Merhaba Sektör Medya Grubu’nun siz değerli okurları yeni bir yazımla yeniden sizleyim. 11 Temmuz’da ‘Dünya Nüfus Günü’ kutlandı.

 Peki böyle bir güne neden gereksinim duyuldu. Bu konu ile ilgili verilen bilgilerde, Dünya Nüfus Günü, dünya nüfusunun durumu hakkında farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 11 Temmuz'da kutlanan bir gündür. Etkinlik, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından düzenlendi. Dünya nüfusunun 5 milyara ulaştığı tarih olan 11 Temmuz 1987 günü Dünya Nüfus Günü ilan edildi.

1987 yılında dünya nüfus rakamları 2024 yılı itibariyle 8.093.241.000 olarak açıklanmış yani dünya nüfusu 8 Milyardan fazla bir nüfusa sahiptir. Dünya nüfusu hızlıca artış gösteriyor. Peki nüfusun kalabalık olması dünya için ne kadar önem teşkil ediyor, dünya bu nüfus artışından nasıl etkilenir, faydaları ve zararları nelerdir? Bu sorular ve bu soruların cevapları aslında çok önemli.

 Dünya nüfus artış ile birlikte beraberinde sorunlar getiriyor, yapılan bilimsel çalışmalara göre bu sorunlardan bazıları şöyle, İşsizlik artar, Kişi başına düşen milli gelir azalır, Tüketim artar, (Tüketici durumda olan çocuk yaştaki nüfusu ve tüketimi artırır.), Tasarruflar azalır, Ekonomik bağımlılık oranı yükselir, İç ve dış göçler artar.

 Bu verile bakıldığında ekonomik anlamda tabi daha baskın değerler var ama birde dünya ve küresel açıdan değerlendirildiğinde, dünya kirliliği daha da artıyor. Su kaynakları bu anlamda daha azalıyor. Bunlar dünya açısından temel sebepler.

 Dünya nüfus oranlarını incelemek gerekirse 2024 verilerine göre en kalabalık ülke Hindistan olarak verilere yansımaktadır. Hindistan’da nüfus 1 Milyar 412 milyon 604 bindir. Hindistan’dan sonra ikinci sırayı Çin almaktadır. Çin nüfusu ise 1 milyar 411 milyon 750 bin olarak rakamlara geçmiştir. Bu ülkelerden sonra 3. Sırayı Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. Bu ülkenin nüfusu ise,  334 milyon 233 bin 854 kişi olarak belirlenmiştir.

Ülkemizin resmi rakamlara göre nüfus oranı 85 milyon 372 bin 377 kişi olarak adrese dayalı nüfus kayıt verilerine göre belirlenmiş durumda. Türkiye ise en kalabalık ülkeler arasında 18. Sırada yer almaktadır.

 Verilere baktığımızda 1987 yılından 2024 yılına kadar yaklaşık olarak yüzde 80’lik bir artış yaşanmış. Bu oran büyük bir artış olsa da bana göre ilerleyen yıllarda bu kadar fazla artış olmayacağı kanısındayım . Şöyle ki, kendi ülkemize baktığımda eski yıllarda bir evde bir kişinin 6-8-11 çocuğu olduğunu duyardık. Şimdi evlerde 1 bilemedin 2 tane olduğunu görüyoruz. Bunun temel nedeni de yine bana göre yukarı dada bahsettiğim gibi ekonomik koşullara bağlı.

 Bu haftaki köşemi bu cümlelerle noktalarken bir sonraki köşemde buluşmak dileğiyle sağlıcakla kalın…