Merhaba Sektör Medya Grubu’nun değerli okurları. Geçtiğimiz günlerde bir haberde, Malatya’nın Pütürge ilçesinde bir erik ağacının kayısı verdiği haberini gördüm. Bana göre bu benim fikrim, ürünlerin genetiğiyle o kadar çok oynanmış ki, erik ağacı kayısı meyvesi veriyor. Tabi dediğim gibi bu benim şahsi görüşüm. Bu konu ile bir uzmanlığım yok.

Çocukluğum aklıma geldi birden. Evimizin önünde küçük bir sebze ekili alan vardı. Orada domates, biber ve salatalık yetiştirdi. Dalından bir tane domates kopartıp yemiştim o domatesin kokusu ve tadını damaklarıma o kadar çok işlemişti ki, şimdi artık o tadı ve kokuyu bulamıyorum.

Eskiden mevsiminden sonra sebze yada meyve bulunmazdı. Büyüklerimiz hale gider çuvallarla kışlık, kurutmalık yapmak için sebze alırlardı. Çuvallarla aldıkları sebzeleri kışın sofralarda eşsiz lezzetlere dönüştürürlerdi.

Şimdi ise kışlık ürünleri yazın, yazlık ürünleri ise kışın buluyoruz. Tattığım damaklarımda kalan o lezzeti artık hiçbir sebzede bulamıyorum. 

Aklımıza yediğimiz ürünler geldi. Acaba ne kadar sağlıklı ürünler yiyoruz? Bizim ata tohumlarımız ne oldu? Neden hormonlu ürünler bu kadar arttı. Birçoğumuz duymuşuzdur mutlaka ‘işte dolaba koyduğu salatalık katı büyüklüğünde oldu’ diye. Peki bu ürünlerin hormonlu olduğunu nasıl anlarız?

Biraz araştırma yaptım ve şu verilere ulaştım,

Domates: Domates kesildiğinde içi fazlaca boşsa, meyvenin ucunda sivri memeler ve anormal bir şekle sahipse hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca hormonlu domateslerde dik kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür.

Salatalık: Şekilsiz, bir ucu kalın, bir ucu ince veya yan yana yapışık meyvelere dikkat edin. İçleri adeta sünger gibi, çekirdek evi de kof bir yapıya sahiptir. Yenildiği zaman tat vermez.

Biber: Aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir. Çekirdek evi boş, etli kısımda domatesteki gibi beyaz ve sert bir doku hakimdir.

Patlıcan: Şekli bozuktur. Kenarında meme gibi şişlikler görülür. Yan yana yapışıktır. Etli kısmı sünger gibi kof olur.

Patates: Şekilsiz ve yumruları birbirine yapışıktır. Patateste aşırı gübre ve hormon kullanılırsa içinde kararmalar görülür.

Çilek: Aşırı büyük, çift yapışık ve içleri boştur.

Karpuz: Hormonlu karpuzların çekirdek evleri boştur. Yendiği zaman aşırı nişasta kokusu verir.

 Bu ürünler insan sağlığını tehdit eden ürünlerdir, Kanser olmak üzere birçok hastalığın temel nedeni olabilir.