Merhaba Sektör Medya Grubu’nun değerli okurları. Dünya ‘Sigarasız’ günüymüş bugün Hayatımızda ki sinsi tehlike sigara.

İçerisinde onlarca zehirli maddenin bulunduğu sigarayı, zehrini ve etkilerini bildiğimiz halde içimize çekiyoruz. Her insan sigaradan ölmüyor ama sigaranın etkileri ömrünü kısaltıyor ve ölümcül hastalıklara neden oluyor.

 Sigaranın içerisinde yer alan maddeleri araştırayım dedim ve gördüklerim karşısında bende şok oldum. Gelin bulduğum o zararlı içeriklere birlikte bakalım, Tütün dumanı; formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum (pil asidi) ve aseton (oje çıkarıcı) gibi 4.000 kimyasal madde içerir.  Arsenik, benzen, vinil klorür gibi en az 81 tanesi kanserojen olan bu kimyasal karışımlar, tütün dumanında, sigarayı içen kişinin doğrudan içine çektiği dumandan çok daha fazla bulunur. Ayrıca tüm bu kimyasal ve zehirli maddelere ek olarak sigarada yüksek düzeyde bağımlılığa yol açan nikotin ve sigaranın tadını daha hoş hale getirmek, tüketicilerin sürekli sigara kullanımını sağlamak amacıyla eklenmiş olan birçok katkı maddesi yer almaktadır.

 Akciğer kanseri başta olmak üzere birçok ölümcül hastalığa neden olan bu zarar deposu madde ile birçok evlat annesiz ve babasız kalabiliyor. Hemen bir örnekle bunu size anlatayım.

Bir tane kapı komşumuz vardı İs mi Ali Tamer’di Ali abi hayat dolu bir insandı. Yaşı 39-40 civarlarındaydı. Ali abi durmadan öksürdü. Ben ve birçok kişi ‘abi bak senin bu öksürüğün geçmiyor bir doktora git istersen’ diye sürekli olarak uyarırdık. Ali abide ‘Üşütmüşüm ondandır’ diye geçiştirir dururdu. Bir gün çok rahatsızlandı ailesi doktora götürdüklerinde doktor 4. evre akciğer kanseri teşhisi koydu ve ‘bu hastalığın belirtilerinin en başında geçmeyen öksürüğün olduğunu ve neden reken gelmediğini’ söyledi. Doktor ailesine ‘Oğlunuz en fazla 13 ay yaşar’ dedi. Ali abi hastalığa dirense de kanser Akciğerlerinden diğer organlarına ve beyine kadar ulaştı ve Ali abi doktorun dediği sürede yaşamını yitirdi. Ali abi geride biri 9 biri de 7 yaşında olmak üzere 2 çocuk bıraktı.

 Bu anlattığım yaşanmış bir hikaye. Tabi her insan kanser olacak diye bir durumu yok ama sigara başka hastalıkları tetikleyen zararlı ama çok zararlı sinsi bir maddedir.

Hem ekonomik anlamda hem de en önemlisi sağlık anlamında bu illeri bugün gelin bırakın. Beynindeki düğmeye komutu ver ve sigaraya vücudunu kapatsın. Bugün dünya sigarası günü diyerek sağlığa merhaba diyelim…