Çetin Çetintaş Kimdir?

sıkça gündeme gelen ve gündeme geldiğinde de merak uyandıran yoga eğitmeni Çetin Çetintaş kimdir sorusunu yanıtlamaya öncelikle Çetintaş’ın eğitim hayatını anlatarak başlayabiliriz.

Cetin Cetintas

Çetin Çetintaş Ne Okudu?

Resmi sitesindeki biografisinde iki üniversite bitirdiği yazılan Çetin Çetintaş İstanbul Üniversitesi’nde Biyoloji Bölümü’nü bitirmiştir.  Ardından ikinci üniversitesi Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Spor Yönetimi okumuştur.

Biografisine göre biyoloji bölümü ile yaradılış üzerine bilimsel bilgiler edinme ve varoluşu bilim yoluyla izleme arzusu başlamıştır.

Cetin Cetintas Ne Okudu

Bu arzunun da etkisiyle olacak ki Çetintaş üniversiteyi bitirdikten sonra Uzakdoğu’da çeşitli ülkelerde ve manastırlarda kalarak yoga ve meditasyon üzerine uzun yıllar çalışmalar gerçekleştirmiş. Ve bunun sonucunda bir yogi olarak brahmaçarya yaşama geçmiştir.

Brahmacarya Yasam Nedir

Brahmacarya Yaşam Nedir?

Brahmacharya kelimesi Türkçe’ye “ilahi olana, kutsal olana götüren davranış, yol” olarak çevrilebilir. Brahman, Hinduizm’de yaratıcıdır ve kutsal, ilahi olan anlamına gelir; charya ise yol demektir. 

Brahmacharya uygulayan kişi yani Brahmachari her şeyin yaratıcıda var olduğunu bilen  ve onun farkında olarak pratik yapan kişidir. Brahmachari cinsel periz pratiği yapar.Cinsel periz ne kadar güçlü olursa onun meyvesi olan haz ve arzulara karşı isteksiz olma hali o kadar güçlü oluduğuna inanılır. Fakat tamamen bir yasaklama olarak görmek hatalı olacaktır.

Cetin Cetintas Meditasyon

Brahmacarya yaşamı benimsemenize rağmen evli veya ilişkide olabilirsiniz ancak Brahmacharya, ilişkinizi farklı bir niteliğe dönüştürür. Artık kendi doğanız gereği neşelisinizdir; mutluluk için partnerinize bağlı veya bağımlı olmazsınız. Birliktelikleriniz veya ilişkileriniz bir ihtiyaç değil paylaşım halini alır.

Çetin Çetintaş'ın eğitim hayatının ardından Çetintaş ile ilgili merak edilen genel bilgileri sizler için derledik. İşte Çetin Çetintaş kaç yaşında, burcu gibi soruların yanıtları:

Cetin Cetintas Kac Yasinda-1

Çetin Çetintaş Doğum Tarihi

Çetin Çetintaş 7 Temmuz 1985 yılında doğmuştur.

Çetin Çetintaş Kaç Yaşında?

Çetin Çetintaş 39 yaşındadır.

Çetin Çetintaş Burcu / Hangi Burç?

Çetin Çetintaş'ın burcu Yengeç'tir.

Cetin Cetintas Burcu Nedir

Çetin Çetintaş’ın Kurucusu / Sahibi Olduğu Yerler

Çetin Çetintaş birçok farklı sektörde işe sahiptir. Çetintaş’ın kurucusu olduğu yerler başka sektörlerde olmasına rağmen ortak noktaları yogadır.

Çetintaş; YogaKioo Okulları, YogaKioo Yayınları, YogaKioo Dergi ve Kioo Retreat Center’ın kurucusudur. Tüm oluşumlarını YogaKioo çatısı altında bütüncül bir şekilde devam ettirmektedir.

Bu oluşumlarla Türkiye’de yoganın sağlam temellerle var olmasına ve kadim bilgilerin herkes için ulaşılır olmasına olanak sağlamayı hedeflediğini söylemektedir.

