Salihli, Gediz Ovası’nın bereketiyle tarımın gözdesi. Üzüm, zeytin ve kiraz, dünya pazarlarında ilçemizi temsil ediyor. Türkiye’nin tarım ihracatında üzüm, zeytinyağı , kiraz başta olmak üzere diğer meyve ve sebzeler öne çıkıyor. Ancak bu zenginlik, Gediz Nehri’nin kirliliği, Gölmarmara Gölü’nün kuruması ve son günlerdeki don felaketiyle tehdit altında. Gediz Ovası’ndaki bağlar, zeytinlikler ve kiraz bahçeleri ve diğer sebzeler  yarın da sofraları yeterince doldurabilecek mi? Suyumuzu ve tarımımızı nasıl koruyacağız?

Gediz Nehri, Salihli’nin tarımını besliyor, ancak sanayi, tarımsal ve evsel atıklar suyu zehirliyor. Emre Saçlı ve Ersan Erdoğan’ın 16 Nisan 2025 tarihli DHA haberinde, Salihli’nin Yılmaz Mahallesi’nde Sarıgöl ve Alaşehir’den gelen atıkların Gediz’i kirlettiği belirtiliyor. GEMA Vakfı (Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma) Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, 30 yıldır Gediz’i kurtarmak için mücadele ediyor. “Sarıgöl, Alaşehir ve Salihli’nin birleştiği bu nokta Gediz’in en kirli noktası” diyor.

Gölmarmara Gölü’nün kuruması, krizi derinleştiriyor. Gediz Ovası’na yılda 150 milyon metreküp su sağlayan göl, yanlış su politikaları ve kuraklık yüzünden kurudu. Sulama suyu eksikliği, üzüm , zeytin ve diğer ürünlerin  verimini düşürdü. Aynı zamanda, don felaketini  de şiddetlendirdi. Nisan 2025’te Manisa’yı vuran zirai don, Salihli’de tarım ürünlerini büyük oranda zarar verdi. Gölmarmara’nın nem ve sıcaklık düzenleyici etkisi olsaydı, donun şiddeti azalabilirdi.

Şener’in mücadelesi ilham verici, ama başarı ortak çaba gerektiriyor. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), yerel yönetimler, çiftçiler ve sanayiciler el ele vermeli. Çiftçiler, kirlilikle mücadelede bilinçli adımlarla tarımlarını koruyabilir; sanayiciler, atık yönetimini iyileştirebilir. Gediz’in ve Gölmarmara’nın kurtuluşu, Salihli’nin ortak hedefi olmalı.

Çözüm için üç adım öne çıkıyor. İlk olarak, sanayi atıklarına karşı denetimler artmalı. TSO’nun öncülüğünde,  temiz nehir projeleri başlatılabilir. Çiftçiler, organik tarım teşvikleriyle kimyasal kullanımını azaltmalı. Bilindiği gibi organik ürünler ihracatta daha değerli. İkinci olarak, damla sulama yaygınlaşmalı. Devlet hibeleri, dönüşümü hızlandırabilir. Üçüncü olarak, kooperatiflerle sulama yatırımları yapılmalı.

Salihli’nin tarımı, suyun gücüyle yaşıyor. Gediz’i temiz tutar, Gölmarmara’yı canlandırırsak, tarımımız önündeki engeller büyük oranda kalkar. Şimdi sıra TSO, yerel yönetimler, çiftçiler ve sanayiciler işbirliği  yapmasında.