Kavunuyla meşhur Manisa'nın Kırkağaç ilçesi, kendine özgü sofrasıyla da ön plana çıkıyor.
Kırkağaç ilçesine özgü "Kırkağaç çakal pideli paça" yemeği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Kırkağaç Kaymakamlığının 2021 yılında yaptığı tescil başvurusunun onaylanmasının ardından "Kırkağaç çakal pideli paça" yemeği, "Kırkağaç topalak" yemeği ve "Kırkağaç Kavunu"nun ardından ilçenin coğrafi işaretli üçüncü ürünü oldu.
Kırkağaç’ın çok zengin bir mutfak kültürünün olduğunu ve bölge insanının bu geleneği uzun yıllardır yaşatarak günümüze kadar getirdiğini belirten Kırkağaç Kaymakamı Zafer Oktay, “Geleneklere oldukça bağlı olan Kırkağaç ilçemizde düğünlerde, bayramlarda ve özel günlerde sofraların olmazsa olmazı pideli paça yemeğimiz için Kaymakamlığımızca yapılan başvuru olumlu olarak sonuçlandı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yaklaşık 2 yıl süren araştırmalar sonunda ilçemiz ile adı özdeşleşen Kırkağaç Çakal Pideli Paça yemeğine Tescil belgesi verildi. Kırkağaç’ın gurme şehri olması yönünde yapılan girişimlere büyük destek sağlayacak olan Coğrafi İşaret alınması ile ilgili başta dönemin Kaymakamı Murat Büyükköse’ye, Belediye Başkanımız Yaşar İsmail Gedüz’e, Kırkağaç Tarihi Gurme Şehri Kalkındırma Derneği Başkan ve üyelerine ve AB Proje Koordinatörümüz Mustafa Tıpırtın’a katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Kırkağaç Tarihi Gurme Şehri Kalkınma Derneği de son yıllarda düzenli olarak salı ve cumartesi günleri hazırladığı stant da bu yemeğin satışını yaparak çakal pideli paça yemeğinin tanıtılmasında büyük rol oynadı.
Çakal pideli paça nasıl yapılır
Pideler önce ince ince ufak kareler şeklinde kesilir. Tabağa yerleştirilir. Sonra kuzunun kelle ve paça eti, suyun içerisinde 5 saat boyunca bekletilir. Ardından 2 saat boyunca kaynatılır. Bu kaynayan su etinden ayırılır.
Elde edilen o su, pidenin üstüne dökülür. İşte tam da püf noktası burada başlıyor. Su ne çok ne de az konulur. Çok konulursa pideler çok ıslanır, az konulursa pideler kuru kalır. Tam kıvamının tutturulması gerekiyor. Daha sonra paçanın eti ıslanan pidelerin üzerine serpiştirilir. Sonra kırmızıbiber, isteğe göre sirke, sarımsak ya da limon eklenir.
En son olarak bolca tereyağı konulur.