Yoga Kioo Okullari

YogaKioo Okulları

YogaKioo yogaya gönül vermiş kişilerin yolculuğuna ışık tutmak için kurulmuş ve yoga herkes için ulaşılabilir olmalıdır mottosuyla ilerleyen enstitüdür. Eskiden tapınaklarda gurulardan bilgiler öğrencilere aktarılarak eğitmenler yetiştirilirken YogaKioo artık çağın getirdiği imkanlar sayesinde tapınaklardan taşıdıkları bu zamansız bilgileri enstitüleri aracılığı ile tüm dünyaya sunmayı hedefliyor.

Cetin Cetintas Subeleri

YogaKioo Şubeleri

Dünya’nın en büyük yoga okulu olarak belirtilen YogaKioo’nun İstanbul’da 8 ve Ankara’da 2 şube olmak üzere, Antalya, İzmir, Adana, Bursa, Gaziantep, Girne, Lefkoşa, Mersin, Denizli, İskenderun, Kayseri ve YogaKioo Online şubeyle birlikte toplam 24 şubesi ve on binlerce öğrencisi bulunmaktadır.

Yoga Kioo Yayinlari

YogaKioo Yayınları

YogaKioo çatısı altında yer alan bir diğer oluşumu da YogaKioo Yayınları’dır. Türkiye’de yoga felsefesi üzerine geniş bir kütüphane oluşturmayı amaçlayan yayın evi  her yıl yoga severleri yeni kitaplarla buluşturmayı hedeflemektedir.

YogaKioo Dergisi

Türkiye’nin ilk ve tek yoga dergisi olma özelliğine sahip YogaKioo Dergi, 2019 yılında Çetin Çetintaş ve Serra Sağra birlikte kumuştur. Genel Yayın Yönetmenliği’ni yapan Çetintaş YogaKioo Dergisi ile her yıl yoga severleri bir araya getirmeyi hedeflemekte Türkiye’nin en büyük ve köklü yoga festivali ve etkinliklerini gerçekleştirmektedir.

Yogakioo Dergi

Kioo Retreat Center

43 dönüm arazi üzerine kurulmuş, 7500m2 kapalı alanı olan Kioo Retreat Center bir inziva alanıdır. 250’nin üzerinde konaklama kapasitesine sahip bu yer 2023 yılında hizmet vermeye başlamıştır.

Karanlik Inziva Cagla Sikel

Son dönemlerde oldukça merak uyandıran Çağla Şikel’in de katıldığı “karanlık inziva” burada gerçekleşmektedir.

Karanlık inziva nedir, nasıl uygulanır gibi soruları yanıtladığımız yazımız ilginizi çekebilir:

Karanlık İnziva Nedir? Kaç gün sürüyor? Çağla Şikel de katılmıştı…

Cetin Cetintas Kitaplari

Çetin Çetintaş'ın Kitapları

Çetintaş Uzakdoğu’da Sanskrit dilini öğrenerek eski yoga yazıtları üzerine çalıştı. Yoga ile ilgili birçok eski yazıtı Türkçe’ye çevirdi.

  • Çetin Çetintaş ilk kitabı ”Hanuman’ı Bulmak”ı 2016 yılında yayınladı.
  • 2018 yılında Sanskrit dilinden çevirdiği, “Yoga Sutralar I – Bir Yoginin El Kitabı”
  • 2019 Ağustos ayında  “Hayat Sana Ne Anlatıyor”
  • 2020 Nisan ayında “Yoga Sutralar – II Bir Yoginin Özgürlük Rehberi” 
  • 2020 Temmuz ayında “Kanada – Gerçek özgürlük kaderin bilgisinin vücuda bürünmesinden gelir” 
  • 2020 Ekim ayında “Sarı Çiçeği Koklayan Kedi”
  • 2021 Şubat ayında “Temel Yoga Eğitmenlik Eğitimi”  (Bu kitap hem yoga eğitmenleri hem de yogayı daha teknik öğrenmek isteyenler için 146 asananın açıklamalarını ve de Pranayama, Mudralar, Bandhalar gibi birçok temel konuyu içeriyor.)
  • 2021 Mart ayında “Hayvanlardan Destek Almanın Gizemli Sanatı” 
  • 2021 Aralık ayında öğrencisi İnci Ünlü ile “Çakralar: Enerji Bedeni Anatomisi”  isimli kitabını yayınladı.

