YENİDEN DEĞERLEME ORANI NEDEN ÖNEMLİ?

Yeniden Değerleme Oranı (YDO) özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde toplumun her kesimini doğrudan ve önemli düzeyde etkileyen bir nitelik kazanmaktadır.  Son dönemde çok daha sık duyduğumuz yeniden değerleme oranı kavramını bundan sonraki birkaç yılda da duymaya devam edeceğiz. Çünkü, vergi, ceza, harç, tarife ve benzeri kalemlere ilişkin maktu tutarlardaki yıllık artışlarda yeniden değerleme oranı esas alınmaktadır.

Türk vergi sisteminin yeni karakteristiği vergi artışlarının otomatiğe bağlanmasıdır. Yeniden değerleme oranı da bu artışların ana parametresi haline gelmiştir.

1 OCAK 2025’TE BİZİ YÜZDE KAÇ VERGİ ZAMMI BEKLİYOR?

Yeniden Değerleme Oranı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298. maddesine göre belirlenmektedir. Maddeye göre yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Yurtiçi Üretici Fiyatları Genel Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Dolayısıyla ekim ayı Yİ-ÜFE rakamları belli olduğunda YDO da belli olmaktadır.

Aşağıda 2025 yılındaki vergi, harç ve cezalardaki artışlarda kullanılacak 2024 yılı yeniden değerleme oranına ilişkin projeksiyon yaptım. Yani, YDO hesaplanması için bilmemiz gereken Ağustos, Eylül ve Ekim ayı enflasyonlarının alabileceği farklı değerlere göre 2024 yılı YDO hesaplanmıştır. Buna göre, 2024 yılı yeniden değerleme oranının yüzde 45 civarında oluşacağı anlaşılmaktadır.

Araç sahipleri dikkat! Tarih verildi... Akaryakıta zam gelecek Araç sahipleri dikkat! Tarih verildi... Akaryakıta zam gelecek

Aşağıda, önümüzdeki üç ayda aylık Yİ-ÜFE endeksindeki değişimlere ilişkin farklı senaryolar uygulanarak 2024 yılı Yeniden Değerleme Oranı konusunda bizi nasıl bir manzaranın beklediği somut bir şekilde ortaya konulmuştur.

Önümüzdeki üç ayda enflasyon “sıfır” bile gelse, YDO yüzde42,76 olacaktır. Ancak Ağustos başında doğalgaza yapılan yüksek oranlı zam ve Eylül ayında okulların açılmasıyla giyim başta olmak üzere pek çok üründe artış olma ihtimali önümüzdeki aylarda Yİ-ÜFE oranının aylık olarak sıfır oranında gerçekleşme ihtimalini güçleştirmektedir. Bu nedenle bize göre en gerçekçi senaryo aylık kalan üç ayda ortalama yüzde 3’ler seviyesinde Yİ-ÜFE artışlarıdır. Bu senaryoya göre; 2024 yılı yeniden değerleme oranı düz bir hesapla yüzde 45 seviyesinde olabilecektir.

VERGİ, HARÇ VE CEZALAR 2024’TE NEYDİ, 2025’TE NE OLACAK?

YDO artışlarına birkaç yıllık perspektifle baktığımızda vergi, harç ve cezalardaki artışların boyutu daha anlaşılır hale gelmektedir. 2022 yılındaki yüzde 122,93’lük YDO oranının üzerine, 2023 yılındaki 58,46 YDO oranı eklenmişti. Şimdi 2024 yılında gerçekleşecek yüzde 45 civarındaki YDO rakamı eklenecek. Böylece pek çok vergi, harç ve ceza 3 yılda katmerli olarak artmış olacak.

Kaynak: Sözcü