Merhabalar Sektör Medya Grubu’nun siz değerli okurları. Bu haftaki köşe yazımda yer yüzünün kanatsız melekleri olan Lösemili Çocukların haftasını konu almak istedim.
Türkiye'de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir. Az gibi görünse de aslında çok yüksek bir rakam.
Lösemi nedir? İsterseniz önce ona bakalım:
Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35'ini lösemiler oluşturur ve birinci sıradadır. Lösemiler hücre cinsine göre ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) ve AML (Akut Myeloblastik Lösemi) olmak üzere 2 ana gruba ayrılır. Kendi içlerinde de alt sınıflar tanımlanabilir. Türkiye’de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir. Lösemi nedenleri henüz tam olarak aydınlatılmamıştır. Sitogenetik ve moleküler tekniklerdeki yeni gelişmelerle genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzen ve türevleri (bali, vs.), böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların hep birlikte lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir. Lösemi her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır. 1 yaşın altında, 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır. Herhangi bir etkiyle damarlarımızda dolaşan kanın esas yapım yeri olan kemik iliğimizdeki ana hücrelerde oluşan şifre değişikliği ile blast adını verdiğimiz olgun olmayan kan hücrelerinde artış meydana gelmektedir. Bu hücreler hızla yayılarak kemik iliğini, lenf bezlerini, dalağı, karaciğeri, beyin ve merkezi sinir sistemini tutmaktadır.
Ülkemizde her yıl LÖSEV’ in öncülüğünde Kasım Ayının ilk haftası “2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası” olarak anılmakta ve Milli Eğitim Bakanlığınca özel haftalar kapsamına alınmaktadır. LÖSEV, bu hafta kapsamında lösemi hastalığı hakkında toplum bilinci oluşturmakta, çocuklarımızın yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekerek; onlara olan destekleri arttırabilme amacıyla ülke genelinde farkındalık yaratma ve kanserden korunma bilinci oluşturma çalışmaları gerçekleştirmektedir.
Bizlerde bu lösemili çocuklara farkındalık oluşturmak amacıyla çalışma arkadaşlarımızla birlikte turuncu kıyafetlerimizi giydik. ‘Neden turuncu renk’ diye soracak olursanız şöyle ki: bu değerli hafta, umut ve dayanışmanın canlı bir simgesi, çocukluk çağı lösemi hastalığının rengi olan ‘TURUNCU’ renk ile anılıyor. Lösemili Çocuklarımızın yaşam mücadelesine destek olmak ve onların yanında olduğumuzu açıkça göstermek için bu haftaya turuncu renkle dikkat çekiliyor. Her bir turuncu ton, Lösemili Çocukların yaşama tutunmalarını simgelerken, LÖSEV’e de umut oluyor.
Bizlerde bu mücadelede Lösemili çocuklara destek olmak amacıyla ofisimizi turuncuya boyadık. İnşallah her bir çocuğumuz bu hastalığın pençesinden kurtulur diyorum ve onları çok öpüyorum…