Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Özgür Karaoğlu ve ekibi önderliğinde aralarında Afyon, Eskişehir ve Ankara Üniversitelerinden bilim insanlarının da yer aldığı bir ekiple “Kula Volkanizmasını Besleyen Magma Rezervuarlarının Jeofiziksel Yöntemlerle Belirlenmesi ve Nümerik Modelleme ile Püskürme Risklerinin Araştırılması” projesi hazırlandı.

Kula Volkan (1)

Maliyetler yükseldi... Aileler bağ işlerini artık kendileri yapmaya başladı Maliyetler yükseldi... Aileler bağ işlerini artık kendileri yapmaya başladı

2021 yılının nisan ayında başlayan ve 3 yıl sonra tamamlanan TÜBİTAK destekli projede Türkiye’nin en genç volkanik alanları mercek altına alındı.

Kula Volkan (1)-1

Yapılan araştırmada ise Salihli’ye sadece yarım saat uzaklıkta bulunan volkanlarda  yerin 5 ile 30 kilometre derinliğinde 8 magma odası tespit edildi.

Kula Volkan (2)

Bölgede son volkanik aktivitenin 4 bin 700 yıl önce gerçekleştiğini kaydeden uzmanlar, söz konusu magma odalarının gerek yüzeye yakın olmaları gerekse bölgedeki aktif fay hatları nedeniyle yeniden aktif hale gelip püskürtme riski taşıdığını kaydetti.

Kula Volkan (2)-1

LAVLAR SALİHLİ’YE KADAR UZANDI

Kula volkanları, Manisa’nın Kula ilçesinde yer almaktadır. Manisa’nın Kula ilçesinde sönmüş küçük volkanlar yer almaktadır.

Kula Volkan (3)

Bu alanda çeşitli dönemlerde püskürmeler olmuş ve bu püskürmeler sonucunda lav akıntıları çevreye yayılmıştır. Bu özelliğinden kaynaklı olarak tarihte Kula ve çevresine Yanık Ülke ismi verilmiştir.  Kula çevresinde bulunan volkanik tepelerin en büyükleri Sandal ve Kara Divlit’tir. Bu tepeler İzmir- Ankara yolu üzerinden de izlenebilmektedir.

Kula Volkan (3)-1

Kula volkanları, Kula ilçe merkezinden başlayarak Demirköprü Barajı'nın batısına kadar uzanmaktadır. Bir yayla üzerinde bulunmaktadır. Yaylada bulunan tüm volkanlar “maar” tipi volkan olarak bilinmekte ve volkan konileri genel olarak “sinder” ve “spatter” tiptedir.

Kula Volkan (4)-1

Bu alanda bulunan en genç koniler güncel koni şeklindedir ve halk tarafından bu konilere “Divlit” adı verilmiştir.

Kula Volkan (4)

Kula volkanlarının bulunduğu alanda yapılan araştırmalar sonucunda Kula volkanitlerinin aralıklı üç ayrı evrede etkin oldukları tespit edilmiş ve Burgaz volkanitleri; Elekçitepe Volkanitleri ve Divlittepe Volkanitleri olarak isimlendirilmiştir.  Kula volkanlarındaki lavların sızması sonucunda Kula Divlit Volkanik Park meydana gelmiştir. Son volkanik hareketliliğin 4 bin 700 yıl önce gerçekleştiği lavların ise Salihli’ye kadar ulaştığı bilinmektedir.

Kula Volkan (7)

Kula Volkan (6)

Kula Volkan (5)-1

Kula Volkan (5)

Muhabir: Onay Ozan