Merhaba Sektör Medya Grubu’nun siz değerli okurları. Bu hafta ki ilkyazımla yeniden sizlerleyim. Kış mevsimini geride bıraktık ve baharı karşıladık. ‘Baharın bayramı’ olarak adlandırılan bu gün ülkemizde çeşitli etkinlikler içerisinde kutlanmaktadır.
Hıdrellez’in tam anlamlı tarifi ise, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber'in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez şeklini almıştır.
Eskisi kadar olmasa da bu günü hatırlayıp ve kutlayan birçok insanlar var. Salihli’de de Bu özel günde insanlar hayal ettiği dilekleri bir kağıt parçasına çizerek toprağa gömer. Bazıları ise dileklerini yine bir kağıda yazarak ağaca iliştirirler. Bazıları ise ‘dileklerini dikili soğana ilişkilendirir, soğan büyürse dileğin olur’ inancı yaygındır.
Yurdun birçok yerinde ise, Hıdırellez’de Hıdırellez pilavı, çörek, börek, sütlaç gibi yiyecekler hazırlanır. Hıdırellez günü ev temizlenmez, dikiş dikilmez, tarla sürülmez, çamaşır yıkanmaz, ağaç kesilmez. Hıdırellez günü sabah erkenden pencereler ve kapılar açılarak, bereket ve sağlık duaları edilir. Ataların mezarları ya da türbeler ziyaret edilir.
Bazıları ise, Gül ağacının dallarına asılan renkli ipler veya şeritler ile Hızır'dan bir ev, araba veya mutlu bir yuva dilenir. Şeritlerin uç kısmına dileklerinizi yazılır. Dilekler tutulur, dua edilir ve şeritler ağacın dalına asılır. Gül ağacının dibine gömülen dilekler, ertesi sabah kimse görmeden alınır ve akan bir suya atılır.
Baharın bayramı, bereketin simgesi olan Hıdırellez gününüzün kutlu olması ve tutulan dileklerin kabul olmasını temenni ederek sağlıcakla kalın diyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.