Kart kullanımının yükselişinin en önemli etkeni ise taksitsiz birey­sel kredi kartı kullanımının ön plana çıkıyor olması. . 2023 yı­lı ile bir kıyas yapıldığında ocak ayında taksitli birey­sel kredi kartı hacmi 224,5 mil­yar TL düzeyinde bulunuyorken; taksitli kredi kartı hacmi yaklaşık iki kat arttı ve 528,6 milyar TL oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre tüketici kredisinin kullanımı artarak ilerliyor. Yüksek faiz olmasına rağmen vatandaşın kart kullanmasının en büyük nedenlerinden biri nakit ihtiyacının artması. Tüketici kredisinin kullanımı yukarı taşıyan sebep ise taksitsiz birey­sel kredi kartı kullanımı olarak öne çıkıyor olması.

Dünya'nın haberine göre, 2023 yı­lının ocak ayında taksitli birey­sel kredi kartı hacmi 224,5 mil­yar TL düzeyinde bulunuyordu. Yine aynı ayda taksitsiz bireysel kredi kartı hacmi de 226,6 mil­yar TL düzeyindeydi. Aradan geçen sürede taksitsiz bireysel kredi kartlarında adeta bir pat­lama yaşandığı görünüyor. Tak­sitli kredi kartı hacmi yaklaşık iki kat artarak 528,6 milyar TL olurken, taksitsiz bireysel kredi kartı hacmi, yaklaşık 5 kat arta­rak 1 trilyon TL’yi geçti.

TAKSİT SAYISINDA AZALMA OLUNCA FARKLI YÖNTEMLERE YÖNELDİLER

Çiğ süte yüzde 23 zam talebi | İşte istenen rakam ! Çiğ süte yüzde 23 zam talebi | İşte istenen rakam !

Bir bankacılık kaynağını aktardığına göre, yüksek faiz ve taksit sayısındaki azalma nedeniyle kişisel harcamalar için karttan nakit çekim başta olmak üzere farklı bankacılık ürünlerine yöneldiğini aktardı. Bir başka bankacılık kaynağı da bu dönemde bankaların özellik­le destek kredilerinde yüzde 2 büyüme sınırına uymak zorun­da olduğuna da işaret etti. 2023 yılının aynı dönemindeki ihtiyaç, konut ve taşıt kredilerinin 1,1 trilyon TL olduğu ve geçen sürede bu sayının 600 milyarlık bir artış ile 1 trilyon 769 milyar liraya yükseldiği görülüyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi