MAHREMİYET DEYİNCE – 3

               AMAN DİKKAT!...

Bugün “Dünya Kız Çocukları Günü”…

               “İyi ki bir kız çocuğuyum” dediğim bir günden herkese merhabalar…

               Bu özel ve güzel gün vesilesiyle birçok kişi çocuklarına sormadan onların rızasını almadan kız çocuklarının gününü kutlamak için fotoğraflarını paylaşacak sosyal medya heaplarında. Aslında tam da bu noktada daha önce yazdığım ve dikkat edilmesi gereken konulara bir kez daha değinerek mahremiyet konusunu şöyle bir toparlamak istiyorum.

               Özellikle internet ve akıllı cihazların kullanımının artması ile birlikte; çocukların anne karnında itibaren her anının fotoğrafları ve bilgileri paylaşılmaya başlanıyor. Hatta bu da yetmiyor çocuklar adına henüz bebek diyebilceğimiz yaştayken sosyal medya hesapları açılıp bu fotoğraflar oradan da paylaşılıyor. Hal böyle olunca da çocuklar kimi zaman aklımızdan bile geçiremeyeceğiz olumsuz durumla karşı karşıya kalabiliyor.

Çoccukların karşılabileceği olumsuz durumlara örnek vermek gerekirse;

Ya çocuğunuzun fotoğrafı kötü niyetli insanlar tarafından kullanılarak aklınızın ucundan bile geçirmek istemeyeceğiniz yerlerde uygunsuz olmayan hallerde karşımıza çıkabilir.

Ya da çocuğunuz, size komik ve eğlenceli geldiği için paylaştığınız bir fotoğraf yüzünden sosyal çevresi tarafından zorbalığa maruz kalabilir.

Ya da en iyi ihtimalle; çocuğunuz büyüdüğünde sizin paylaştığınız fotoğraftan ötürü sizden hesap sorabilir.

Bizim yaptığımız paylaşımların yanında yukarıda bahsettiğim çocuklar adına erken yaşta açılan sosyal medya hesapları sorunu vardır.

 Çocuklar kendileri adına açılan sosyal medya aracılığıyla erken yaşta kendilerinden yaşça büyük kötü niyetli insanlar ile karşı karşıya kalıp olumsuz deneyimler yaşayabilmektedir. Bu sebeple çocukların sosyal medya kullanımı konusunda tedbiri elden bırakmamak iyi olacaktır.

Bir diğer konu da; online oyunlardaki sohbet yazışmaları sebebiyle çocukları bekleyen tehlikeler. Özellikle kötü niyetli kişiler, küçük yaştaki çocuklara yaklaşmak için kendilerine;  küçük yaştaki çocukların fotoğrafları ve bilgileri ile profiller oluşturarak çocuklar ile uygunsuz içerikli sohbetler ederek çocuklardan uygunsuz talep ve isteklerde bulunarak buradan elde ettiklerini çocuklara karşı birer tehdit unsuru olarak kullanabilirler.

Son olarak da; çocuklarımızı tanımadığımız, bilmediğimiz hatta tedirgin olabileceğimiz insanlara emanet etmek ile eş değer olan denetimsiz bir halde baş başa bıraktığımız video ve içerik izleme platrofmları. Bu platformlarda özellike çocukların karşısına çıkan şiddet, küfür, hakaret ve cinsellik vb. özelliklere sahip olan videolar çocukların yaşına uygun olmadığından çocuklarda korku, uykusuzluk, kaygı, şiddet eğilimi ve uygunsuz diğer davranışlara sebep olabilmektedir.

İnternet ve teknoloji kullanımının hep olumsuz taraflarını yazdığım için bu kadarı olmaz artık diye düşünüyor olabilirsiniz ama emin olun ki sosyal medya ve teknoloji görüldüğü kadar masum değil ve adeta pusu da bekleyen bir avcı gibi. Ne zaman ki tedbiri elden bırakırsak o an av olabiliriz.

Ne yazık ki paylaşıp sildiğimiz ve kimsenin ulaşamayacağını düşündüğümüz fotoğraflar boşlukta, bir yerlerde birilerinin onu arayıp bulmasını beklemekte...