Genel olarak ilaç yapımında, kemik ağrılarında ve sindirim rahatsızlıklarında kullanılan havlıcan, ülkemizde de son yıllarda revaçta olan bitkiler arasındadır. Havlıcan faydaları nelerdir gelin birlikte bakalım…


havlıcan faydaları

Öncelikle havlıcan otunu tanıyalım. Nedir bu havlıcan otu?

Havlıcan Nedir?

Havlıcan, zencefil ve zerdeçala benzerliğinden de anlayabileceğiniz gibi zencefilgiller ailesinin az bilinen bir üyesi. Dünyanın farklı yerlerinde alphinia officinaum, alphina ya da galanga ve küçük galanga gibi isimlerle anılan, halk arasında "havlucan" şeklinde de telaffuz edilen bu bitkinin ana vatanının Güney Çin olduğu biliniyor. Dünya üzerinde en çok yetiştirildiği yerler arasında Endonezya, Doğu Hindistan ve Tayland geliyor.



Aslında ülkemizde az bilinen bir bitki olmasının sebebi de yine yetişme koşulları diyebiliriz. Çünkü havlıcan bitkisinin yetişebilmesi için tropikal iklim ve bol bol nem gerekiyor, bu da ülkemiz sınırları içinde yetiştirilmeye pek de uygun bir bitki olmadığı anlamına geliyor.

Çok yıllık bir bitki olan havlıcanın faydalı olarak anılan ve yiyecek-içecek olarak kullanılan kısmı ise "köksap" olarak anılan kısımları, farklı bir deyişle toprağın üst kısmına sapların çıkmasını saplayan yer altındaki gövde kısmı.

Peki nedir bu havlıcanı değerli kılan, ne işe yarar derseniz sizi hiç merakta bırakmadan havlıcanın faydalarına da değinmek isteriz.



Havlıcan Faydaları Nelerdir?

Havlıcan otu, antioksidan, anti-enflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olan bir bitkidir. Bunun yanı sıra, bağışıklık sistemini güçlendirmede de etkili olan havlıcan otu, birçok sağlık sorununa karşı koruyucu etkiler sunmaktadır.ü



Havlıcan faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Romatizma ve eklem ağrılarının tedavi edilmesinde kullanılır.
  • Vücutta ödemden kaynaklı olan şişkinliğin giderilmesini sağlar.
  • İdrar sökücü etkiye sahiptir.
  • İştah açıcı olduğundan zayıf olan kişilerin kilo almasını sağlar.
  • Dengeli yenildiğinde mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Sindirimi düzenler.
  • Baş ağrısını ve baş dönmesini giderir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, nezle ve grip gibi hastalıkların oluşmasını engeller.
  • Balgam sökücü etkiye sahiptir.
  • Kadınlarda düzensiz adetin düzene girmesini sağlar.
  • Ağız kokusunu giderir.
  • Ağızda oluşan aftların giderilmesini sağlar.
  • Enerji verir.
  • Erkeklerde cinsel gücü artırır.
  • Sinirleri güçlendiren havlıcan idrar kaçırma rahatsızlığı olanlar tarafından da kullanılabilir.
  • Pek çok faydaya sahip olan havlıcan aynı zamanda gıda takviyesi ve uçucu yağ olarak tüketilir.


Havlıcan Neye İyi Gelir?

  • Doğal Ağrı Kesici: Havlıcanın doğal bir ağrı kesici etkisi bulunur. Ağrıyan bölgelere faydalı olabilir.
  • Ödem Sökücü: Havlıcanın ödem sökücü etkisi vardır, bu özellikle vücuttaki su tutulumunu azaltmada yardımcı olabilir.
  • Sindirim Sistemi Düzenleyici: Havlıcan, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olabilir ve mide sorunlarına iyi gelebilir.
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirici: Havlıcan çayı, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle soğuk kış günlerinde hastalıklardan korunmak için önerilebilir.
  • Balgam Söktürücü ve Ağız Sağlığı: Havlıcan, balgam söktürücü özelliğe sahiptir ve ağız içi yaralara iyi gelerek ağız kokusunu gidermede yardımcı olabilir.
  • Regl Düzensizliği ve Enerji Verici: Kadınlarda regl düzensizliği yaşayanlara iyi gelebilir ve enerji verici, iştah açıcı etkileriyle dikkat çeker.

Havlıcan faydaları bu şekilde ancak, havlıcanı kullanmadan önce doktora danışmak önemlidir. Aşırı tüketim, özellikle tansiyon, şeker, reflü gibi sağlık sorunları olanlarda problem yaratabilir.



Havlıcan Tozunun Faydaları Nelerdir?

Havlıcan tozu faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Özellikle romatizma ağrısına çok faydası vardır. Baş ağrısı ve baş dönmeleri için iyi bir bitkidir.
  • Üşütme nedeniyle oluşan göğüs ağrılarında faydalıdır. Göğsü yumuşatır ve balgam söktürücü özelliği vardır.
  • Mideye faydalıdır ve sindirim sisteminin düzene girmesini sağlamaktadır. Mide ve bağırsaklarda biriken gazları gidermesi ile etkili bir bitkidir.Mide ekşimesine iyi gelir.
  • Vücuda güç ve kuvvet vermektedir.
  • Yetişkinler 5-10 gr, çocuklar 1-2 gr kadar kullanmalıdır.
  • Şekerle birlikte alınırsa bel gevşekliğine iyi gelmektedir.
  • İştah açıcı özelliği vardır.
  • Ağız kokusu sorunları yaşayanlar için ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur.Ayrıca ağız içi yaralanmalara iyi geldiği bilinmektedir.
  • Çocukların alt ıslatma sorunlarının giderilmesine yardım sağlar.


