Türkarslan “Fıtık, karın içi organların önlerine karın zarını alarak, karın duvarındaki bir delikten veya zayıf bir noktadan deri altına çıkmasına denir. Karın duvarı dışında şişlikle kendini belli eder. Pankreas dışındaki bütün karın içi organlar fıtık kesesi içinde yer alabilirler.”Dedi.

Dok

Türkarslan, şöyle konuştu.

Manisa Şehir Hastanesi’nde ilk kez hastanın daralan şah damarına stent takıldı Manisa Şehir Hastanesi’nde ilk kez hastanın daralan şah damarına stent takıldı

“Yaşam boyu erkeklerin yüzde 27’si, kadınların yüzde 3’ü kasık fıtığı hastalığı ile karşı karşıya kalır. Erkeklerde, kadınlara göre 25 kat daha sık kasık fıtığı görülür ki kasık bölgesi fıtıklarının yüzde 86’sı erkeklerde görülür. İnguinalherniler doğumsal ve kazanılmış olarak sınıflandırılabilirler. Yetişkinlerde kasık fıtıklarının kazanılmış bir hastalık olduğu kabul edilir kasık fıtığının nedenlerini tanımlamak için birçok çalışma yapılmıştır. Her ne kadar risk faktörleri  muhtemelen  birden fazla  olsa da en fazla paya sahip olan karın duvarındaki zayıflıktır.

TEDAVİNİN GECİKMESİ DURUMUNDA

12-194

Boğulmuş fıtık: Fıtık  kesesi içindeki barsak parçasının fıtık kesesi içinde sıkışan kısmında beslenme bozukluğu olup gangrene ilerleme riski oluşturması

İnkanserasyon;  herni içindeki organların, kese duvarına yapışması karın içine geri gönderilememesi

Tıkanıklık: Barsak parçalarının oluşan patolojik delikten geçip mekanik olaraktıkanmaları gibi durumlar karşımıza çıkabilir.

Bütün fıtıkların kesin tedavisi cerrahidir. Bir fıtığı cerrahi dışı bir tedavi ile ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak tedavisiz geçirilen zaman muhtemelen fıtığın boyutlarının ve fıtık kesesinin içeriğinin boğulma riskinin  daha da artmasına sebep olmaktadır. Günümüzde yakınmayaneden olan kasık fıtıklı  (18) hastaların, hasta için aksi bir durum yoksa,gerginliksiz (yamalı) yöntemler ile tedavi edilmeleri altın standart haline gelmiştir. Sonuç olarak fıtık zamanında ve ehil ellerde yapıldığında kolayca tedavi edilebilen bir rahatsızlıkken tedavinin ertelenmesi organ kayıplarından ölüme kadar değişen problemlere neden olabilir.”

Muhabir: ONAY OZAN