Merhaba Sektör Medya Grubunun değerli okurları. Bu hafta köşe yazımda aile ve anne baba ile ilgili düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Bilindiği gibi toplumun en küçük ve en temel yapı taşı çekirdek ailedir. Topluma ve vatana hayırlı evlatlar yetiştirme ailede başlar. Çocukları bir hamur olarak düşünürsek onların yaşamlarını şekillendirende ailedir.

Anne ve baba çocuklarına örnek ve ilk rol model olan kişilerdir. Çocuk gözlerini ailede açar. Bu anlamda anne ve babanın davranışları çocuğa yön verir. Çocuk bir hata yaptığında hatalı olduğunu, aile ona uygun bir üslupla anlatırsa çocuk bir daha o hatayı yapmamak için elinden geleni yapacaktır. Burada anne ve babanın tutumu çok önemlidir. Anne uyarır, baba ‘bir şey olmaz’ derse, ya da tam tersi durumda baba uyarır anne ‘bir şey olmaz’ derse çocuk bir çatışma içerisinde olacaktır. Bu tutarsız davranışta ilk başta etkilenen çocuk, sonraki süreçlerde de bu tutarsızlığın yansımalarını yaşayacaktır. Dedim ya çocuk bir hamurdur, sen o hamuru nasıl şekillendirsen öyle şekil alacaktır. Aileler sorumluluklarının ağır olduğunu bilmelidir. Topluma, hayvana ve doğaya karşı duyarlı bir insan olmanın başında şiddetten uzak bir aile yaşamının olduğu gerçeği vardır. Bir aile içerisinde şiddet varsa bu kişiye yönelik şiddet olur veya fiziksel veya sözlü şiddet olur, bu tür durumlar çocuğun gelişimini en çok etkileyen faktörlerdir.

Örneğin, bir asayiş olayına bakıldığında arka planda aileden kaynaklı faktörlerin olduğu birçok olaya rastlanmıştır. Bu tür olayların neredeyse tamamında bireyler, aile yapısı içerisinde ya fiziksel ya da sözlü şiddete maruz kalmıştır. Bu durumu istatistik verilerde kanıtlar niteliktedir.

Benim fikrim, çocuklara ilk olarak insan, doğa ve hayvan sevgisini verilmeli.  Ve yine bana göre en önemli şeylerden bir tanesi çocuğun kalbine vicdan duygusunu koyabilmektir. Çünkü vicdanı olan bir insan kimseye zarar vermez diye düşünüyorum.

 Mutlu toplum mutlu aileyle başlar, mutluluk hep yüreğinizde olsun sevgiyle kalın…

aile-ici-iletisim-duyurua48643d3-ac54-4eda-8844-1ee059bb4123