Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan kişiler, petrol mühendisi olarak çalışma şansına sahiptir. Petrol mühendisleri, petrolün bulunması, çıkarılması ve işletilmesi sürecinde görev almaktadırlar.

Peki petrol mühendisliği maaşları ne kadar? Yazımızda petrol mühendisliği maaşları başta olmak üzere petrol mühendisliği hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

İşte detaylar…

Petrol Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Petrol ve doğalgaz kaynaklarının keşfi, çıkarılması, üretimi ve işlenmesi ile ilgilenen kişiler petrol mühendisi olarak bilinir. Bu mühendisler, doğalgaz ve petrolün ekonomik ve verimli bir şekilde çıkarılmasını sağlamak için teknik bilgi ve becerilerini kullanırlar.

Bu sektörde çalışanların maaşları ise çeşitli faktörlere bağlı olarak değişmektedir. İş deneyimi, şirket büyüklüğü ve görev alanı gibi faktörler maaşı etkilemektedir.

Petrol mühendisi maaşı 2024 yılı itibarıyla yaklaşık olarak şöyledir:

  • Petrol mühendislerinin en düşük maaşı 58.900 TL ve en yüksek maaşı 186.200 TL'dir. 

TPAO Petrol Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Geçtiğimiz aylarda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), en az 60 KPSS puanıyla işçi alımı yapacağını duyurmuştu. Bu ilanın ardından Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan kişiler, başvurularını yapmış ve iş sahibi olmuşlardı.ü

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan kişiler, TPAO petrol mühendisliği maaşlarını merak etmektedirler. Bu nedenle, sık sık TPAO petrol mühendisliği maaşlarının 2024 yılında ne kadar olduğunu araştırılmaktadır.

TPAO petrol mühendisliği maaşları şu şekildedir:

  • Petrol mühendisleri maaşı aylık ortalama 73.600 TL civarında seyretmektedir. 

Yurtdışı Petrol Mühendisi Maaşlarıü

Petrol mühendisleri, Petrol ve doğal gaz kaynaklarının keşfi, çıkarılması, üretimi ve işlenmesi ile görevlidir. Doğalgaz ve petrolün ekonomik ve verimli bir şekilde çıkarılmasını sağlamak için teknik bilgi ve becerilerini kullanan kişilerdir.

Ülkemizde olduğu kadar yurtdışında da gelişmiş olan bu mühendislik alanı oldukça ilgi görmektedir. Yurt dışında petrol mühendisi olmak için Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmanız ve yurt dışında geçerli bir diplomaya sahip olmanız gerekir. Bu şartları karşılayan kişiler yurt dışında çalışma izni almalı ve yabancı dil konusunda ileri düzeyde bilgili olmalıdır.

Peki yurtdışında petrol mühendisliği maaşları ne kadar?

Amerika Petrol Mühendisi Maaşlarıü

Ülkemizde olduğu kadar yurtdışında da gelişmiş olan bu mühendislik alanı ile ilgili maaşla merak edilmektedir. Amerika’da maaşlar yıllık olarak hesaplanmaktadır.

Amerika’da petrol mühendisi maaşları yıllık olarak aşağıdaki gibidir:

  • Amerika petrol mühendisliği maaşları ortalama olarak 145, 720 Dolar – 200.000 Dolar arasındadır.

Kuveyt Petrol Mühendisi Maaşlarıü

Kuveyt petrol alanında öne çıkan ülkeler arasında yer almaktadır. Kuveyt’te petrol alanında birçok iş fırsatı bulunmaktadır. Kuveyt’te de aynı Amerika’da olduğu gibi maaşlar dolar üzerinden hesaplanır.ü

Kuveyt petrol mühendisi maaşları şu şekildedir:

  • Kuveyt petrol mühendisliği maaşları ortalama olarak 3,500 Dolar civarındadır.

Almanya Petrol Mühendisi Maaşlarıü

Almanya farklı alanlarda yabancı kişilere iş fırsatı sunmasıyla bilinmektedir. Sağlık ve mühendislik alanlarında oldukça fazla alım olmaktadır. Almanya’da petrol mühendisi maaşları da araştırılanlar içerisinde yer almaktadır.

  • Almanya petrol mühendisliği maaşları en düşük 4.000 Euro iken,
  • Almanya petrol mühendisliği en yüksek 8.000 Euro’dur.

Dubai Petrol Mühendisi Maaşlarıü

Dubai petrol alanında iş fırsatları sunan diğer bir ülkedir. Dubai’de çalışan kişiler maaşlarını Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi (AED) cinsinden alırlar.

Dubai petrol mühendisi maaşları yaklaşık olarak şu şekildedir:

  • Dubai petrol mühendisliği maaşları ortalama olarak 50,000 AED’dir. Bu miktar 13,610 Dolar’a tekabül etmektedir.

