Grafikerlik, günümüzde önemli mesleklerden birisi olarak kamu ve özel sektörde maaşlarıyla merak ediliyor. 2 yıllık önlisans, 4 yıllık lisans bölümlerinden ya da dışarıdan eğitim alarak dahil olabileceğiniz bu mesleğin güncel maaşlarını araştırdık! Grafiker maaşları 2024 yılında ne kadar oldu? Kamu ve özel sektör için açıklıyoruz.

Grafiker maaşı, ilgili personelin eğitim seviyesi, kullanabildiği bilgisayar programları, tasarım becerisi ve deneyim süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Grafik tasarım maaşı için en önemli unsur ise kullanılabilen bilgisayar programlarına bağlı olarak tasarım becerisidir. Ayrıca grafik tasarım uzmanı maaşı, meslekteki en yüksek seçeneği oluşturmaktadır. Grafik tasarım bölümü maaşına dair tüm detaylar…

Grafiker Maaşı Ne Kadar? Devlet ve Özel Sektör

Türkiye’de her yıl enflasyon ve iyileştirme oranı çerçevesinde meslek maaşlarına zam yapılmaktadır. Son dönemde ekonomik zorluklarla birlikte yılda 2 kez yapılan zamlar, 2024 yılında tek zam halinde maaşlara yansıtılacaktır. Grafiker maaşı 2024 yılında ne kadar oldu sorusu ise kariyerine yön verme aşamasında olan kişilerce merak edilmektedir.

Grafiker maaşları, çalışılan sektöre bağlı olarak kamu ve özelde değişiklik gösteriyor. Deneyim süresi yüksek, meslekte etkin becerilere sahip kişiler daha yüksek maaş almaktadır. Aynı şekilde belediye bünyesinde memur kadrolarında görev alanlar da yüksek maaşlar alabilirler. Grafik tasarım bölümü maaşlarına dair ayrıntıları inceleyelim…

Grafiker Maaşları 2024: Güncel! 2 Yıllık - 4 Yıllık

Günümüzde önlisans (2 yıllık) ve lisans (4 yıllık) eğitim düzeyinde ilgili bölümlerden mezun olarak grafik tasarımcı olabilirsiniz. Ayrıca dışarıdan ilgili eğitimleri alarak da bu mesleğe adım atabilirsiniz. Bununla birlikte güncel grafiker maaşı için aşağıdaki tabloda örnek bilgileri sizler için sunduk. İşte ayrıntılar…

Grafiker maaşları 2024 yılında sektöre ve eğitim seviyesine göre şu şekildedir:

2 Yıllık Grafik Tasarım Maaşları17.002 TL – 40.000 TL
4 Yıllık Grafik Tasarım Bölümü Maaşları20.000 TL – 50.000 TL
Devlette Grafiker Maaşları33.500 TL – 36.500 TL
Özel Sektörde Grafiker Maaşı17.002 TL – 50.000 TL
Grafik Tasarım Uzmanı Maaşı50.000+ TL

NOT: Grafiker maaşı hesaplaması, örnek olması amacıyla tahmini olarak tabloya yansıtılmıştır. Özel ya da devlet kurumlarında grafik tasarımcı olarak çalışan kişilerin deneyim süresi, eğitim seviyesi, mesleki becerileri ve diğer faktörlere göre bu maaşlarda değişiklikler olabilecektir. Bu nedenle kişilerin kendi şartlarını dikkate alarak maaş hesaplaması yapması tavsiye edilmektedir.

Grafiker maaşlarını devlet ve özel sektör olmak üzere bazı kriterlere göre detaylı olarak inceleyelim…

İlginizi Çekebilir: Mübaşir Maaşı 2024

1- 2 Yıllık Grafik Tasarım Maaşları

2 yıllık grafik tasarım bölümü mezunları, özel ve kamu sektörlerinde ilgili şartları sağlayarak işe başlayabilirler. 2 yıllık grafiker maaşları, diğer eğitim seviyelerine göre daha düşük olmakla birlikte ortalama olarak aynı düzeydedir. Maaşlar, daha çok mesleki becerilere göre belirlenmektedir.

2 yıllık grafik tasarım maaşları 2024 yılında şu şekildedir:

  • Önlisans mezunu grafik tasarım mezunları, özel sektörde genellikle 17.002 TL olan asgari ücretle işe başlarlar. Özelde bu maaşlar 40.000 TL düzeyine kadar çıkabilmektedir.
  • Kamuda 2 yıllık grafiker maaşı ise ortalama 33.500 TL ile başlamaktadır.

2- 4 Yıllık Grafik Tasarım Bölümü Maaşları

Güzel sanatlar fakültelerinde okunabilecek 4 yıllık grafik bölümü, mezuniyet sonrasında çalışanlara daha fazla fırsat sunabilmektedir. Alınan bu kapsamlı eğitim, mesleki becerilerin geliştirilmesiyle birlikte sizlere daha fazla maaş olarak yansır. 4 yıllık grafik tasarım bölümü maaşlarını buna paralel olarak detaylıca incelemek gerekmektedir.

4 yıllık grafiker maaşları 2024 yılında aşağıdaki gibidir:

  • Grafik lisans mezunu olan kişiler özel sektörde ortalama 20.000 TL ile işe başlarlar. Daha sonra deneyim kazandıkça bu rakam 50.000 TL’leri bulabilir.
  • Devlette grafiker maaşları 4 yıllık için başlangıç düzeyinde 33.500 TL, deneyim kazandıkça 36.500 TL düzeyinde gerçekleşecektir.

3- Devlette Grafiker Maaşları

Kamuda grafiker olarak çalışmak isteyenlerin önünde TRT ve belediyeler gibi farklı seçenekler bulunmaktadır. Bu kurumlarda grafiker olarak çalışan kişiler, mezuniyet derecesine ve hizmet yılına bağlı olarak farklı maaşlar almaktadır.

Devlette grafiker maaşları 2024 yılında şu şekildedir:

  • Kamu kurumlarında grafik tasarım bölümü maaşları ortalama olarak 33.500 TL – 36.500 TL arasındadır.

4- Özel Sektörde Grafiker Maaşı

2 yıllık ya da 4 yıllık grafik bölümü mezunları, kamu kurumlarında KPSS puanı ile yer alabilirken, özel sektörde mezuniyet sonrasında hemen iş bulabilmektedir. Becerilerine göre maaş düzeyleri belirlenirken özel sektörde genellikle reklam ajanslarının bu yönde işe alım gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz.

Özelde grafiker maaşları güncel olarak şu şekildedir:

  • Özel sektörde grafiker olarak işe başlayan kişiler genellikle 17.002 TL olan asgari ücreti kazanırlar.
  • Daha sonra uzmanlık derecesine göre maaşlar 50.000 TL’yi bulabilmektedir.

5- Grafik Tasarım Uzmanı Maaşı

2024 grafiker maaşları konusunda son olarak grafik tasarım uzmanlarının maaşını inceleyeceğiz. Grafik tasarım uzmanı, çalıştığı alanda yeterli eğitim düzeyine sahip, grafik programları konusunda tam kullanma becerisine sahip, mesleki alanda yeterli olarak görülen deneyim süresince çalışan kişilere verilen unvandır. Haliyle meslek açısından önemli olduğundan dolayı bu kişiler en yüksek maaşı almaktadır.

Grafik tasarım uzmanı maaşı 2024 yılı için şu şekildedir:

  • Grafik tasarım uzmanları mesleki becerileri ve deneyim süresine bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama olarak 50.000 TL’den fazla maaş almaktadır.

Grafiker Maaşlarını Etkileyen Faktörler

Grafiker maaşına dair güncel bilgileri aktardıktan sonra, maaşların neye göre belirlendiğini kısaca açıklayalım. Grafik tasarım alanında çalışan kişiler için en önemli kriter, bilgisayar programı kullanma becerisidir. Buna göre sektörün ihtiyaç duyduğu alanda doğru ve modern grafik üreten kişiler, daha fazla maaş almaktadır.

Grafiker maaşlarını etkileyen faktörler şu şekildedir:

  • Deneyim süresi,
  • Mezuniyet derecesi,
  • Sektörel yenilikleri takip etme kabiliyeti,
  • Grafik tasarım programlarını kullanma becerisi,
  • Çalışılan sektör,
  • Mesleki alanda kurs katılım sertifikalarına sahip olmak.

Bu faktörler, personellerin çalışma becerilerine göre değişiklik gösterebilecektir. Grafiker maaşına dair merak ettiklerinizi yorumlar aracılığıyla bizlere ulaştırabilir, düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

Editör: Emre Saçlı