Türkiye Büyük Milleti Meclisi (TBMM) Tarım Komisyonu'ndaki görüşmeleri protesto eden sivil toplum örgütleri yasa tasarısının geri çekilmesini talep etti.

Salihli Devlet Bahçeli Meydanı’nda bir araya gelen HAYKODER ve Zuhalin Patileri Grubu üyeleri açıklamalarda bulundu.

Müge Anlı Narin konusunda son noktayı koydu! Müge Anlı Narin konusunda son noktayı koydu!

İlk açıklamayı Salihli HAYKODER Başkanı Avukat Funda Canseven,  “Sayın Cumhurbaşkanım, kedi ve köpeklerin ötenazi ve benzeri kılıflarla öldürülmesini getiren katliam yasa tasarısını geri çekmenizi bekliyoruz” dedi.

Ff407E27 5453 4Af9 97D1 D486A55C27D1~1

Canseven “Topla-öldür İçeren, Adeta Hayvanlardan ve Hayvan Severlerden   “hınç ve intikam” Almak İçin Hazırlanmış yasa tasarısı Kabul Edilemez! Anayasal hakkını kullanarak Öldürmeye karşı direnen hayvan hakkı savunucularının yerlerde sürüklenerek darp edilmesi Kabul Edilemez! TBMM Tarım Komisyonunda tasarının görüşüldüğü toplantıya STK ların alınmayıp sadece “köpekler öldürülsün, silahlanılsın, hayvan sever kanı dökülsün” diyen ve kedi köpek üretip satan dernek başkanı ve üyelerinin alınması kabul edilemez.  Çünkü sorunu çözümü bilen ve yıllardır bunun için mücadele edenler bizleriz.

Ff407E27 5453 4Af9 97D1 D486A55C27D1~1

 1-) Dünyaya örnek olarak 2004 yılında ana hükmü belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapması olarak çıkartılan Hayvanlar Koruma Kanunu’na rağmen, hala daha 1389 belediyenin 1200 e yakınında bakımevi de yok kısırlaştırma da yok.

2-) Fakat, yasayı uygulamayan ve görev ihmalinde bulunan bu belediyelere, bakanlıklar ve mülki idarelerce denetim yapılmadı, idari cezai yaptırım getirilmedi. 

3-) Ve şimdi, TBMM Tarım Komisyonu’nda görüşülmeye başlayan, STK ların alınmadığı, “Hınç Ve İntikam Yasa Tasarısında”, kedi ve köpeklerin ötenazi ve diğer kılıflar altında öldürülmeleri hükme bağlanıyor. Çelişkilerle dolu olan bu hınç ve intikam yasa tasarısının ve yasalaşması halinde bir taraftan kedi ve köpekler öldürülürken, öte yanda üremeye çoğalmaya devam edecekler. Çünkü üremenin kontrol altına alınmasına yönelik tedbirler  bu tasarıda yok. 

4-) En önemli husus, sokak köpeklerinin ana kaynağı olan, Türkiye’de bulunan 20 bine yakın köyde yaşayan tarım ve hayvancılık uğraşan 10 milyonlarca vatandaşın canını, malını, davarını koruyan 100 binlerce sahipli bekçi ve çoban köpeklerinin, sahiplerince beldelere ilçelere atılan ve sonra da sokak köpeği denilen yavrularına yönelik kısırlaştırma ve diğer tedbirler bu hınç ve intikam tasarısında yer almadığı için üreme devam edecek. 

37861Ded 9804 4D2E B9F4 03Fc277Ad35B~1

6-) Bu “hınç ve intikam tasarısında”, bir taraftan bütün kedi ve köpekleri hemen toplamayan belediyelerin başkanlarına hapis cezası getirilirken, öte yandan belediyelerin bakımevi kurmaları için 2028 yılına kadar süre verilmektedir. Bunun anlamı topla öldür demektir. 

7-) Tasarı komisyondan çekilmeli, yeni dönemde TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu kurularak sorunun çözümü için ciddi bir çalışma başlatılmalıdır. Çünkü çözüm çok basit: 916 belediyede Kısırlaştırma Üniteleri kurulmalı ve her belediyenin günde 10 köpek kısırlaştırması ile 1 yılda 2 milyona yakın köpeğin kısırlaştırılması durumunda ilk 6 aydan başlayarak üreme kontrol altına alınmalıdır. 

D66Ff49F 1294 4062 B3B3 46B0B6F17D26~1

YAŞAM HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Zuhalin Patileri Sayfa Yöneticisi Zuhal Atasoy Öztürk “Önce kadın cinayetlerine dur diyelim sonra sokak hayvanlarını tartışalım. Bizler hayvan hakları savunucuları olarak bu canların yaşam haklarını savunmaya devam edeceğiz. Artan köpek popülasyonunun tek sorumlusu belediyelerdir. Acilen kısırlaştırma seferberliği başlatılmasını talep ediyoruz. Kısırlaştır, aşılat ve yerinde yaşat uygulamasını istiyoruz” dedi.

Ff407E27 5453 4Af9 97D1 D486A55C27D1~1

BU YASAYA UYMAYACAĞIZ

Salihli Belediye Başkan Yardımcısı A. Yavuz Özdem ise “Belediye başkanımızda kedisi ve köpeği olan bir hayvan sever. Bilindiği üzere CHP’li belediyeler bu yasaya uymayacağını ilan etti. Salihli Belediyesi olarak aşılama ve kısırlaştırma çalışmalarımız da hızla devam ediyor. Hayvan severlerden ise talebimiz sokak köpeklerinin sahiplendirilmesidir” dedi.

Basın açıklaması, atılan sloganların ardından sona erdi.

Muhabir: ONAY OZAN