Bir süredir çalışanların değişmesini istediği emekli sistemine ilişkin iktidar cephesinde bir hazırlık olduğu ve yeni yasama yılında emekli sisteminde ‘reform’ da denilebilecek birtakım değişikliklerin yapılabileceği iddia ediliyor. Kulislere yansımış olan bu iddiaların altı da dolmaya başladı. Zira bir süredir emekliler için formül arayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bazı değişiklikler planlıyor olabilir. Peki yeni emekli sistemi nasıl olacak? İşte yeni emekli sisteminin ayrıntıları…

YENİ SİSTEMDE EMEKLİLİK YAŞI ARTABİLİR

Kulis bilgilere göre, iktidarın yeni bir sisteme geçmesi halinde ilk artacak olan şey, emekli yaşı olabilir. Emeklilik yaşında kadınlar için 2, erkekler için 5 artı yıl daha eklemeyi planladığı iddia edilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili komisyonları, çalışma süresini uzatırken, maaşı da arttırmayı hedefliyor.

Yeni emekli sistemi sinyali gelmişti! Artı 5 yılda çalışmanız gerekebilir…

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI DEVRE DIŞI KALABİLİR

Hazırlıklarının yapıldığı iddia edilen yeni sistemle ilgili bir diğer kulis bilgi de taban emekli aylığı uygulaması. Daha önce bulunmayan taban emekli aylığı, geçtiğimiz yıllarda devreye alınmıştı. Ancak hazineye yük olan bu uygulamaya bir son vermeyi planladığı iddia edilen hükümetin daha adil ve yüksek bir maaş formülü üzerinde çalışmalarını başlattığı konuşuluyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI YERİNE EK YARDIMLAR

En düşük emekli aylığını kaldırırken, emeklilere yönelik nakdi yardımları arttırmayı planladığı iddia edilen bakanlığın ilgili birimleri maaşa ek olarak yakıt, gıda, yol, ulaşım ya da kira yardımları gibi yardımlar ödemeyi planlıyor olabilir. Aynı zamanda kök maaşı genişletmeyi planladığı konuşulan komisyonun, emeklilik prim günü ödemesine göre adil bir maaş sistemi geliştirmesi bekleniyor.

Yeni emekli sistemi sinyali gelmişti! Artı 5 yılda çalışmanız gerekebilir…

YENİ YASAMA YILINDA MECLİSE GELEBİLİR

En düşük emekli maaşının kalkacağı, emekli yaşının artacağı, adil ve yüksek bir maaşın hayal edildiği emeklilik sistemindeki reform çalışmaları şimdilik bir iddia. Henüz iddiaları doğrulamamış olan iktidar cephesinin bu düzenlemeyi yeni yasama yılında yapılacak olan bütçe görüşmeleri ile birlikte meclise taşıması bekleniyor.

Enflasyon farkı, seyyanen zam ve kök maaş çıkmazıyla tartışmalara neden olan emeklilik sistemi için düğmeye basıldığı ve hükümetin çalışmalara başladığı belirtildi. Yeni sistemde emeklilik yaşının yükseltilerek sabitlenmesi ve prim gün sayısında da değişiklikler öngörülürken uzmanlar da kamuoyuna yansıyan adımları yorumluyor. Gazeteci Abdurrahman Yıldırım düzenlemenin son ana bırakılmaması gerektiğinin altını çizerek, " Son anda olursa daha sert düzenleme ortaya çıkıyor. Gelecekte alacağımız maaşlar harçlık olarak kalacak." uyarılarını yaptı.

iStock-469680008

"GELECEK AÇISINDAN DOĞRU BULUYORUM"

Yıldırım HaberTürk yayınında, "Olması gereken adım atılıyor. Gelecek açısından doğru buluyorum. Türkiye bu tür düzenlemeleri yaparken çok ince ayara gitmiyor. Bir yerde kesiyor, haksızlıklara yol açabiliyor. Düzenlemeler yapılırken geçişleri adaletli ve önceden yapmakta fayda var. Bugün işe giren insanın ne zaman emekli olacağını bilmesini lazım." dedi.

Hukuk tarihinde bir ilk yaşandı! Kirayı yapay zeka belirleyecek Hukuk tarihinde bir ilk yaşandı! Kirayı yapay zeka belirleyecek

"SON ANDA OLURSA DAHA SERT DÜZENLEME ORTAYA ÇIKIYOR"

Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Eninde sonunda zora düşeceğiz. Bu düzenlemelerin aslında bu tür dönemlerde olması daha iyi. Son anda olursa daha sert düzenleme ortaya çıkıyor.

Dünya bu sorunu nasıl aşıyor? İşte emeklilik fonlarını biriktiriyor sonra bunu dünya nerede iyi getiri varsa o taraflara yönlendiriyor.

"HİÇBİR ŞEY YAPAMAYAN BİREYSEL EMEKLİLİĞE PARASINI YATIRSIN"

Bireysel emeklilik önemli. Hiçbir şey yapamayan bireysel emekliliğe parasını yatırsın. Sistem ağır aksak işliyor, kontrol etsin. Düşük getiri görüyorsa itirazını yapsın. Yoksa gelecekte alacağımız maaşlar harçlık olarak kalacak.

Kaynak: MİLLİ GAZETE