Merhaba Sektör Medya Grubu’nun değerli okurları sıcak ve Kavurucu bir Haziran ayını geride bıraktık. Bu kavurucu sıcaklık sadece Manisa değil, Dünyanın birçok ülkesinde etkisini gösterdi.

Ülkemizde de birçok ilde birçok noktada orman yangınları haberleri geldi ve yazın ilk ayını bitirmemize rağmen bilanço gerçekten ağırdı. İzmir’i desem, Çanakkale mi desem, Bursa mı desem her yerden yangın haberleri aldık. Bu yangınlarda binlerce anlan küle dönerken, bazı bölgelerde can kayıplarımız oldu.

Bir kara Haziran’ı geride bıraktık ama daha Temmuz ve Ağustos bizleri bekliyor. Yanan her ağaç, ülkemizden eksilen bir akciğer.

Havalar kavurucu sıcaklıkta. Ama bu yangınların ne yazık ki çıkış sebebini yüzde 80-90’lık bir kısmı insanlardan kaynaklı olduğu rakamlar gösteriyor. Bu konuyu biraz araştırdım ve orman yangınların çıkış sebepleri şöyle sıralayabiliriz,

Ormanda güvenlik tedbiri almadan ateş yakmak, Yakılan ateşi söndürmeden bırakmak. Özellikle mangal için yakılan ateşin söndürülmeden bırakılması, Sönmemiş sigara izmariti ve kibriti yere atmak, Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen otları veya tarla anızını yakmak, Gece aydınlatma için ormanda ateşle dolaşmak, Cam ve cam kırıklarını ormanda bırakmak, güneş ışığının camdan yansıyarak otları yakması, Çocukların orman içinde ateşle oynamaları, Eğlence veya gösteri için ormanda ateşle bir şeyler yapılması, ateş yakılması, Tepelik yerlere servi benzeri uzun ağaçlar dikilmesi, bunun sonucunda ağacın yıldırımı çekerek yanması, yangının sıçrayarak yayılması, Havaya atılan kurşunlu silahlardan meydana gelir, Aşırı sıcaklar ve iklim değişikliğinin etkileri olarak sıralanıyor.

 22 Haziran’da Yağbasan Mahallesi Dibekdağı mevkiinde yangın çıkmıştı. Çıkan yangın yaklaşık 300 hektarlık bir alanda etkili olmuş ve burada bulunan ormanlık alanlar, tarım alanları, evlere ve ormanlık alanlarda yaşamlarını sürdüren hayvanlara zarar vermişti. Orman yangının her ne kadar ‘kendiliğinden çıktığı’ ifade edilse de yanan sadece ormanlık alanlar değil, ciğerlerimizdi. Yangında üzüldüğüm bir başka konu ise o bölgede yaşayan vatandaşların yangına karşı üzgün gözlerle bakışlarıydı. Yangını söndürmek istiyorlar ama rüzgarın kuvvetiyle etkisini arttıran yangına müdahale edememelerindeki üzüntü.

Orman yangınlarının olmaması dileğiyle sağlıkla kalın…