçi içeriğe erişim engeli getirilmiştir. Böylelikle Fatih okul internet şifresine ihtiyaç duyulmuştur.

Akıllı tahtalardan internete bağlanabilmek için ise Fatih Projesi internet şifresine ihtiyaç duyulmaktadır. Sık aratılan bu şifreleri sizin için derledik:

Fatih İnternet Şifresi 2024: Güncel Fatih Şifreleri

Türkiye’nin dört bir yanındaki okullarda bulunan akıllı tahtalar, Fatih okul internet şifresi ile etkin hale geliyor ve öğrenciler hem mobil cihazlarından hem de tabletlerinden bağlantı sağlayabiliyorlar.

Öğrenciler ve öğretmenler için büyük önemde olan Fatih akıllı tahta internet şifresi alternatifleri aşağıdaki gibidir:

  • Şifre: !1qaz2WSX3edc4RFV%56
  • Şifre: F@M2015i#Eb23TC
  • Şifre: f1@2t34ih5
  • Şifre: Fatih.1234
  • Şifre: verdijm@n1453
  • Şifre: T1F0@7T1IH1Y4E5G3IMTEEBKC!0+R%U^9M£C
  • Şifre: 34i3s0t00
  • Şifre: {1!ASR$UAN*BG#AUC\RAL]YUI&9}

fatih-okul-internet-sifresi (3)

Fatih İnternet Bağlanma İşlemi

Fatih okul internet şifresini biliyor fakat akıllı tahtada nasıl bağlantı gerçekleştireceğini bilmiyorsanız, adım adım anlatıyoruz. Öğrencilerin hem akıllı tahtaları hem tabletleri hem de mobil cihazlarını internete bağlı bir şekilde kullanabilmesi için tek başına Fatih internet şifresi yeterli olmamaktadır.

Aşağıdaki adımları izleyerek güvenli bir şekilde internete bağlanabilirsiniz:

  • Öncelikle Internet Explorer adlı tarayıcıyı açmalısınız. Tarayıcının arama çubuğuna sertifika.meb.gov.tr adresini yazarak bu adreste bulunan sertifikaları indirmelisiniz.
  • Akıllı tahta, mobil cihaz ya da tabletin wifi kısmını açarak f@tih ağını seçmelisiniz. Yukarıda sıralı olarak verdiğimiz şifreleri deneyebilirsiniz.

Not: İnternet içeriklerine erişim engeli olmadan ulaşabilmek için internete bağlanmanızın ardından VPN kullanabilirsiniz.

fatih-okul-internet-sifresi (4)

Fatih İnternet Bağlantısı Yok Hatası Durumunda Ne Yapılır?

Fatih okul internet şifresi doğru girildiği halde cihaz ‘’wifi bağlantısı yok’’ uyarısı mı veriyor? Bu durumda ne yapabileceğinizi merak ediyorsanız, bazı kontrolleri sağlamalısınız.

Hata durumunda sağlamanız gereken kontroller aşağıdaki gibidir:

  • Akıllı tahtaya bağlı olan ethernet kablosunu kontrol etmelisiniz.
  • Tarayıcınızın etkin olup olmadığına bakmalısınız.
  • Ağ bağdaştırıcılarının etkin olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Fatih Projesi İnternet Yok Sorununun Çözümü

Fatih projesi kapsamında kurulan akıllı tahtalarda wifi ağına bağlanılamıyorsa, DNS ayarlarının güncellenmesi bir çözüm olabilir. DNS adreslerini düzenleyerek bağlantı sorunun çözebilirsiniz.

Denemeniz gereken DNS adresleri aşağıdaki gibidir:

  • 195.175.39.39.
  • 195.175.37.137
  • 195.175.39.40
  • 195.175.37.138

Fatih okul wifi şifresinin güncelliğinden emin olduğunuz ve tüm kontrolleri sağlamanız halinde sorun hala devam ediyorsa T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nü arayarak sorunu bildirmelisiniz.

