Son zammı temmuz ayında almış olan emekliler yüzde 20’den fazla zamla geçtiğimiz ay itibariyle zamlı maaşlarını almaya başladı.

Ancak zamdan artan enflasyon nedeniyle memnun olmayan emekliler, bu ay itibariyle gözünü yeni zam dönemine yani ocak ayına dikti. Ocak ayında son 6 aylık enflasyona göre zam alacak olan emekliler için oldukça kritik olan enflasyon rakamlarına ilişkin yeni bir açıklama geldi. Bu açıklamayla birlikte emeklinin beklediği zam oranı hesabı da değişti. Peki emekli için ocak ayı zammı ne kadar olacak? İşte son rakamlar…

Salihli'de süt üreticilerine büyük destek Salihli'de süt üreticilerine büyük destek

EMEKLİLER İÇİN YENİ RAKAMLAR MERKEZ BANKASI’NDAN

Geçtiğimiz gün ağustos ayının politika faizini belirlemek için toplantı gerçekleştiren Merkez Bankası, faizi yüzde 50 bandında sabit tuttu. Yeni faiz kararını açıklamak için kamera karşısına geçen Merkez Bankası Fatih Karahan, yılın 3. enflasyon raporunu da kamuoyu ile paylaştı. Bu rapor içerisinde Merkez Bankası'nın 2024, 2025 ve 2026 yılı enflasyon tahminlerinin yer aldığını bildiren Fatih Karahan’ın açıklamasından sonra emeklinin beklediği enflasyonda da değişen rakamlar oldu.

MERKEZ BANKASI’NA GÖRE YÜZDE 14’E YAKIN

Fatih Karahan’ın açıkladığı son rapora göre, Merkez Bankası’nın 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 38 olurken; 2025 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 14’te kaldı. Son olarak 2026 yıl sonu enflasyon beklentisini de açıklayan Merkez Bankası, bu beklentiyi yüzde 9 olarak kayda geçti. Bu da Merkez Bankası’nın haklı çıkması halinde emeklinin yüzde 14’e yakın bir zamla ocak ayında buluşacağı anlamına geliyor. Öte yandan Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları anketlerine göre, bu rakamlar biraz daha yüksek.

PİYASA KATILIMCILARI ANKETİ’NE GÖRE YÜZDE 19 CİVARI

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre de Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yıl sonu artış beklentisi geçtiğimiz günlerde açıklandı. 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,31 olan katılımcılar, 2025 yıl sonu enflasyon beklentisi için yüzde 28,71; 2026 yıl sonu enflasyon beklentisi için ise yüzde 19,30 rakamını verdi. Merkez Bankası yerine piyasa anketi katılımcıları haklı çıkarsa, emeklinin ocak ayında alacağı zam oranı yüzde 19 civarı olacak. Ancak emekli maaşı zammıyla ilgili net rakamlar ocak ayının ilk haftası belli olacak.

Kaynak: Mynet