Kırmızı görünümü ve tadıyla yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan kiraz, bol miktarda C vitamini ve antioksidan içermesinin yanı sıra düşük kaloriye sahiptir.
Su içeriği yüksek olan kiraz, sıcak havalarda artan sıvı ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmaktadır. Lif ve potasyum açısından da zengin olan kirazın en ünlüsü de Salihli Kirazı’dır.
Diğer kiraz çeşitlerine göre öne çıkan Salihli Kirazı faydaları saymakla bitmiyor. Peki Salihli Kirazı faydaları nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim.
Kiraz faydaları vitaminler açısından zengin olmasıdır. Bu nedenle, kullanımı bağışıklığı uyarır, böbrekler, gastrointestinal sistem, kan kalitesi ve damar duvarları üzerinde yararlı bir etkiye sahiptir. Kiraz diüretik ve restoratif ajan olarak yararlı özelliklere sahiptir. Karanlık meyveler çeşitli kan ve damar hastalıkları, kabızlık, bağırsak hastalıkları için iyi yardımcı olur.
Kirazın faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Salihli Kirazı faydaları nelerdir? Daha ayrıntılı bir şekilde inceleyelim. İşte detaylar…
Vücutta iltihap oluşumu, beyaz kan hücrelerinden gelen kimyasallar üzerinden kana ve dokulara karışır. Kana karışan maddeler enfeksiyona yol açarak vücutta ateşe neden olabilir. Kirazda bulunan antioksidan bileşikler sayesinde iltihaplanma azaltılabilir.
“Kiraz zayıflatır mı?” diye merak ediyorsanız kirazın kilo kaybına yardımcı olduğunu bilmelisiniz. Kiraz hem kan basıncını hem de kan şekerini düşürerek sağlıklı kilo kontrolü sağlamada vücuda yardımcı olur. Bunun yanında eklemler ve kemiklerde oluşan stresin azaltılmasına yardım eder. Düşük kalori içeriği, yüksek su ve vitamin kalitesi ile etkilidir.
Kiraz faydaları ile beyin ve hafıza üzerinde de etkilidir. Kirazda bulunan antosiyaninler hafızayı güçlendirebilir ve yaşla ilişkili mental düşüşü yavaşlatabilir.
Kirazın faydaları saymakla bitmiyor. Kiraz doğal melatonin kaynağıdır. Melatonin hormonu uykunun düzenlenmesinde kilit rol oynar. Dolayısıyla kiraz tüketmek uyku kalitesini artırabilir.
Gut, bedende ürik asit adlı bir atık maddenin eklemlerde kristalleşip dayanılmaz acı ve şişliğe yol açtığı durumlarda belirginleşir. Yürütülen bir araştırma kiraz özünün tüketilmesinin iki günlük bir dönemde gut saldırılarını %35 oranında azalttığını göstermiştir.
Kiraz anti-inflamatuar özelliği ile artrit ve gut gibi iltihaplı hastalıkların belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Kiraz zengin bir polifenol içeriğine sahip olmasıyla bilinir ve bu özelliği sayesinde kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca potasyum açısından zengin olan kiraz vücutta fazla bulunan sodyumu atarak potasyum-sodyum dengesini sağlar ve böylece tansiyon seviyelerinin stabil kalmasına yardımcı olur. Yüksek tansiyon kardiyovasküler hastalıklar için belirleyici bir risk faktörüdür. Bu nedenle kirazın kalp sağlığının korunmasındaki rolü oldukça önemlidir.
Hem profesyonel hem de amatör sporcular için kirazın egzersiz dayanıklılığını artırma özelliği olduğunu gösteren çeşitli araştırmalar bulunmaktadır. Kirazın düşük glisemik indeksi anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri ile kan dolaşımını iyileştirme kapasitesi sayesinde enerji sağladığına inanılmakta. Ayrıca egzersiz sonrası oluşabilecek kas hasarını ve ağrıyı azaltarak kasların hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olabilir.
Kirazın vitaminleri cildi canlandırmaya yardımcıdır. Kirazın cilt sağlığına olan katkıları içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde anlaşılmaktadır. C vitamini zenginliği ile cildin parlaklığını arttıran kiraz, aynı zamanda antioksidan özellikleri ile serbest radikallere karşı savaşarak cildin matlaşmasını ve yaşlanmasını önler. Ayrıca, güneşin yol açtığı cilt lekelerinin giderilmesine de yardımcı olur.
“Salihli Kirazı faydaları nelerdir?” sorusunu cevapladık. Peki Salihli Kirazı nedir, ayırt edici özellikleri nelerdir? İşte cevabı…
Ürünün literatürde geçen bilimsel adı, Salihli (Allahdiyen, 0900 Ziraat, Akşehir Napolyonu ) Kirazı (Prunus avium L.) dır. Salihli Kirazı (Prunus avium L.) bitkiler aleminin Spermatophyta (Tohumlu Bitkiler) bölümünün Angiospermae (Kapalı Tohumlular) alt bölümünden Rosales takımı, Rosaceae familyası, Prunoideae alt familyası ve Prunus cinsi içerisinde yer almaktadır.
Bu çeşit ülkemizin bazı bölgelerinde farklı şekilde adlandırılmıştır. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Ege Bölgesi’nde kiraz çeşitleri üzerinde yapılan çalışmalar sonucu Salihli’nin Allahdiyen Köyü’nde bulunan ve 0900-ziraat klon adı verilen bu çeşit Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından aynı klon adı ile tescil ettirilmiştir.
