Mübaşir, adliyelerin en önemli görevlilerinden birisi olarak duruşmaya gelecek tanıklara çağrıda bulunan, gerekli evrakların takiplerini yapan kişilere verilen unvandır. 2024 yılında memur maaşlarına yapılan zamlar çerçevesinde mübaşir maaşı ne kadar sorusu araştırılıyor. Mübaşir maaşlarına dair güncel bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Mübaşirlik maaşları, görev yapan kişinin kıdem ve derecesi esas alınarak eğitim seviyesi, hizmet yılı, ek ödenekler gibi farklı kriterlere göre belirlenmektedir. Sözleşmeli mübaşirlerin maaşı kadrolulara göre daha düşükken Türkiye şartlarında bu maaş seviyelerinin de iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz. İşte 2024 mübaşir maaşlarına dair tüm detaylar…

Mübaşir Maaşları Ne Kadar Oldu?

Yeni yılda memur maaşlarına yapılan %49,25 oranındaki zam sonrasında, kamu kadrolarındaki meslek maaşları araştırılmaya devam ediyor. Bu konuda en çok merak edilen seçeneklerden birisi olan mübaşir maaşı 2024 bilgileri, en sık araştırılan konulardan birisidir. Adliyelerin önemli meslekleri arasında gösterilen Mübaşirlik maaşı hakkında detayları araştırdık.

Mübaşir maaşları, adliye görevlileri arasında orta düzeyde bir miktar olarak belirlenmektedir. Lise, önlisans, lisans ve üstü eğitim seviyeleri için mübaşir maaşı değişiklik göstermekle birlikte, maaşları etkileyen en önemli faktör eğitim seviyesi ve hizmet yılı esas alınarak belirlenen kıdem – derece kriterleridir. İşte mübaşirlik maaşlarına dair ayrıntılar…

Mübaşir Maaşı 2024: Güncel! Yeni Başlayan, Kıdemli…

Mübaşirlik mesleğine KPSS’den yeterli puanı alarak sözlü ve yazılı mülakatları tamamladıktan sonra adım atılabilmektedir. Aynı zamanda Adalet Bakanlığı tarafından sözleşmeli mübaşir alımı da yapılmaktadır. Sözleşmeli ve kadrolu mübaşir maaşlarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Mübaşir maaşı 2024 yılında lisans, lise, önlisans düzeyinde deneyim süresine göre aşağıdaki gibidir:

Yeni Başlayan Mübaşir Maaşları38.500 TL – 40.000 TL
Kıdemli Mübaşir Maaşları40.000 TL – 42.500 TL
Lise Mübaşir Maaşı38.500 TL – 41.000 TL
Önlisans Mübaşir Maaşları39.500 TL – 41.500 TL
Lisans Mübaşirlik Maaşı40.000 TL – 42.500 TL
Bayan Mübaşir Maaşları38.500 TL – 42.500 TL
Sözleşmeli Mübaşir Maaşı30.000 TL (Ortalama)

NOT: Güncel mübaşir maaşı, eğitim seviyesi ve hizmet yılına göre bu şekildedir. Ancak ücretler, görev yeri, medeni hal, çocuk sayısı ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilecektir. Bu nedenle mübaşir maaşları hesaplaması yaparken bu faktörlerin ayrıca dikkate alınması önemlidir.

Şimdi adliye mübaşir maaşlarını detaylı olarak inceleyelim…

İlginizi Çekebilir: Yarbay Maaşı

1- Yeni Başlayan Mübaşir Maaşları

Mübaşir olmak istiyorum diyen adaylar, ilgili şartları sağlamaları halinde KPSS’den yeterli puanı alarak, sözlü mülakatlardan sonra mesleğe adım atabilmektedir. Günümüzde mübaşir olmak için en az lise düzeyi eğitim şartı ve KPSS P94 puan türünden ilgili puanları almak gerekmektedir. İşte yeni başlayan mübaşirlerin maaşına dair detaylar…

Yeni başlayan mübaşir maaşı 2024 yılında şu şekildedir:

  • Mübaşir maaşları lise düzeyinde en düşük 38.500 TL, lisans düzeyinde en düşük 40.000 TL civarındadır.

2- Kıdemli Mübaşir Maaşları

Kıdemli mübaşirler ise meslekte en az 10 yıl görev yapmış kişileri esas almaktadır. Mübaşirler, hizmet yılı ilerledikçe eğitim seviyesine bağlı olarak başlayan kıdem ve derecelerini de artırabilirler. Doğal olarak kıdemli mübaşir maaşları, yeni başlayana göre çok daha yüksektir.

