Lidyalılar tarafından, ilk Çağ döneminde, yaklaşık MÖ 6. ve 7. yüzyıllarda yapılan Bintepe tümülüs mezarlarından kaçırılan eşsiz eser, yeniden Türkiye’de.

Salihli’de, ‘Metruk binalar ve güvenlik’ konuları görüşüldü Salihli’de, ‘Metruk binalar ve güvenlik’ konuları görüşüldü

Kolye Tümülüs (9)

Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "2024 yılında 20 tarihî eseri doğduğu topraklara döndürdük. Anadolu'nun bir tarihî eserini daha Türkiye'ye getiriyor ve bu sayıyı 21'e ulaştırıyoruz. Yaklaşık 2 bin 700 yıl öncesine tarihlenen altın Bintepeler Kolyesi'ni Boston Güzel Sanatlar Müzesi ile gerçekleştirdiğimiz müzakereler sonucu dün akşam teslim aldık. Manisa kökenli, nar şeklinde altın ve kırmızı akik boncuklardan oluşan bu tarihî eser bölge tarihi açısından da oldukça önemli. Bintepeler Kolyesi'nin iadesi süresince desteklerini esirgemeyen Boston ve New York Başkonsolosluğumuz olmak üzere emeği geçen tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Kolye Tümülüs (4)

BİNTEPELER HAKKINDA

Bintepeler, Bin Tepeler veya Bintepe Tümülüs mezarları, Sardes antik kenti yakınlarında yer alan tümülüs mezar nekropolü. Lidyalılar tarafından; İlk Çağ döneminde, yaklaşık MÖ 6. ve 7. yüzyıllarda yapılmıştır.

Kolye Tümülüs (5)

Gediz Nehri ile Marmara Gölü arasında kalan kısımda yer almaktadır. Bu bölgede yer alan Tümülüslerin en büyüğü; ünlü Lidya kralı Alyattes'e aittir. 355 metre çapında, 69 metre yüksekliğinde, çevre uzunluğu ise 1115 metre olan Alyattes Tümülüsü, dünyadaki en büyük Tümülüs mezarlarının arasında yer alır. Mezar Odası,  Prusya elçisi Ludwig Peter Spiegelthal tarafından, antik dönemde çoktan yağmalanmış halde keşfedilmiştir.

Kolye Tümülüs (3)

Bölgede 1940’lı yıllarda en az 149 tane Tümülüs bulunuyordu. Fakat gümünüzde özellikle define avcıları tarafından çok sayıda Tümülüs tahrip edildi.

Kolye Tümülüs (2)

Kaynak: İHA