Duyuların ötesindeki algılamaları kapsayan, ölümden sonraki yaşam gibi konuları da kapsaması nedeniyle Parapsikoloji ve parapsikologlar kişilerin oldukça ilgisini çekiyor. Peki nedir bu parapsikoloji, parapsikolog ne demek?


Parapsikolog ne demek?

Parapsikolog ne demek sorusuna en yalın cevabı şöyle verebiliriz.

Parapsikoloji ile uğraşan ve parapsikolojik yöntemleri uygulayan kişilere parapsikolog denmektedir.

Parapsikolojiye pek çok dizi/filmde yer verilmesi, sosyal medyada parapsikoloji yöntemlerinin konuşulması ile merakları üzerinde toplamıştır.

Parapsikologlar tarafından, telepati, durugörü gibi paranormal yeteneklerin uygulanması sıkça görülür.

Parapsikologlar özellikle açıklayamadıkları her şeye korkuyla bakanların olduğu orta çağ döneminde cadı veya büyücü olarak adlandırılır hoş karşılanmazlardı.

Alman psikolog Max Dessoir'in yaklaşık 50 yıl önce ortaya attığı ve psikolog Joseph B. Rhine’nin kitabında yer vererek daha fazla kişinin duymasını sağladığı "parapsikoloji" terimi geldikten sonra parapsikologlara dair algı da yavaş yavaş toparlamaya başladı.

Bir görüşme ayarlamak ve yakından deneyimlemek isterseniz Parapsikolog Tugay Bey'e 0532 732 7209 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Parapsikolog ne demek sorusunu en yalın hali ile açıklayabildiysek parapsikoloji nedir sorumuza geçebiliriz.


Parapsikoloji nedir?

Parapsikoloji kelime kökenine bakıldığında Yunanca bir kelime olan ve ötesi anlamına gelen para ve de psikoloji kelimelerinin birleşimi ile oluşmuştur. Kelime anlamı olaraküpsikolojinin yanında, psikoloji ötesi demektir.

Parapsikoloji, duyu organları kullanılmadan yani tatma, görme, dokunma, duyma gibi duygular olmadan doğaüstü olayları inceleyen alandır.

Doğada 5 duyu organ ile algılanamayan olayların, bazı özel yetenekler ile insanların anlamasının sağlanması da denilebilir.

Paranormal (normal-dışı) olayların çok disiplinli (çok yöntemli) deneysel yöntemler ile incelenmesi olarak da tanımlanabilir.

Parapsikolojiye yakından baktığımıza ve parapsikolog ne demek aktardığımıza göre parapsikoloji yöntemlerini de yakından inceleyebiliriz.


Parapsikoloji yöntemleri nelerdir?

Parapsikolojinin açıklanamayan zihinsel yetenekleri incelediğini ve bunu uygulayan kişilere de parapsikolog dendiğinden bahsetmiştik.

Peki bu parapsikoloji yöntemleri nelerdir?

Telepati

Zihinler arası iletişim, zihinden zihine haberleşme olarak tanımlanabilir.

Telepati bir kişinin diğer bir kişinin zihninden/aklından geçenleri okuyabilme yeteneğidir. Bu kadarla kalmaz ve kişinin zihninden başka birinin zihnine mesaj gönderebilmesi yeteceğini de kapsar.

Telepati için mesafe önemli değildir.

Bu yeteneğin genellikle doğuştan geldiği düşünülse de aslında çoğu parapsikolojik yetenek gibi her insanda olduğu fakat yeterli farkındalıkta olmadığı ve bilimsel olarak ispatının güç olduğu için fark edilemediği düşünülmektedir. (Bir ESP (Ekstrasensory Perception) / Duyular Dışı Algılama örneğidir.)

Medyumluk

Kişinin öteki dünya ile iletişim kurabilmesi yeteneğine denir. Bu beceriye dair yeterli bir bilgi bulunmamakta ve ruhsal bir enerji 7 iletişim becerisiyle yapıldığı düşünülmektedir.

Spiritüalizm / Ruhçuluk

Temel olarak Spiritüalizmüölüler ile iletişimükurma ve kurmaya dair görüştür.

Ölenlerin ruhları ile iletişim kurulması, bilgi alışverişi yapılabilmesi yeteneğidir.

Genellikle seanslar ve medyumlar aracılığıyla gerçekleştirilir.

