Demir, “Solunumla akciğerlerimize alınan  hava , bronş denilen hava yollarından geçerek alveol ismini verdiğimiz hava keseciklerine ulaşır. Buraya ulaşan oksijen, alveolleri çepeçevre saran kılcal damarlara geçerek dokulara ulaştırılırken kanda bulanan karbondioksit alveollere geçer ve solunum yoluyla vücut dışına atılır. Önemli bir akciğer hastalığı olan  KOAH(Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı)  akciğerlerde hava yolları ve hava keseciklerinin hasarlanmasından kaynaklanan öksürük balgam ve nefes darlığı şikayetlerine sebep olan kronik ilerleyici ve alevlenmelerle giden bir hastalıktır. Kış aylarının gelmesiyle KOAH  alevlenmeleri de artış göstermektedir. KOAH alevlenmesi genellikle gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle hastanın normal giden durumunun kötüleşmesi, ateş yüksekliği, nefes darlığı, öksürük ve koyu renkli balgam çıkarmanın artmasıdır. Bu da iş gücü kaybı, hastane yatışlarında artış gibi hem ekonomik hem psikososyal sorunları beraberinde getirmektedir”

Korkutan virüs Türkiye'de | İstanbul'da maymun çiçeği paniği! Bir kişi karantinaya alındı Korkutan virüs Türkiye'de | İstanbul'da maymun çiçeği paniği! Bir kişi karantinaya alındı

Demir, sözlerine şöyle devam etti.

“KOAH dünyada ölüm sebepleri arasında ilk 3 sırada yer alan, önlenebilir ve tedavi edilebilir önemli bir halk sağlığı sorunudur. Erkeklerde  daha fazla görülmekle birlikte  kadınlarda sigara içme oranının giderek artmasıyla kadınlar arasında da sık görülmeye başlamıştır. Geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde daha fazla görülür. Dünya yaş ortalamasının artması ve KOAH risk faktörlerine maruz kalmanın devam etmesi nedeniyle KOAH görülme sıklığı giderek artmaktadır. KOAH meydana gelmesini sağlayan  en önemli sebep kronik sigara içiciliğidir. Bununla birlikte sürekli  ocak dumanına maruz kalma, hava kirliliği, mesleksel maruziyetler (tekstil işçiliği, maden sektörü, mermer ve tuğla fabrikaları vb gibi)sık görülen diğer sebepler arasındadır. Nefes darlığı, göğüste daralma sıkışma, hırıltılı solunum, öksürük ve balgam, efor kapasitesinde düşme ,çabuk yorulma ve halsizlik KOAH ın en sık görülen semptomlarıdır. Akciğer hasarı bir kez geliştikten sonra geriye dönüşü yoktur. KOAH tedavisinde öncelik hastalığın ilerlemesinin durdurulması ve alevlenmelerin önlenmesidir. İlk olarak sigarayı bırakma alınacak en önemli ve gerekli önlemdir. Mesleki maruziyeti azaltmak için koruyucu ekipmanları kullanmaya özen gösterilmelidir. Kalabalık ortamlarda maske kullanma alevlenmelerin önlenmesinde ve bulaşıcı hastalıkların azaltılmasında yardımcı olacaktır. Ayrıca KOAH hastaları yılda bir grip aşısı ve 5 yılda bir pnömokok(zatürre) aşısı yaptırmalıdır.”

Kaynak: Fatma Uysal