Belirtilen kayıtlara göre 1945 yılından beri Salihli’nin Allahdiyen Köyü’nde yetişen ve buradan diğer yerlere yayıldığı belirtilen bu çeşit, Akşehir’de, Akşehir Napolyonu, Uluborlu’da, Uluborlu kirazı olarak adlandırılmıştır. Bu bölgelerde ne zamandan beri bu çeşidin yetiştiği konusunda kayıtlara rastlanmamıştır.
Türkiye’de en fazla kiraz üretiminin yapıldığı İzmir ve Manisa illerinde bu kiraz Salihli Kirazı olarak tanınmaktadır. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınlarında da bu isimde anılmaktadır.
Salihli Kirazı kendine has özellikleri barındıran, anavatan olarak farklı varsayımları olsa da merkez olarak kuzey Anadolu kabul edilen bir yaz meyvesidir. Literatürde geçen bilimsel adı; Prumus avium.
Salihli kirazı genel olarak ılıman mevsimi sever. Yazları serin ve nem oranı yüksek bölgelerde daha fazla verim ve kaliteli meyve verir.
Diğer ilginç bir özelliği kış ne kadar sert olursa Salihli Kirazı, kendini dinlemeye o derecede çeker. Kiraz ağaçları geç çiçek açar bu sayede ilkbahar donlarından pek etkilenmez.
Ürünün en belirgin özelliği kalp şeklinde olmasıdır. Meyvenin kabuğu parlak koyu rengindedir. Meyve eti sert, tatlı, sulu ve çatlamaya oldukça dayanıklıdır.
Salihli Kirazı’nın ayırt edici özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
“Salihli Kirazı faydaları nelerdir?” yazımıza devam edelim…
Kirazın kalıtsal yapısı hetorozigot olduğundan tohumla çoğaltıldığında açılma gösterir ve çeşit özelliklerini kaybeder. Bu nedenle kirazı, çeşit özelliklerinin kaybolmaması için vegetatif yöntemlerle çoğaltmak gerekir.
Kiraz vegetatif yöntemlerden ancak aşı ile yaygın ve kolay çoğaltılabilir. Diğer vegetatif yöntemlerle çoğaltmada başarı düşük olduğu için pratikte kullanılmaz.
Kirazı aşı ile çoğaltılmasında Kuşkirazı (P. avium L.), Mahalep (P. muhalep L.) tohum anaçlarıyla, vegetatif olarak çoğaltılabilen F 12-1, SL64, Colt, Maxima-14, Gisela 5 ve 6 gibi klon anaçları kullanılır.
Kiraz bu anaçlara Temmuz- Ağustos aylarında göz aşılarıyla, kış sonu ilkbahar başında da kalem aşılarıyla aşılanarak çoğaltılabilir.
Kiraz ılıman iklim kuşağında yetişen bir meyve türüdür. Yazları nispeten serin geçen ve nispi nemi yüksek olan yerlerde kaliteli meyve verir.
Kış aylarında -200C’deki sıcaklıklara dayanır. Kış aylarının soğuk olması, kiraz ağaçlarının kış dinlenmesini karşılamasını sağlar. Kış dinlenme ihtiyacını karşılama yönünden İzmir ve Manisa illeri sınır bölgeleridir.
Bu yöredeki kiraz yetiştiriciliğinin en önemli avantajı erkenci olmasıdır. Kiraz ağaçları geç çiçek açtığı için ilkbahar geç donlarından pek etkilenmez. Ancak çiçeklenme zamanındaki aşırı sıcaklar ve kuru ve sert rüzgarlar tozlanma ve döllenmeyi olumsuz etkiler. Yaz aylarındaki aşırı sıcaklar da gelişmeyi ve meyve kalitesini olumsuz etkiler.
“Salihli Kirazı faydaları nelerdir?” yazımızda Salihli Kirazı hakkında detaylı bilgiyi verdik. Peki kiraz hakkında diğer merak edilenler neler? İşte cevabı…
Kirazın faydaları hamilelikte de önemlidir. İşte bu faydalardan bazıları:
Kiraz sapı çayı da kirazın bir başka tüketilme şekli. Kiraz sapının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Kirazın faydaları ve zararları bilinmeli, her meyve gibi kiraz da kontrollü tüketilmelidir. Bu nedenle “Salihli Kirazın faydaları nelerdir?” sorusu kadar kirazın yan etkileri de merak edilir. Kiraz birçok sağlık faydası ile bilinen lezzetli bir meyvedir. Ancak her şeyin olduğu gibi kirazın da aşırı tüketildiğinde bazı potansiyel yan etkileri bulunur.
Kirazın yan etkileri şu şekildedir:
Her ne kadar kirazın yararları çok olsa da herhangi bir yeni diyet programına başlamadan önce veya mevcut beslenme düzeninize büyük oranda kiraz eklemeyi düşünüyorsanız mutlaka öncesinde uzman görüşü almalısınız.
Eğer yolunuz Ege’nin kalbi Salihli’ye düşerse yaz aylarının vazgeçilmezi olan Salihli Kirazı’nı oradaki yaşayanların bahçelerinden mutlaka tadın.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.