Prostat kanserini etkileyebilecek faktörler nelerdir ? Prostat kanserini etkileyebilecek faktörler nelerdir ?

Özel Can Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzman Doktor Ahmet İşleyen, “Aşırı sıcak ve nemli havalarda kalp krizi geçirme riski artıyor, kalp damar hastalıkları sebebiyle ölümlerde artış görülüyor. Özellikle ileri yaşta ve ek hastalığı olan kişilerde risk daha da artıyor.” dedi.

“Yaz aylarında havanın ısınması damarlarda genişlemeye, sıvı ve tuz kaybına, kalp atışlarının hızlanmasına, kalbin iş yükünün artmasına ve kanın pıhtılaşma eğiliminde artışa sebep olur. Aşırı sıcak havalarda solunan havanın kirliliğinin artarak hava kalitesinin düşmesi de kalp damar hastalığı riskini artıran bir diğer nedendir. Risk grubunda olanların kalp ve damar hastalığı geçirme riski normale göre daha fazladır" diyen İşleyen, önemli açıklamalarda bulundu.

"Yeterli sıvı alımına özen gösterilmeli"

"Isınan havanın derimizdeki damarları genişletmesi nedeniyle daha fazla terlemeye başlarız. Nemli deriden su buharlaşırken cilt soğumaya başlar. Bu şekilde damarlarda dolaşan sıvı ve tuz miktarının azalması yeterli sıvı alınmadığı takdirde  kan basıncı dengesizliği ve böbrek kan akımı azalması başta olmak üzere tehlikeli bir süreci başlatabilir.  Terlemenin fazla olduğu sıcak havalarda hipertansiyonu ve kalp yetersizliği bulunan, idrar söktürücü ilaç kullanan hastaların yeterli miktarda sıvı aldıklarından emin olmaları gerekir.”

"Ağır spor yapılmamalı"

Daha önceden kalp damar hastalığı olan hastaların mümkün olduğu kadar serin yerlerde kalmaları, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikâyetleri başlarsa, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini anlatan İşleyen "Kalp ve damar hastaları yaz sıcaklarını daha sağlıklı geçirmeleri için özellikle güneşin dik geldiği öğlen saatlerinde gölge ve serin yerlerde bulunmalıdır. Ağır güç gerektiren spor türlerinden uzak durulmalıdır. Sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde 30 dakika yüzme, yürüyüş gibi sporlar yapılabilir. Ancak bu efor gerektiren sporlar yemekten hemen sonra olmamalıdır. Hazmı zor olan ağır ve yağlı yemeklerden kaçınıp  sık aralıklarla ancak az miktarda sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Sıvı kaybına bağlı yeterli sıvı tüketildiğinden emin olunmalıdır." diye konuştu.

Muhabir: Fatma Uysal