“Bebeğinizi tütün dumanından korumak, bebeğinizin hayata sağlıklı bir başlangıç yapması için yapabileceğiniz en iyi tercihlerden biridir. Sigarayı bırakmak zor olsa da asla geç değildir” diyen Koç, sözlerine şöyle devam etti;
Gebelikte sigarayı bırakmanın faydaları
Sigarayı bırakmanız hem size hem de bebeğinize hemen fayda sağlayacaktır. Karbonmonoksit gibi birçok zararlı gazlar ve diğer zararlı kimyasallar vücudunuzdan ivedilikle temizlenecektir.
Hamilelik ve doğumda problem yaşama ihtimalini azaltacaksınız
-Daha sağlıklı bir gebelik süreci ve sağlıklı bir bebek sahibi olma olasılığınız artacaktır.
-Ölü doğum gibi istenmeyen bir durumun riskini azaltacaksınız.
-Bebeğinizin erken doğum ve genellikle prematüre olmanın yol açtığı solunum, beslenme ve sağlık problemleri yaşama olasılığını azaltacaksınız.
-Bebeğinizin düşük doğum ağırlığıyla doğma riskini azaltacaksınız. Sigara içen annelerin bebekleri ortalama olarak diğer bebeklere göre 300-500 gr daha hafiftir, bu da doğum sırasında ve hemen sonrasında sorunlara neden olabilir. Örneğin, doğum sonrası ateş yüksekliği yaşama olasılıkları daha yüksektir ve enfeksiyonlara yakalanma ihtimalleri daha yüksektir.
-Sigarayı bırakmak; "Beşik ölümü" olarak da bilinen ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azalmaktadır.
-Sigarayı hemen bırakmanız bebeğinizin ilerideki yaşamına da yardımcı olacaktır. Ebeveynleri sigara içen çocukların astım ve hastanede tedavi gerektirebilecek diğer ciddi hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksektir.
-Sigarayı ne kadar erken bırakırsanız o kadar iyi olur. Ancak hamileliğinizin son birkaç haftasında bıraksanız bile bu size ve bebeğinize fayda sağlayacaktır.
Pasif içicilik de bebeğinize zarar verir
Eşiniz veya sizinle birlikte yaşayan herhangi biri sigara içiyorsa, onların dumanı sizi ve bebeğinizi doğumdan önce ve sonrasında etkileyebilir. Ayrıca çevrenizdekiler sigara içiyorsa bırakmanız daha zor olabilir. Sigarayı bırakmak için her zaman sağlık çalışanlarından da destek alabilirsiniz, yeter ki siz o çabayı gösterin. Sağlıklı yaşam, gebelik ve çocuklar sizin insiyatifinizde.’