Cetin Cetintas Yoga

Çetin Çetintaş'ın Yoga Serüveni

Küçük yaşta dövüş sporları ile spor hayatına başladığını söyleyen Çetin Çetintaş, ilerleyen yaşlarda Yoga ile tanışmış.  Hand Balancing, Acrobalance ve Hand to Hand üzerine ileri seviye çalışmalar yaparak bedenin sınırlarını keşfetmeye çalışmış.

  • Çin, Tibet, Hindistan, Burma  ve Tayland’da yoga ve meditasyon üzerine uzun yıllar ard arda çeşitli eğitimler alan Çetintaş, Hindistan’da Uluslararası Eğitmenlik sertifikası almış.
  • Ardından YogaKioo’nun standartlarını tamamlayarak uluslararası E-RYT 1000 Saatlik eğitmenliğini tamamlamış.
  • 2011 de Hindistan, Dharamshala’da Dalai Lama’nın eğitimine katılan Çetin Çetintaş bunun ardından Myanmarda Pa-Auk Forest Manastırında Keşiş (Monk) olarak yaşamış.
  • Bedeni doğru kullanmak üzerine bir çok eğitme katılarak uluslararası sertifikalar almasını yanı sıra Uzakdoğu’da çeşitli manastırlarda ellinin üzerinde farklı meditasyon tekniği deneyimleri de yaşamış.

Yoga Nedir

Sık sık yoga ve meditasyon üzerine Türkiye ve yurtdışında workshoplar vererek  Yoga ve yayılması için çalıştığını belirten yoga eğitmeni Çetintaş; “İnsan her şeyi görür de kendini görmez. Ben ise nacizane bir aynayım karşında, seni sana tutan.” Cümlelerini kurmuştur.

Türkiye’nin ve KKTC en büyük yoga okulu olan kurucusu olduğu YogaKioo Okulları’nın toplam 24 şubesi ve on binlerce öğrencisi ile yoga üzerine çeşitli çalışmalar yapıyor ve Türkçe yoga kaynakları oluşturuyor.

Cetin Cetintas Sarkilari

Çetin Çetintaş Şarkıları ve Podcastleri Neler?

Çetin Çetintaş 27 Nisan 2021 yılında Mantra Albümü‘nün ilk parçası olan Gayatri Mantra’yı yayınladı. Çok uzun yıllar çello çalmamın yanı sıra, kayıt ve prova amaçlı bir müzik stüdyosunun da sahibi olan Çetin Çetintaş, müzik serüvenine ilk Uzakdoğu yolculuğundan, 2020 yılına kadar uzunca bir ara vermişti.

Yogada sıklıkta pratik edilen binlerce yıllık mantraları yeniden yorumlamak bir albümde toplamak için stüdyo günlerine geri döndü. 13 parça içeren albüm “MargaM”ın ikinci parçası Moola Mantra klibiyle beraber 27 Mayıs’ta, albümün tamamıysa 20 Eylül 2021’de yayınlandı.

Albümün çıkışıyla beraber Vana Mantra ve Mangalam Mantra klipleri de yayına girdi. Ayrıca, "Satsang" ve "Unicornun Gozuyle" podcast'leriyle de farkındalık arayan dinleyicilere ulaşıyor.

Cetin Cetintas Podcast

Çetin Çetintaş YouTube

Cetin Cetintas Youtube kanalı Türkçe Yoga ders videoları sunmaktadır. Her bedene ve seviyeye uygun kategorilendirilmiş dersler ile, yaşınız kaç olursa olsun bu dersleri uygulayabileceğinizi söylemektedir.

Üstelik rahatsızlıkları olanlar için de uygulayabilecekleri özel seriler de kanalda mevcut. Kanalda yoganın fiziksel duruşları, nefes çalışmaları, enerji çalışmaları, meditasyon çalışmaları ve satsanglar da mevcut.

https://www.youtube.com/@cetintascetin

Cetin Cetintas Youtube

Kaynak: ÖZLEM SUCU