Kıdemli mübaşir maaşı 2024 yılı için şu şekildedir:

  • Kıdemli mübaşirlerin maaşı hizmet yılı ve eğitim seviyesine göre değişmekle birlikte ortalama olarak 40.000 TL – 42.500 TL civarındadır.

3- Lise Mübaşir Maaşı

Mübaşirlik için en düşük lise mezuniyeti gerekirken, lise mezunu olarak mesleğe adım atanlar ise diğer eğitim seviyelerine göre daha düşük maaş almaktadır. İşte detaylar…

Lise mezunu mübaşir maaşı 2024 yılında aşağıdaki gibidir:

  • Lise mezuniyetiyle 10/1 dereceden göreve başlayan mübaşirlerin maaşı ortalama olarak 38.500 TL, kıdem derece artışı sonrasında ise 41.000 TL civarındadır.

4- Önlisans Mübaşir Maaşları

Önlisans mezunu olarak mübaşirlik mesleğine adım atanların maaşı, lise mezunu olanlara göre daha yüksektir. Ancak eğitim seviyesine göre maaşlar arasında ciddi farklar bulunmaz. İşte güncel bilgiler…

Önlisans mübaşir maaşı 2024 yılı için aşağıdaki gibidir:

  • Önlisans mezunu mübaşirlerin maaşı kıdem ve dereceye göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 39.500 TL – 41.500 TL arasındadır.

5- Lisans Mübaşirlik Maaşı

Lisans mezunu mübaşirler, mesleki kadro açısından en fazla maaşı alan gruptur. KPSS P3 puan türünden gerekli puanı alarak atamasını gerçekleştiren bu kişilerin maaşı da benzer şekilde kıdem – derece esaslı olarak belirlenmektedir. Lisans mübaşir maaşlarını inceleyelim…

Lisans mübaşir maaşı yeni dönemde aşağıdaki gibidir:

  • Lisans mezunu mübaşirler 8/1 dereceyle göreve yeni başladıklarında yaklaşık olarak 40.000 TL, deneyim kazandıktan sonra ortalama 42.500 TL maaş almaktadır.

6- Bayan Mübaşir Maaşları

Mübaşirlik maaşlarına dair en çok araştırılan konulardan birisi de bayan mübaşirlere yöneliktir. Mübaşirlik mesleğinde maaş açısından cinsiyete göre farklılık bulunmaz. Yani aynı eğitim seviyesine ve dereceye sahip mübaşir personelleri, kadın erkek fark etmeksizin aynı maaşı almaktadır.

Bayan mübaşir maaşı güncel zamlarla birlikte şu şekildedir:

  • Bayan mübaşir maaşları eğitim düzeyi ve hizmet yılına göre değişmekle birlikte yaklaşık 38.500 TL – 42.500 TL arasında maaş almaktadır.

7- Sözleşmeli Mübaşir Maaşı

Sözleşmeli mübaşir alımı, son dönemde Adalet Bakanlığı tarafından mesleğe dair en çok yapılan işe alımlardan birisidir. Sözleşmeli personeller, kadrolulara göre daha düşük maaş almaktadır. Bu bakımdan sözleşmeli mübaşir maaşlarının ayrıca incelenmesi gerekir.

Sözleşmeli mübaşir maaşı 2024 yılında şu şekildedir:

  • Sözleşmeli mübaşirlerin maaşı hizmet yılına göre değişmekle birlikte ortalama 30.000 TL civarındadır.
  • Bu rakam, sözleşmede belirlenen temel ücretlere göre değişiklik gösterebilecektir.

Mübaşir Maaşları Ne Kadar Olacak?

Mübaşir maaşına dair güncel bilgileri inceledik. 2024 yılının başında gelen %49,25 zam sonrasında, tüm memur kadrolarında olduğu gibi mübaşirlik maaşında da önemli iyileştirmeler yapılmıştır. Bu yıl geçtiğimiz yılların aksine tek zam uygulaması planlanan meslekte, gelecek dönem için maaşların ne kadar olacağı, şimdiden tartışılmaya başlandı.

Mübaşir maaşları ne kadar olacak sorusu için şuanda belirlenen bir rakam bulunmamaktadır. Ancak geçmiş uygulamalara baktığımızda enflasyon oranı + iyileştirme payı şeklinde zam oranları belirlenmektedir. Gelişmelere göre güncel zamlar hakkında bu sayfadan bilgi sahibi olabilirsiniz.

Editör: Emre Saçlı