Merhaba Sektör Medya Grubu’nun siz değerli okurları. Bu haftaki ilk köşe yazımla sizlerleyim. Bu köşe yazımı Kadına yönelik şiddete ayırmak istedim. Ne yazık ki kadına yönelik şiddet bitmek bilmiyor. Her gün dünyada ve ülkemizde birçok kadın şiddete maruz kalıyor.

Türkiye’de 2023 yılının 7 ayında yani 1 Ocak-31 Temmuz arasındaki süreçte ölümlerin 173’ü “kadın cinayeti”

Türkiye’de 2023 yılının 7 ayında yani 1 Ocak-31 Temmuz arasındaki süreçteki kadın cinayetlerinde 173 kadından 52’si “boşanmayı istemek, barışmayı, evlenmeyi, ilişkiyi reddetmek” bahaneleri ile katledilmiş durumda. Eşler, eş adayları birbirleri ile kavga edebilir, tartışabilir fakat bu tartışma şiddete dönüşmemeli. Ama ne yazık ki kadına yönelik şiddet ve cinayet haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Çok değil geçtiğimiz hafta 1 kadın ve 1 kız çocuğu sapkın bir kişinin cinayetine kurban gitti. 18 Yaşına yeni girmiş bir lise öğrencisinin ve annesinin hayallerini aldı toprağa gömdü. Her kadın cinayetinin ardından ‘İnşallah bu son olur, bir kadın daha hayattan kopartılmaz ‘ diyoruz ama ne yazık ki hiç biri son olmuyor.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününü geride bıraktık. Bugün 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararı ile ilan edilmiştir. BM tarafından farkındalık yaratmak için 2021 yılının teması, “Dünya Turuncusu: Kadına Yönelik Şiddete Hemen Son!” olarak belirlenmişti.

Neden yıllardır bunu konuşuyoruz, neden böyle bir gün olsun, neden şiddet, neden şiddet… Hepimizi dünyaya getiren kadın değil midir? Kadına verilen değer, her türlü fayda ve beklentinin ötesinde, insan haklarının gereğidir. Kadın, hayatın Yarısıdır…

 Yazımın sonunda umarım kadına yönelik şiddet son bulur demek istiyorum; kadınlar korkmadan, çekinmeden, yargılanmadan, sözlü ve fiziksel şiddete uğramadan yaşar diyerek sözlerimi noktalıyorum…