Ege Bölgesi’ndeki doğal ve endemik bitkiler üzerinde çalışmaları ile tanınan Karya Farma HBX Ar-Ge şaşırtan bir araştırmaya imza attı. En uzun yaşayan ağaçlardan biri olan çınar ağacı yaprağını incelendi ve Çınar ağacı yapraklarının bu özelliği ile askeri alanda kullanılabileceği belirtildi.

Marmara Gölü kurudu, su kuşları rotasını değiştirdi ! Su kuşları bakın nereyi mesken tuttu ? Marmara Gölü kurudu, su kuşları rotasını değiştirdi ! Su kuşları bakın nereyi mesken tuttu ?

Aw241818 02 (1)

Çınar ağacının bu özelliğini duyunca şaşıracaksınız

Çalışmalarını Adnan Menderes Üniversitesi Teknokent’te sürdüren Karya Farma HBX Ar-Ge (BAP) Bilimsel Araştırmalar Projeleri Merkezi Koordinatörü Hakan Başlık, “Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar, asırlık çınar ağaçlarının yapraklarının önemli antimikrobiyal özellikler taşıdığını ortaya çıkardık. Askeri sahada kullanılmak üzere geliştirmeyi planladığımız bu buluş ile yeni biyolojik savunma stratejilerinde çınar yapraklarına olan ilgiyi artıracak” dedi.

Aw241818 03 (1)

Çınar ağacının meyvesi yok ama asıl fayda yaprağında

Yaptıkları çalışmanın sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Başlık, “Karya Farma HBX Ar-Ge tarafından yapılan araştırmada, çınar ağacı yapraklarının çeşitli bakterilere karşı güçlü antimikrobiyal etkilere sahip olduğunu belirledik. Çınar ağacı yapraklarında bulunan flavonoid ve fenolik bileşikler, bakteriyel enfeksiyonları önleyici özellikler göstermiştir. Özellikle Staphylococcus aureus ve Escherichia coli gibi patojenlere karşı yüksek etkinlik sergilemiştir. Bu projede, çınar yapraklarının özütlerinden elde edilen antimikrobiyal maddeler, başta güvenlik olmak üzere çeşitli alanlarda görev yapanların yaralanmalarında enfeksiyon riskini azaltmak için kullanılacak. Ayrıca, bu doğal bileşiklerin askeri teçhizat ve koruyucu giysilerde de uygulanması düşünülüyor” dedi.
Meyvesi olmadığı için bugüne kadar sadece gölgesi ve kerestesi değer olarak görülen çınar ağaçlarının bu çalışma ile önemli bir değer kazanacağını da kaydeden Hakan Başlık, “Araştırmalar sadece antimikrobiyal özelliklere odaklanmakla kalmadık. Çınar yapraklarının antioksidan ve anti-enflamatuar etkileri de incelendi. Görülen bu özellikler, askeri personelin sahada karşılaşabileceği çeşitli sağlık sorunlarına karşı doğal bir koruma sağlayabilir" ifadelerini kullandı.

Aw241818 01 (1)

Çınar ağacı nedir?

Tanımı: 40 metre kadar boylanabilen, çok geniş tepeli, kalın dallı ve çok uzun ömürlü (500 yıl kadar) ağaçlardır. Hızlı gelişen, sürgün verme yeteneği yüksek türlerdir. Yaprakları 3-5-7 lob'lu ve dal üzerinde almaçlı dizilmiştir. Meyveleri küre şeklinde, büyük ve uzun saplıdır.

Çınar ağacının ömrü ne kadardır?

Çınar Ağacı

Osmanlılar döneminde cami avlusu ve meydanlarda en çok rastlanması mümkün olan ağaçlardan biriydi. İhtişamlı görünüşü asırlık ömrü ile pek çok sanat dalına konu olmuştur. Yaklaşık 1000 yıl yaşama süresine sahip olan çınar ağaçlarının en önemi özelliklerinden biri, kuşkusuz upuzun boylarıdır.

Çınar ağacı neden önemlidir?

Doğumun temsilcisi olan çınar, yapraklarını geç dökerse kışın geç geleceğini, erken dökerse sert geçeceği inanışı vardı. Hatta çocukları doğduğunda bir çınar ağacı diken aileler, uzun ömürlü olmalarını istedikleri için böyle bir şey yaparlardı. Osmanlı döneminde ise geçmiş ile geleceği birbirine bağladığına inanılırdı.

Kaynak: İHA