Yıllara Göre Petrol Mühendisleri Maaşları

Geçtiğimiz yıllarda ise petrol mühendisliği maaşları da oldukça değişmiştir. 2024 yılına kadar değişen ve güncellenen petrol mühendisliği maaşlarını sizler için derledik.

Yıllara göre petrol mühendisleri maaşları şu şekildedir:

YılEn Düşük MaaşOrtalama MaaşEn Yüksek Maaş
Ocak 2017₺4.400₺6.292₺9.900
Ocak 2018₺5.000₺7.216₺11.400
Ocak 2019₺6.300₺9.152₺14.500
Ocak 2020₺7.300₺10.648₺16.900
Ocak 2021₺8.800₺12.980₺20.700
Ocak 2022₺13.000₺19.580₺31.500
Temmuz 2022₺16.800₺25.520₺41.200
Ocak 2023₺29.000₺41.360₺65.000
Temmuz 2023₺35.900₺49.900₺76.400

Petrol Mühendisi Ne İş Yapar?

Petrol ve doğalgaz kaynaklarının keşfi, çıkarılması, üretimi ve işlenmesi ile ilgilenen kişiler petrol mühendisi olarak bilinir. Bu mühendisler, doğalgaz ve petrolün ekonomik ve verimli bir şekilde çıkarılmasını sağlamak için teknik bilgi ve becerilerini kullanırlar.ü

Petrol mühendisi; doğalgaz ve petrol gibi kaynakların rezervlerinin keşfedilme sürecinde ilgili araştırmaları yürütür ve raporlar. Bu süreçte de eğitimini aldıkları mühendislik becerilerini kullanırlar.

Petrol mühendisleri aynı zamanda çevre üzerindeki etkiyi de dikkate alırlar. Çevresel sürdürülebilirlik, su kaynaklarının korunması ve atık yönetimi gibi konular işlerini yürütmelerinin temel unsurlarıdır.ü

Petrol mühendisleri saha çalışmaları, veri analizi, proje yönetimi ve ekip liderliği gibi becerileri bulunmalıdır. Enerji ve petrol şirketlerinde, danışmanlık şirketlerinde, araştırma kuruluşlarında veya devlet kurumlarında çalışabilirler.

İlginizi çekebilir: Aselsan Mühendis Maaşları

Manisa Barosu'nun ilk kadın başkanı Yeşil Malay mazbatasını aldı Manisa Barosu'nun ilk kadın başkanı Yeşil Malay mazbatasını aldı

Petrol Mühendisi Nasıl Olunur?

Petrol mühendisliği maaşları ve ne iş yaptığı gibi bilgilere yazımızda yer verdikten sonra, bu alanda ilerlemek isteyen kişiler nasıl petrol mühendisi olabileceklerini de merak etmektedirler. Bu nedenle, petrol mühendisi nasıl olunur sorusu pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır.ü

Petrol mühendisi olunur sorusunun cevabı şu şekildedir:

  • Petrol mühendisi olmak için Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü'nden mezun olunması gerekir.
  • Lisans eğitimi sırasında veya sonrasında staj programlarına katılmak, pratik yapmak ve mesleki deneyim kazanmak da meslek için çok önemlidir.
  • Petrol mühendisi olarak çalışmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlardan ceza almamış olmak gerekir. Ayrıca Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümünden mezun olmalı ve KPSS'ye girerek 70 üzeri bir puan alınmalıdır.
  • Yurt dışında petrol mühendisi olmak için Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmak ve yurt dışında geçerli bir diplomaya sahip olmak gerekmekteedir. Bu şartları karşılayan kişiler yurt dışında çalışma izni almalı ve yabancı dil konusunda ileri düzeyde bilgi sahibi olmalıdır.

Petrol Mühendisi Olma Şartları

Petrol mühendisi nasıl olunur sorusuna cevap verdikten sonra petrol mühendisi olma şartları yani hangi özellikler ve nitelikler arandığında da bahsedelim.

Petrol mühendisi olma şartları aşağıdaki gibidir:

  • Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmak
  • İlgili yazılım sistemlerini kullanabilmek
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Saha çalışmasına uygun olmak
  • Teknik becerilere hakim ve beceri sahibi olmak gibi şartlar bulunmaktadır. 

Doğalgaz Mühendisliği Nedir?

Doğalgaz mühendisliği de en az petrol mühendisliği kadar merak edilmektedir. Doğalgaz ve petrol mühendisliği birlikte okunan ve eğitim alınan bölümdür. Tek bir meslek grubu olarak bilinen bir mühendislik alanıdır. 

Ham petrol veya doğalgaz gibi hidrokarbonların üretimi ile ilgili faaliyetler, petrol ve doğalgaz mühendisliğinin alanıdır. Doğal gaz arama ve üretimi, bu sektörün bir parçasıdır. Yer altı kaynaklarının keşfi ve petrol ve doğal gaz endüstrileri mühendisliğin iki ana alanını oluşturmaktadır.

Editör: Ecem Döner