Havlıcan Nerede Bulunur?

Havlıcan ülkemizde kolay kolay yetiştirilebilecek bir bitki değil. Bu nedenle havlıcana en kolay olaraküaktarlardanüulaşabilirsiniz.üKurutulmuş gövde halinde, ince ince dilimlenmiş şekilde ya da toz olaraküaktarlardan temin edebileceğiniz havlıcanı mutlaka güvenilir adreslerden aldığınıza ise emin olmalısınız.



Havlıcan Nasıl Tüketilir?

Havlıcanı faydalarından bahsettikten sonra nasıl kullanacağınıza gelirsek, kendisini çayını demleyerek tüketebilirsiniz.



En temelühavlıcan çayı tarifini de vermeden geçmeyelim: Bir bardak sıcak içme suyunun içine yarım tatlı kaşığı kadar havlıcan ilave edin ve 5-8 dakika kadar demleyip afiyetle için. Biraz keskin bir tadı olan havlıcan çayını bu şekilde tüketemezseniz dilerseniz içine tarçın çubuğu, bal gibi farklı tatlandırıcılar ilave edebilirsiniz.

Havlıcanı keten tohumu, arı poleni ve bal ile karıştırıp macun haline getirerek de tüketebilir, tüm bunlara ek olarak bir bardak sütün içine 1 çay kaşığı toz havlıcan ilave edip karıştırarak da değerlendirebilirsiniz.



Havlıcan Nerede Yetişir?ü

Havlıcan bitkisinin anavatanı Hindistan, Güneydoğu Asya ve Laos'tur. Günümüzde en çok Güneydoğu Asya ülkelerinde yetiştirilmekle birlikte, bu coğrafyanın mutfak kültüründe ve geçmişte Ortaçağ Avrupa mutfağında sıkça kullanılmıştır. Havlıcan baharat olarak Güneydoğu Asya ve Endonezya mutfaklarında sıklıkla kullanılır.



Havlıcan Kökü Faydaları Nelerdir?

Havlıcan otunun kökü ile yapılan çayı vücuda güç ve kuvvet verir. Ağrıları geçirme özelliği vardır. Romatizma ağrıları için çok faydalıdır. Mideyi güçlendirmeye ve sindirim sistemini düzenlemeye yarar.



Havlıcan Cinselliğe Faydaları Nelerdir?

Havlıcan faydaları arasında, cinsellik üzerine yapılan araştırmalar havlıcanın erkeklerde sperm sayısını ve hareketliliğini arttırdığını göstermiştir. Ayrıca sperm kalitesini de arttırmaya yardımcı olan havlıcan otu dolayısıyla doğurganlık özelliğini de artırır.ü



Havlıcan Çayı Ne Zaman İçilir?

Havlıcan otunun güçlü bir antioksidan olması ve bağışıklığı güçlendirmesi sebebiyle özellikle mevsim geçişlerinde azalan vücut direncini ve bağışıklık sistemini desteklemesi için bahar aylarında tüketilmesi insan sağlığına daha çok fayda sağlar. Sabah saatlerinde içilmesi gün boyu şeker düzeyini dengelemeye yardımcı olur. Havlıcan çayı günlük, taze olarak tüketilmeli, bekletilmemelidir.ü



Havlıcan Şekere İyi Gelir mi?

Havlıcan otu polifenol içerdiği için düşük kan şekerinin desteklenmesine yardımcı olur. Polifenol düşük kan şekerinin ve kötü kolestrolün dengelenmesinde faydası olan bir antioksidan türüdür.



Havlıcan Zararları Nelerdir?

Havlıcan faydaları çok fazla ancak, aşırı tüketilmemesi gereken güçlü bir bitki ya da baharat diyebiliriz. Bu nedenle aşırı tüketiminden mutlaka ama mutlaka kaçınmak, ölçüyü elden bırakmamak, günde 1 yemek kaşığını geçmeyecek şekilde kullanmak gerekiyor. Reflü gibi çeşitli mide sorunları olanların, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı bulunanların tüketmesi ise pek önerilmiyor.

Aşırı tüketiminde mide bulantısı, mide yanması, ekşimesi, kusma, ishal gibi sağlık sorunları yaşanabiliyor. İştah açıcı etkileri bulunduğundan düzenli olarak kullanıldığında kilo almaya yardımcı olduğunu unutmamak, kilo kontrolüne dikkat etmek gerekiyor.



Bunların yanında, ödem söktürücü özellikler gösterdiğinden havlıcan tüketirken bol bol su tüketmeyi de elden bırakmamak gerekiyor. Aksi halde havlıcan, vücudunuzun susuz kalmasına ve bu nedenle karaciğer ve böbrekler başta olmak üzere organlarınızın zarar görmesine neden olabilir, aman diyelim.

Siz siz olun, daha önce hiç denemediğiniz bir gıda maddesini ilk kez denemeden önce mutlaka doktorunuza danışın ve onun önerileri doğrultusunda hareket edin.



Havlıcan faydaları hakkında yazmış olduğumuz yazı umarız yararlı olmuştur. Sağlıklı günler dileriz.

İlginizi çekebilecek içerikler:

Kaynak: Ayşenur Yılmaz