Çekirdeksiz Sultani üzümüyle ünlü Manisa’da yaklaşık 7 yıl önce tarımına başlanan cennet elması şimdilerde bölge için önemli bir gelir kapısı oldu.
Tarımına başladığı günlerde toptancıların girmediği ve ürünlerin dalında çürüdüğü mahalle şimdilerde cennet elması üretimiyle adından söz ettiriyor.
İLK CENNET ELMASI TARIMINA 7 YIL ÖNCE BAŞLANDI
Alaşehir ilçesine bağlı Kavaklıdere Mahallesi’nde yaklaşık 7 yıl önce deneme amaçlı tarımına başlanan cennet elması, şimdilerde mahalle için önemli bir gelir kapısı haline geldi. Özenle dalından toplandıktan sonra gerek evlerin bahçelerinde gerekse de özel seralarda kurutmaya bırakılan cennet elmaları 45 gün bekledikten sonra kurutulmuş şekilde pazar ve marketlerdeki yerini alacak.
İNGİLTERE, ALMANYA VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDEN TALEP GÖRÜYOR
Sindirimi kolaylaştırmasıyla bilinen meyve İngiltere, Almanya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelerden de talep görüyor.
7 yıl önce başladıklarında toptancıların mahalleye uğramadığını ve ürünlerin çürüdüğünü ancak vazgeçmediklerini söyleyen üretici Melek Yılmaz “Arkadaşlarımız soyuyor daha sonra bağlama işlemi yapılarak tellere asılıyor. 45 gün kadar asılı kaldıktan sonra kuruyor. Kasalanarak paketleniyor ve toptancılara gönderiliyor. 7 yıl önce başladığımızda tüccar bahçelere girmiyordu ve çürümeler meydana geliyordu. Para da etmiyordu.
"KADIN GİRİŞİM RUHUNU CANLANDIRARAK ÜRÜNE KATMA DEĞER KATIYORUZ"
Uysal, “40 kilogram ile başladığımız serüvende 50 metrekarelik seramızı şu anda 800 metrekareye çıkardık. Burada 60-70 ton kapasiteli cennet elmasını alarak kurutabiliyoruz. Kurutulmuş cennet elmasını geçen yıl yurtdışına da göndermeye başladık. İngiltere ve Kıbrıs’a gönderdik. Çoğunluğunu da iç piyasada değerlendiriyoruz. Ablalarımızın el emeği ve kadın girişim ruhunu da canlandırarak ürüne katma değer katarak piyasada değerlendiriyoruz. Kuru incirin apayrı bir pazarı var dünya pazarında ancak bu da kuru incire eş değer bir ürün olmaya başladı.” ifadelerini kullandı.
ELMALAR ASILARAK KURUTULUYOR
Kapasiteyi arttırarak üretimi sürdürdüklerini belirten Uysal, “Kapasiteyi arttırarak devam ediyoruz. İşimiz bu, iş edindik. Ürünlerimizi piyasada değerlendiriyoruz. Bahçede ürünün toplanması, buraya getirilip hijyenik bir şekilde baş kısmını ayrı bir grup alıyor, ayrı bir grup soyumunu yapıyor. Biz de burada asarak kurutarak 45 günde kurutulmuş meyveyi sunuyoruz.” diye konuştu.
“GELİR AÇISINDAN MAHALLE HALKINA ÇOK BÜYÜK KATKI SAĞLADI”
Üretici Recep Kılıç, “Güzel bir tonaja sahip olduk. Bu konuda daha iyi olacağımıza inanıyoruz. Her zaman daha da kaliteli ürün ortaya çıkaracağız. Bu sene aparat sistemiyle asarak daha kaliteli bir ürün ortaya koymak istiyoruz. Geçen yıl Almanya için bir çalışmamız oldu. Bu yıl da yine aynı şekilde yurtdışına çalışmalarımız devam edecek. “