Not: Fatih projesi wifi şifresini güvenlik kapsamında yenileme hakkına sahiptir. Fatih internet şifresi güncelliğini yitirmediği sürece yukarıda verdiğimiz şifreler aktifliğini koruyacaktır.

fatih-okul-internet-sifresi (5)

Akıllı Tahta Fatih Projesi: Fatih Projesi Nedir?

Açılımı ‘’Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi’’ olan Fatih Projesi, 2010 yılında planlanıp 2012 yılında uygulanmaya başlamıştır. Bu proje kapsamında 4 temel unsur üzerinde durulmuştur.

Öğrencilere trafik eğitimi verildi Öğrencilere trafik eğitimi verildi

İyileştirme ve geliştirme çalışmaları kapsamında odaklanılan 4 temel başlık şu şekildedir:

  • Alt yapı iyileştirmeleri
  • Var olan donanımların güçlendirmeleri
  • Öğretmen eğitimleri
  • EBA (Eğitim Bilişim Ağı)

1. Faz

Projenin en büyük amacı eğitimde fırsat eşitliği sağlamak ve teknolojiyi eğitime adapte etmektir. Bu doğrultuda 1.faz kapsamında seçilen okullara akıllı tahtalar takılmıştır. Bu tahtaları aktif kullanabilmek için Fatih okul internet şifresi gerekli olmuştur.

Derslerin hem keyifli hem de öğretici geçmesi için sesli ve görüntülü altyapı desteği sağlamak üzere 1.fazda fiber internet altyapısı da kurulmuştur. Birçok okula projeksiyon cihazından fotokopi makinalarına kadar olan gerekli olan teknolojik aletler yerleştirilmiştir.

Not: İlk aşamada okuldaki öğrenciler ve öğretmenlere de projenin anlaşmalı olduğu General Mobile tabletleri dağıtılmıştır.

2. Faz

Faz 1'e göre daha gelişmiş olan akıllı tahtalar okullara takılmaya devam edilmiştir. Fatih akıllı tahta uygulamaları için okullara fiber altyapısı kurulmaya devam edilirken öğrenci ve öğretmenlere de tablet dağıtılmaya devam edilmiştir.

3. Faz

Projenin güncel durumdaki son aşaması olan 3.fazda ise akıllı tahta ihalesini Arçelik kazanmıştır. Daha gelişmiş akıllı tahtalar okullara takılmıştır. Ayrıca ilk kurulumu yapılan akıllı tahtalar da unutulmamış ve eski sabit sürücüler yeni model ve daha hızlı olan SSD sürücülerle değiştirilmiştir.

Sık Sorulan Sorular

Fatih okul internet şifresi ile ilgili sık sorulan sorular aşağıdaki gibidir:  

Fatih Wifi Şifresi Değiştirmek Mümkün Mü?

Fatih projesi kapsamında akıllı tahtalara atanan Fatih güncel şifresinin değiştirilmesi tavsiye edilmiyor. Fakat bazı öğretmenler daha kolay internete bağlanmak için şifre değişikliği yapabiliyor.

Şifre değiştirmeniz için yapmanız gerekenler şu şekildedir:

  • Uygulamalar – Sistem Araçları – Ayarlar – Ayrıntılar – Kullanıcılar – Kilidi Kaldır butonuna tıklayarak akıllı tahtanızın parola değişikliğini gerçekleştirebilirsiniz.

Fatih İnternet Hızı Nasıl Arttırılır?

Okulların birçoğunda COVID-19 pandemisi sonrasında Fatih internet hızı 50 Mbps’e düşürülmüştür. Bu hız arttırımı için Fatih projesine ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe yollayabilirsiniz.

Alternatif çözüm arayanlar ise akıllı tahtaların cihaz kurulumunu baştan yaparak güncellemeleri kapatabilir.

Fatih İnternet Mobil Cihazlara Nasıl Bağlanır?

Android ya da IOS işletim sistemine ait cihazlar için internete bağlanma, akıllı tahta yönergelerinde olduğu gibi yapılıyor. Iphone Fatih şifresinin kullanılabilir olması için de MEB sertifikalarını indirmelisiniz.

Kaynak: AyşenuR YILMAZ