Duru Görü / Duyu Dışı Algılama

Parapsikolog ne demek sorularının ardından gelen sorulardan biri de durugörü oluyor.

Durugörü, duyu sınırlarını aşarak bilgi alabilme yeteneğine denir. Durugörünün telepatidenüdahaüzor olduğu düşünülmektedir.ü

Doğrudanübilgileriüsezmeükabiliyetidir. Örneğin durugörü sahibi biri kapalı birüzarfı eline aldığında çoğunlukla içinde yazılanlarıübilebilir.

Kaybolanübazı şeyleriübulmak için de bu yöntemin kullanılabileceği bilinmektedir.

üDurugörünün en belirgin özelliği zaman ve uzay algılarının ötesinde, olan, olmakta veüolacak olaylarıü görmesidir. (Bir ESP (Ekstrasensory Perception) / Duyular Dışı Algılama örneğidir.)

Değnekle Su Arama

Parapsikolog ne demek bilinmezken dahi değnek ile su bulan kişiler bilinir ve değer görürlermiş.

Değnek ile suüaramak bilinen enüeski parapsikolojik yeteneklerden ve paranormal hadiselerdenü biridir.

Pratik bir duyu görü olduğu da söylenebilir.

Astral Seyahat

Ruhun ya da bilincin fiziksel bedeni terk ederek evrendeki başka yerlere seyahat etme yeteneği olarak tanımlanır.

Kişinin astral seyahatte olduğu esnasında o zama diliminde ne yaşanıyorsa kişinin seyahat ettiği yerlerde de o yaşanır, yani kişi anlık olarak istediği her yerde gerçek zamanı görmeye devam eder.

Prekognisyon

Meydana gelecek olan bir olayın ya da olayların önceden paranormal olarak algılanmasıdır.ü

Bir olay hakkında neredeyse tam ve net bir bilgi verir.

Prekognisyon üzerine olan araştırmalar bu algılamaların %60 oranla rüyada, %40 oranla da uyanıkken yaşandığı yönündedir. (Bir ESP (Ekstrasensory Perception) / Duyular Dışı Algılama örneğidir.)

Levistasyon

Bir kişinin yer çekimine aykırı bir şekilde belli bir süre boyunca havalanması ve havada asılı kalması yeteneğidir.

Çok yaygın olmadığı ve şahitlik edenen kısıtlı olduğu söylenir.

Telekinezi (Psikokinezi)

Parapsikolojide, nesneleri doğrudan bir temasta bulunmadan uzak bir yerden zihinsel enerji ya da düşünce gücü ile hareket ettirme veya etkileme yeteneği olarak adlandırılır.

Durugörüdeüeşya zihni etkileyenken, psikokinezi de zihin eşyayı etkiler.

Ruhsal / Psişik Şifa

Bir kişinin enerji aktarımı, enerji titreşimleri ile başka bir kişiyi ve/veya organizmayı doğal bir iyileştirme sürecine sokma yeteneğidir.

Ruhsal travmaların kalıcı olarak çözülmesini yolu ile ruhun şifa bulmasını içeren bir tekniktir.

Derma-Optik Algılama

Son zamanlardaügelişenübilim, bazıüinsanlarınügözleri kapalı/bağlı olduğuühalde,übazı şeyleri görebildikleriüfark edilmiştir. "Deriyleü görme" anlamınaügelen bu derma optiküalgılama ilk olarak 1962'de keşfedilmiştir.

Böyle yetenekleri olan ve toplum arasında gönül gözüyle görüyor şeklinde belirtilen görme engelli kişiler bu derma-optik algılamaya örnek olabilir.

Ateşte Yürüme

Ayaklarında hiçbir yanık oluşmadan ya da yanıkları hissetmeden, acı çekmeden ateş üzerindeü yürümek oldukça şaşırtıcıdır.

Parapsikolog ne demek, parapsikoloji nedir, parapsikoloji yöntemleri nelerdir sorularını yanıtladık. Tartışmalı olmasıyla bilinen ve sıkça sorulan bir başka sorudayız. Parapsikoloji bilim midir?


Parapsikoloji bilim midir?

Parapsikoloji bilim midir sorusunun cevabı oldukça tartışmalıdır.

Kaynakların bazıları halen parapsikolojiyi, zorlu testlerinin hiçbirini geçememiş bir sözdebilim şeklinde tanımlamaktadır.

