Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bugün milyonlarca vatandaşa gönderdiği mesajda, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının ödenmesini talep etti. Kısa süre içerisinde borçların ödenmemesi halinde yasal takip başlatılacağı belirtilen uyarıda, mevcut borç durumunun e-Devlet üzerinden sorgulanabileceği hatırlatıldı. 

GSS Prim Borcu Nedir? Sgk Prim Borcu

Genel Sağlık Sigortası (GSS), belirli bir prim ödemesi karşılığında vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan bir sistemdir. Ancak, bu primler düzenli olarak ödenmediğinde GSS prim borcu birikir. Borç oluşması durumunda, sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı da risk altına girer. 

Genel Sağlık Sigortası (GSS) için 1 Ocak 2012 tarihinde yapılan düzenlemeyle birlikte prim ödeme zorunluluğu getirildi. GSS kapsamında, kişiler çalışanlar ve çalışmayanlar olarak ikiye ayrılıyor. Sigortalı çalışanların prim ödemeleri işverenleri tarafından yapıldığı için bu kişilerde borç durumu oluşmaz. Ancak çalışmayanlar, primlerini kendileri ödemek zorunda oldukları için her ay sigorta borcu birikebilir. Bu nedenle, çalışmayan vatandaşların düzenli prim ödemesi yapmaları gerekmektedir.

İşte  SGK'dan milyonlarca kişiye gelen o mesaj

"Değerli sigortalımız, Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcunuz bulunmaktadır. Borcunuzu e-Devlet üzerinden sorgulayabilir ve yine e-Devlet üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Aksi takdirde yasal takip başlatılacaktır. Borcunuzu ödemiş olmanız halinde bu mesajı dikkate almayınız.

  • Genel Sağlık Sigortası Mesaj 2
  • Genel Sağlık Sigortası Mesaj
  • Genel Sağlık Sigortası Mesaj 3

SGK prim borcu olan kişiler cep telefonlarına gönderilen mesajlarla büyük şok yaşarken, ekonomik olarak zorlu günler geçiren vatandaşlar tepki gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı parasal sıkılaşma kapsamında vergi borçlarını yakın takip altına almış, vergi tahsilatı için çalışmaları hızlandırmıştı.

GSS prim borcunu ödemeyene icra yolda

SGK'nın bu uyarısı, borçlarını henüz ödememiş olan vatandaşlara icra süreci başlatılmadan önce bir fırsat sunuyor. Peki borcunuz olup olmadığını nasıl sorgulayabilirsiniz?

20 Eylül Cuma Manisa Elektrik Kesintileri | İşte Planlı Kesinti Olacak İlçeler... 20 Eylül Cuma Manisa Elektrik Kesintileri | İşte Planlı Kesinti Olacak İlçeler...

GSS BORCU NASIL SORGULANIR?

GSS borcunuzu internet üzerinden kolayca sorgulayabilirsiniz. T.C. kimlik numaranızla e-Devlet üzerinden “GSS Sorgulama” veya 'Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama'' sayfasına giriş yaparak, tescil ve borç bilgilerinizi öğrenebilirsiniz. 

  • Genel Sağlık Sigortası Borç 3
  • Genel Sağlık Sigortası Borç
  • Genel Sağlık Sigortası Borç 2

Ayrıca, sgk prim borçlarının yine e-Devlet üzerinden ya da anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödenmesi gerekiyor. Bu süreçte, borcunu ödemeyenlerin yasal işlemle ve icra ile karşılaşacağı açıkça belirtiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi