Diriliş Ertuğrul'un devamı olan ve Osmanlı'nın kuruluşunu anlatan dizi ATV ekranlarının vazgeçilmez dizisi durumunda.

kurulus-osman-afis

Kuruluş Osman dizisi 21 Haziran 2023 tarihinde 130. bölümüyle sezon finali yaparak ekranlara veda etmişti. Yeni sezon merakla beklenirken 4 Ekim 2023 tarihinde 5. sezonuyla yeniden ekranlara döndü. Peki ekranların sevilen dizinin konusu, oyuncuları, anlatıldığı dönem ne? İşte tüm merak edilenler?burak-ozcivit-osman-bey

ATV Kuruluş Osman Dizisi Konusu

Obasını, Yenişehir'e taşıyan Osman Bey, bu şehirde kuracağı devletin temellerini atmaya başlar. Bu uğurda atılan adımlardan biri 'divan' kurmak olacaktır. Artık mesele anında toplanan 'toy' geride kalmıştır. Osman Bey, Bey'leri ile 'divan' kuracak burada istişarelerde bulunacaktır. Ancak bu 'divan' aynı zamanda, Osman Bey'i içeriden zayıflatmak isteyen dost görünen düşmanlar için kendilerini gösterirler.

osman-bey-ile-malhun-hatun-

Osman Bey devlet kurma hedefi ile büyüdükçe, daha büyük düşmanlarla mücadele etmek zorunda kalır. İçeride dost gibi görünen düşmanla mücadele eden Osman Bey, dışarıda Bizans ile bir mücadele içine girer. Osman Bey, hedefini koymuştur, Bursa ve İznik'in yolunu açacak olan Marmara Hisarı'nın fethedecektir!

kuruluş-osman-dizisi

Kuruluş Osman Oyuncuları

  • Osman- Burak Özçivit
  • Malhun Hatun- Yıldız Çağrı Atiksoy
  • Bala Hatun- Özge Törer
  • Orhan Bey- Emre Bey
  • Yakup Bey- Mirza Bahattin Doğan
  • Yunus Emre- Gökhan Atalay
  • Cerkutay- Çağrı Şensoy
  • Boran- Yiğit Uçan
  • Bayındır Bey- Deniz Hamzaoğlu
  • Konur Bey- Berk Erçer
  • Saadet Hatun- Sevil Akı
  • Mehmet Bey- Emre Dinler
  • Alaeddin Bey- Ömer Faruk Aran
  • Fatma Hatun- Leya Kırşan
  • Vasilis- Rıdvan Aybars Düzey
  • Gonca Hatun- Belgin Şimşek
  • Ülgen Hatun- Begüm Çağla Taşkın
  • Baysungur- Fatih Ayhan
  • Gürbüz Alp- Alparslan Özmol
  • Temirboğa- Tezhan Tezcan
  • Gürdoğan- Murat İnce

Kuruluş Osman Oyuncu Karakterleri

Osman- Burak Özçivit

osman- bey

Ertuğrul Gazi'nin oğlu olan Osman Bey, Kayı Obası'nın beyidir. Malhun Hatun'la olan evliliğinden Orhan Bey, Bala Hatun'la yaptığı evlilikten Alaeddin Bey dünyaya gelmiştir. Kararlı ve güçlü yapısıyla düşmanlarıyla mücadele eden Osman Bey, devlet olma hayaliyle birbiri ardına fetih yapar. Osman Bey'in kararlılığı Kayı Obası'nın günden güne büyümesini sağlar. Adaletiyle bilinen Osman Bey, yeri geldiğinde stratejik hamleleriyle de düşmanı alt etmeyi başarır.

Malhun Hatun- Yıldız Çağrı Atiksoy

malhun-hatun

     

Umur Bey'in kızı olan Malhun Hatun, aynı zamanda Osman Bey'in eşidir. Babası Umur Bey tarafından büyütülen Malhun Hatun'un kardeşleri ise şehit olmuştur. Malhun Hatun'un oğlu ise Orhan Bey'dir. Osman Bey'in her zaman yanında olan Malhun Hatun, Kayı Obası'nda söz sahibidir.

Bala Hatun- Özge Törer

bala-hatun  

Osman Bey'in eşi olan Bala Hatun, aynı zamanda Şeyh Edebalı'nın kızıdır. Alaeddin Bey'in annesi olan Bala Hatun, Bacıyan-ı Rum teşkilatının başıdır. Fetih ve savaşlarda ön safta olan Bala Hatun, Osman Bey'in en büyük destekçilerindendir. Kayı Obası'nın en güçlü kadınlarından olan Bala Hatun, Osman Bey'e bağlılığını sürdürmüştür.

Orhan Bey- Emre Bey

orhan-bey

   

     

     

Orhan Bey babasının yolundan ilerlemektedir. Karacahisar'ın Beyidir. Orhan Bey, Osman Bey'in postu için en güçlü adaydır. Stratejik zekasıyla öne çıkan Orhan Bey, savaşı sadece fiziksel güç olarak değil bir akıl mücadelesi olarak görmektedir. Bunun için orduyu güçlendirme adımları atacak ve akıl oyunlarıyla birçok düşmanını alt edecektir.

Yakup Bey- Mirza Bahattin Doğan

yakup-bey

   

     

     

Germiyanoğlularının Bey'idir. Türk'ün ve İslam'ın birliğine hizmet eden siyasi bir dehadır. Gözü karadır, kılıcını cesurca kendinden kalabalık ordulara doğrultur. Yakup Bey'in hayali devlet kurmak, sultan olmaktır. Bunun için sarayına alimleri doldurur. Ordusunu güçlendirir. Bir süre sonra Anadolu'nun hakimi Selçuklu Devleti'yle aynı güce sahip olur. Bu durum Yakup Bey'in kibrini besler. Kibri onun en büyük imtihanı olacaktır. Kendini her daim doğru, karşısında olanı da yanlış görür. Karşısında duranlara acımadan her türlü hamleyi yapar.

Yunus Emre- Gökhan Atalay

yunus-emre

   

   

     

Şiirleri, Anadolu'nun her yanına yayılmış, ahalinin ruhlarını şaha kaldırmıştır. Ancak o şöhretin bir afet olduğuna inanır. Bunun için adından kaçar. Anadolu'da dolaşır. Gönül gözü kapananları, doğru yoldan sapanları ilahileriyle hak yola sokar. Yunus Emre'nin yolu sonunda Kayılara rastlar. Osman Bey'de cihana kök salacak devletin izlerini görür. Osman Bey'e ve Orhan Bey'e düştükleri dar durumlarda manevi desteklerde bulunur.

 Cerkutay- Çağrı Şensoy

cerkutay

   

   

     

Moğol komutanı Balgay'ın askeri olan Cerkutay, sonradan Osman Bey'in yanına geçmiştir. Cerkutay, Osman Bey'in alpları arasında yer alırken İslamiyeti seçerek Müslüman olmuştur. Sürekli yiyip içen ve Osman Bey'e sadakatini kaybetmeyen Cerkutay, savaşlarda en ön saflarda yer alır.

 Boran- Yiğit Uçan

boran

   

   

     

Osman Bey'in yakın arkadaşlarından ve onun sadık alplarından biridir. Gözü pek, cesur ve korkusuz bir alp olan Boran Alp, Kayı'nın da sevilen isimlerindendir. Boran Alp, karısı Gonca Hatun'u öldüren Julia'dan intikamını almıştır.

Bayındır Bey- Deniz Hamzaoğlu

bayindir-bey

     

   

     

Çavuldur Boyu'nun beyidir. Ağır ve karizmatik görüntüsü olan Bayındır Bey'in civardaki beyler tarafından sözü dinlenen bir beydir.

Konur Bey- Berk Erçer

konur-bey

   

   

   

Osmanlı Devlet'nin kuruluşunda hizmeti geçen ilk Türk kumandanlarındandır.

Saadet Hatun- Sevil Akı

saadet-hatun

   

     

     

Yakup Bey'in hatunudur. Saadet hanım güç için yaşayan bir kadındır. Germiyanoğlu Bey'inin hatunu olmak onun için çok kıymetlidir. Saadet Hanım için bütün istikbal biricik evlatları, gözünden sakındığı Şehzade Mehmet ile Gonca Hatun'dur. Saadet Hanım Germiyanoğlularının hâkim güç olması için her türlü şeyi yapabilecek kadar gözü karadır. Mehmet'i de bu minval üzere yetiştirmiştir. Mehmet ve kocası Yakup Bey'in alacağı kararlara müdahil olabilmek için beylik işleriyle alakalı her türlü detaya hakimdir.

Mehmet Bey- Emre Dinler

mehmet-bey

   

     

     

Mehmet Bey, Yakup Bey'in büyük oğludur. Hırslıdır. Türk bir devlet kuracaksa bunu atası Yakup Bey yapacak, sonrasında bütün mirası o devralacaktır. Hırslarının esiri olduğu için Osmanoğullarını en büyük rakibi görür bu yüzden Orhan'ın elinde olan her şeyi alması gerektiğini düşünmektedir.

Alaeddin Bey- Ömer Faruk Aran

alaeddin-bey

   

     

     

Eyüp Sabri Tuncer Sahibi Kim? Neden Gündem Oldu? Eyüp Sabri Tuncer Sahibi Kim? Neden Gündem Oldu?

Alaeddin dedesi Edebalı'nın tedrisatından geçerken ahilerden ve annesinden silah eğitimi almış ve kendini bu alanda çok iyi eğitmiştir. Savaşçılığını zekasıyla desteklemekte, silah kullanmada usta olmasının yanında çevikliği sayesinde kendinden çok daha güçlü savaşçılara karşı fiziksel özelliklerini avantaja dönüştürmeyi bilmektedir. Daha ağırbaşlı olan Alaeddin her meseleye soğukkanlı yaklaşmakta akılcı çözümler bulmaktadır.

Fatma Hatun- Leya Kırşan

fatna-hatun

   

   

   

Fatma Hatun'un neşeli bir yapısı vardır. Cıvıl cıvıldır, yerinde duramaz. Meraklıdır; ailesinin sorunlarıyla ilgilenir. Onları çözmek için uğraşır. Osman Bey'in sır küpüdür. Fatma Hatun, ağabeylerine çok bağlıdır.

Vasilis- Rıdvan Aybars Düzey

vasilis

   

   

   

Vasilis, manastırlarda Türklere karşı kin ve nefretle büyümüştür. Türkler'e karşı dinmeyecek bir öfke barındırmaktadır. Amacı Türklerin destanlarını sonlandırmaktır. Bunun için Hristiyan öksüzlerden bir örgüt kurar. Örgüt bir ağacın kökleri gibi Türklerin arasına yayılır. Vasilis oyununu kurmuştur. Türkler'i geldikleri çorak topraklara geri göndermeyi arzular. Bunun için kendinden önce savaşan komutanlardan farklı bir yol izleyecektir. Onun silahı, kılıcı değil kıvrak zekasıdır.

Gonca Hatun- Belgin Şimşek

gonca-hatun

   

   

   

Yakup Bey'in kızıdır. Soğukkanlı ve tedbirlidir. Asla duygularıyla hareket etmez. Babası Yakup Bey'e sadıktır. Devletinin ikbali ve mutluluğunu çok önemser. Bunun için yapmayacağı şey yoktur.

Ülgen Hatun- Begüm Çağla Taşkın

ulgen-hatun

   

   

   

Konağın mutfağında görevlidir. Osman Bey konağının neşesidir, sıcak kanlıdır. Sevgisiyle herkesi kucaklayabilecek bir kadındır. Konaktan ve çocuklardan sorumludur. Çok güzel yemekler yapar. Mutfaktan kahkaha sesleri eksik kalmaz.

Gürbüz Alp- Alparslan Özmol

gurbuz-alp

   

   

   

Osman Bey'in sadık alplarındandır. Farklı meziyetleriyle diğer alplardan ayrılan Gürbüz Alp, yemek konusunda Cerkutay'ın en büyük rakibidir.

Temirboğa- Tezhan Tezcan

temirboga

   

     

     

Temirboğa iri yarı bir savaşçıdır. Üstündeki zincir örme bir zırh, zırh üzerinde çapraz bir şekilde havyan kürkü ile örtülüdür. Kıyafeti dahi düşmanlarını korkutmaya yetecek kadar korkunçtur. Temirboğa, Selçuklu Devletinin sürgün komutanlarındadır. Moğolların hakimiyeti ele geçirdiği bir süreçte sadık adamlarıyla uçlara gelmiş, yağma ve çapul yapmaktadır. Temirboğa güvendiği görklü devlet tarafından dahi ortada bırakıldığı için artık hiçbir sancağın altına girmemeye yemin etmiş, hür yaşayıp hür ölmeyi düstur edinmiştir.

Gürdoğan- Murat İnce

gurdogan

   

   

Gürdoğan hayatı savaşla geçmiş iri yarı bir göçer beyidir. Asla zırh giymeyen, savaşta bedenini siper eden korkusuz bir adamdır. Neşeli bir kişiliği olmasına karşın öfkesinin karşısında da durabilecek bir yiğit henüz çıkmamıştır. Gürdoğan devam eden Türkmen göçüyle uçlara gelen bir beydir. Obası uygun uç beyleri tarafından uygun görülen bir yere yerleştirilmiştir. Gürdoğan yurt bulduğu için sevinen obalı ile aynı düşünmemektedir. Ona daha fazlası lazımdır. Yüreğinde bir boşluk hissetmektedir. Bu yüzden sürekli obası ile anlaşmazlıklar yaşamış ve sonunda güvendiği alplar ile obasını terk etmiştir. O yiğitler ile uçlara gelen Gürdoğan Sancaksızların temelini atmıştır. Bizans'ın kervanlarına yıldırım hızıyla yaptığı saldırılarla ün salmaktadır.

Kuruluş Osman dizisi hakkında sizleri detaylı bir şekilde bilgilendirdik. Peki Kuruluş Osman hangi dönemi anlatıyor? İşte cevabı…

Kuruluş Osman Hangi Dönemi Anlatıyor?

Kuruluş Osman, Osman Gazi oluyor. I. Osman, Osman Gazi, Osman Bey ya da Osman Han, mahlasıyla Fahrüddin veya Osmancık, Osmanlı Beyliği, Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahı olan Türk hükümdardır. Dedesi Süleyman Şah, büyükannesi Hayme Hatun, babası Ertuğrul Gazi ve annesi Halime Hanım'dır.

Osman Gazi'nin Hayatı

I. Osman veya Osman Gazi veya Osman Bey ya da Osman Han mahlasıyla Fahrüddin veya Osmancık, (1258, Söğüt – 1 Ağustos 1326, Bursa) Osmanlı Beyliği ve Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahı olan Türk hükümdar.

osman-gazi

1299 yılında uç beyi olmaktan çıkıp Söğüt ve Domaniç'te Osmanlı Beyliğini kurmuştur. Sonrasında bağımsızlığını ilan etmiştir. Ünlü Tarihçi Halil İnalcık'a göre Osmanlı Devleti bağımsızlığını 1302'de Koyunhisar Muharebesinden sonra kazanmıştır. Moğol istilalarından kaçan Müslümanların, beyliğine sığınması ile siyasi ve askeri gücü artmıştır. Çöküş döneminde bulunan Doğu Roma İmparatorluğu'ndaki karışıklıkların da etkisiyle kısa sürede Anadolu ve Doğu Roma'nın hakimi durumuna gelmiştir. Vefat ettiği zaman beylik, Eskişehir ile Bursa arasındaki topraklarda hüküm sürüyor ve Doğu Roma İmparatorluğu'na ait İznik ve Bursa'yı abluka altında tutuyordu.

Osman Gazi 1280'lerden 1300'e kadar uzayan yaklaşık 20 yıllık Osmanlı devletinin doğuş süreci evresinde toplumsal düzeni çok karışık Bitinya bölgesinde (yani günümüzdeki Bursa-Bilecik-İznik yörelerinde) sanını korumak ve ufak uçbeyliğini güçlendirmek için bir dizi yerel çatışmalar yapmıştır. Bu çatışmalarda gaza yoldaşı olan Samsa Çavuş,, Konur Alp, Akçakoca, Aygüt Alp, Gazi Abdurahman gibi diğer "alp" beyler ve bunların idaresindeki akıncı birliklerden destek alıp faydalanmıştır. Osman Gazi'ye dinsel ve moral desteği ise Ahiler vermiştir. Özellikle Osman Bey'in Bala Hatun adlı kızıyla evlendiği kayınbabası Eskişehir ahılerinin İtburnu şeyhi olan Şeyh Edabalı devamlı danışmanlık ve destek sağlamıştır.

Roger de Flor ve Katalan Bölüğü önce Cenevizlilere karşı Konstantinopolis'te gözdağı vermiş ve Kapıdağ yarımadasındaki önemli Kzykus şehrini kuşatmaya almış olan Karesi Beyliği güçlerine karşı kendi gemileri ile gönderilmiş ve bu Türkmen ordusunu büyük bir yenilgiye uğratmıştır. Bu muharebede Katalan Bölüğü ağır süvari hücumları ve ok işlemeyen zırhları ile çok ün yapmıştır. Sonra Roger de Flor Alaşehir'e geçmiş ve kaleyi kuşatmaya alan Karamanoğulları Beyliği güçlerini büyük bir yenilgiye uğratmıştır. Sonra devamlı ganimet toplayarak Toroslarda Gülek Boğazı'na kadar ordusu ile yürümüş; oradan geri dönerek Katalan Bölüğü'nün ganimetlerinin toplanıp saklandığı Alaşehir'e gelmiş ve burada iken gemilerle Avrupa'dan yeni asker desteği gelmiştir. Katalan Bölüğü ve Roger de Flor önce karadan Konstantinopolis'e geri gelmiş; IX. Mikhail Palaiologos'a destek için Edirne'ye gitmiş ve 1305'de Edirne'de bir komploya kurban giderek öldürülmüştür

1308'de tekrar başlayan fetih akınlarıyla ilk olarak İznik-İzmit yolu üzerindeki stratejik Karahisar (Trikokıya) ele geçirildi. 1313'de Osman Bey'e büyük yardımları dokunan Bizans Harmankaya Tekfuru olan Mihail Köşes Müslüman olarak Köse Mihal adını aldı ve fetih akınlarına katılmaya başladı. 1313-1315 döneminde Sakarya Nehri vadisinde bulunan Lefke, Mekece, Akhisar, Geyve, Gölpazarı ve Leblebici kaleleri ele geçirildi. Bu fetihlerden Osmanlı beyliğinin daha genişlemesini sağlamak için bu yörede en büyük Bizans şehri olan Bursa'nın ele geçirilmesi gerekmekteydi. Osman Bey döneminde emrinde bulunan askeri güçler bu şehrin büyük kalesini ele geçirmek yeteneğinde değildiler. Bu nedenle Osman Bey Bursa'yı abluka almayı tercih etti.

Son yılları ve ölümü

Osman Gazi son yıllarında yaşının ilerlemesi ve "damla illeti" yani gut hastalığı yüzünden tarihçilerin bildirdiklerine göre, beylik idaresini oğlu olan Orhan Bey'e bırakmıştı. Ancak Osman Bey'in ne zaman ölüp, Orhan Bey'in ne zaman beylik idaresini tümüyle eline aldığı tartışmalıdır. 1320'den sonraki olayların tarihçilerce anlatımlarında Osman Bey'in ismi geçmemektedir. 15. yy Osmanlı tarihçilerinden Ruhi Çelebi 1481 tarihine kadar getirdiği Tevarih-i Âli Osman adlı tarih eserinde Osman Bey'in 1320'de öldüğünü bildirmektedir.

Kuruluş Osman dizisinde son bölümde neler yaşandı kısaca onun bilgisini de verelim.

Kuruluş Osman 137. Bölüm Özet

Osman Bey ve Yakup Bey evlatlarının Kestel'de esir tutulduğunu öğrenir öğrenmez soluğu karargahta alırlar. Kestel Tekfuru Orhan ve Mehmet'e karşılık Osman ve Yakup'tan kaleler ister. Yakup Bey kaleleri verme kararı alır. Osman Bey buna karşı çıkar.

kurulus-osman-son-

Osman Bey "Türk'ün ayak bastığı yer ona yurt olur" düsturuyla soğukkanlılığını korur. Hedefi hem Orhan'la Mehmet'i almak hem de Kestel'i fethetmektir.

kurulus-osman-osman-bey

Yakup Bey Mehmet'lerin esir düşmesinden Osman'ı mesul tutar. "Sen evvela sarayındaki haini bul" der. Osman Bey ve Yakup Bey arasında iyice büyüyen gerilim nereye varacaktır?

kurulus-osman-137-bolum

Alaeddin, Malhun Hatun'a saraydaki haini bulma haberini verir. Hainin Holofira olduğunu söyler. Bu meselenin arkasında Vasilis'in bir parmağı var mıdır? Holofira'nın hainliğinin arkasındaki sebep nedir?

kurulus-osman

Orhan Bey ve Mehmet Bey, Kestel Kalesi'nde işkence görmektedir. Tekfur Makranos'un arkasındaki gücün Üstat Gera olduğunu anlayabilecekler midir?

kurulus-osman-bala-hatun

Bala Hatun ve Saadet Hatun karşı karşıya gelirler. Bala Hatun, kaleleri vermeyeceklerini söyleyerek Saadet Hatun ve Gonca Hatun'u zindana attırır. Artık ipler hepten kopmuştur.

Kuruluş Osman 138. Bölüm 1. Fragmanı İçin Tıklayınız

Kuruluş Osman 138. Bölüm 2. Fragmanı İçin Tıklayınız

malhun-hatun-

kurulus-osman-osman-bey-

kurulus-osman-82-bolum

kurulus-osman

kurulus-osman-

Kaynak: Ayşenur Yılmaz