Kaynakların bir kısmı da parapsikolojinin açıklanamayan zihinsel yetenekleri inceleyen bir bilim dalı olduğu söylemekte ve üzerinde ciddi araştırmalar gerçekleştirmektedirler.

Bilimin tanımında; uygulamayı yöntemlerle doğrulanmak, her zaman ve her yerde geçerlik ve kesinlik nitelikleri taşımak gibi unsurlar bulunur.

Parapsikolojinin ilgilendiği parapsikolojiküolaylarınü tekrarü edilmemesiüde onu bilim tanımı çerçevesine alınmamasına neden olmaktadır.

Ancakü savunucularının tezi, "birü olayın tekrarü edilmemesiü onunü hiç gerçekleşmediğiü anlamınaü daü gelmez" şeklindedir. Bu türüparanormal olaylarınüistenildiği zaman bir laboratuvar ortamında tekrarlanamaması, onlarınü oluşü şartlarınınü veükanunlarınınü tamü olarakü bilinmemesindenü kaynaklanmakta olduğunu belirtmektedirler.

'2, 3 ve 4 numaralı yumurtalar ilaçlı mı? Bakanlıktan net yanıt '2, 3 ve 4 numaralı yumurtalar ilaçlı mı? Bakanlıktan net yanıt

Anlayamadığımız, tanımlayamadığımız bir şeyden uzaklaşıp incelemeden inkar etmek yerine üzerine çalışılıp daha anlaşılır ve bilinir hale getirebiliriz. Parapsikolojinin ilkelerini açıklayabilmek bu şekilde mümkün olabilir.

Bu tartışmalar devam ederken bir yandan da günümüzde bu metodolojik parapsikoloji araştırmaları bazı özel laboratuvarlarda ve dünyanın çeşitli üniversitelerinde sürdürülmektedir..

Aşağıda bu çalışmalardan bazılarından bahsedeceğiz.


Parapsikolojik deneyler

üİnsanların paranormal (sıra dışı) yeteneklerini ve ruhsal açıdan özelliklerini kapsayan ve araştıran parapsikolojide birçok parapsikolojik deney de gerçekeleştirilmektedir. Örneğin;

  • Prekognisyon ve telekinezinin varlığını test etmek için rastgele sayı üreteçleri kullanmak.
  • Durugörünün (duyular-dışı algılamanın) varlığını test etmek için Ganzfeld uyarımını deneyleri.
  • Durugörü ile devlet için casusluk bilgisi elde edilip edilemeyeceğini incelemek için Birleşmiş Devletler hükûmeti ile anlaşmalı olarak yürütülen araştırma deneyleri.
  • Psikokinezininüvarlığını ortaya koymak üzere RNG yöntemi ile gerçekleştirilen deneyler.
  • ABD'de, "gezici (coğrafi)üdurugörü" olasılıklarını incelemek üzere,üdevletüsözleşmesi altında sürdürülen araştırma deneyleri şeklinde sıralayabiliriz.

Bu deneylerin sonuçları bazı parapsikologlar tarafından psişik yeteneklerin varlığının bir göstergesi olarak değerlendirilir.

Psikoloji ile parapsikoloji arasındaki farklar nelerdir?

Psikoloji ve parapsikoloji arasındaki farklardan ziyade bu İki disiplin arasındaki benzerliği söylememiz daha açıklayıcı olacaktır.

Psikoloji ve parapsikoloji sadece isim yönünden ve insan davranışlarını inceleyen (farklı yönlerden) alanlar olmaları yönünden benzerdir.

Psikoloji, insan davranışlarını, gözlemlenebilir olguların temelini, doğasını ve ilkelerini anlamak amacıyla araştırma yapan bir bilim dalı iken Parapsikoloji ise duyu ötesi algı olarak isimlendirilen olayların / paranormal olayların farklı türlerini araştırmaktadır.


Parapsikolog Deneyimlemek

Bir görüşme ayarlamak, sorularınızı sormak veya bu süreçleri yakından deneyimlemek isterseniz Parapsikolog Tugay Bey'e 0532 732 7209 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Bu konu ile yakından ilgili Havas İlmi ile ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz;

https://sektorgazetesi.com.tr/havas-ilmi-nedir


Editör: Cemal Güzelyurt